“Μπορεί η ύφεση να ξεπεράσει εκείνη της Αργεντινής”

“Μπορεί η ύφεση να ξεπεράσει εκείνη της Αργεντινής”

Εύσημα, πάντως, από τους ειδικούς για την έκταση της μείωσης του ελλείμματος

“Μπορεί η ύφεση να ξεπεράσει εκείνη της Αργεντινής”
«Aν και δεν έχουν δώσει επαίνους στην Ελλάδα για ό,τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν πολλές χώρες που να μείωσαν το έλλειμμα τόσο γρήγορα (προσαρμογή) όπως η Ελλάδα», δηλώνει ο διεθνής οικονομολόγος Andrew Kenningham της συμβουλευτικής εταιρείας Capital Economics του Λονδίνου.

Δημοσιεύοντας αυτή τη δήλωση το Reuters, σε ειδική ανάλυσή του,  υπογραμμίζει ότι το έλλειμμα ήταν 10,4% του ΑΕΠ το 2009 και φέτος υπολογίζεται σε πρωτογενές πλεόνασμα σε 0,2%.  

Ωστόσο, η παραπάνω δήλωση είναι η πιο αισιόδοξη πλευρά μιας ανάλυσης, η οποία ξεκινά υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα μπαίνει στον πέμπτο χρόνο της οικονομικής κρίσης και η χώρα βλέπει να γράφεται το όνομά της στο βιβλίο με τα αζήτητα ρεκόρ της βαθύτερης οικονομικής ύφεσης της σύγχρονης εποχής.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η ελληνική οικονομία σημείωσε ύφεση 6,8% το 2011, αφήνοντας το ΑΕΠ 16% χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την κρίση, ενώ η ανεργία αυξήθηκε πάνω από 20%, έναντι 8,8% το 2008.      

Η Αργεντινή υπέφερε χάνοντας 20% του ΑΕΠ της όταν χρεοκόπησε στα δάνειά της το 2001, ενώ η Λιθουανία έχασε 24% εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης το 2008. Με περισσότερο «σφίξιμο» από το πακέτο των 130 δισ. ευρώ, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ενταχθεί στις παραπάνω χώρες, σύμφωνα με τον Uri Dadush, οικονομολόγο του Carnegie Endowment στην Ουάσινγκτον και πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας  Τράπεζας.
Κλείσιμο
 
«Το τρέχον μονοπάτι δεν είναι βιώσιμο, κατά την άποψή μου, και μπορεί να δούμε την Ελλάδα να χάνει το 25%-30% του ΑΕΠ, που ιστορικά δεν έχει εμφανιστεί ποτέ. Είναι καταστροφικό για τους Έλληνες.

Ένας μακρύς εφιάλτης
Το Reuters συμπληρώνει ότι για τους απλούς Έλληνες οι προοπτικές  είναι φρικτές. Μερικοί δημόσιοι υπάλληλοι είδαν τους μισθούς τους να κόβονται στο μισό. Η σύνταξη πριν από την ηλικία των 65 ετών είναι ένα όνειρο για αυτούς που είναι ακόμα στη δουλειά. Πολλά φάρμακα έχουν έλλειψη, ενώ τα ζευγάρια με παιδιά επιστρέφουν στους γονείς για να γλιτώσουν χρήματα και παντού στην Ελλάδα κλείνουν επιχειρήσεις.       

«Αν μπορούσες να πεις ότι υπάρχει μια λογική ευκαιρία ότι τελείωσαν τα χειρότερα, τότε θα ήταν διαφορετικά. Αλλά δεν μπορείς να το πείς. Είναι σαν ένας μακρύς εφιάλτης», δηλώνει ο Mark Weisbrot του κέντρου οικονομικής και πολιτικής έρευνας στην Ουάσινγκτον.

“Άλλο μήλα και άλλο πορτοκάλια” ή πώς ανέκαμψε η Ρωσία
Στοιχεία  της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν ότι η Ρωσία έχασε 44% μεταξύ 1989 και 1998, επισκιάζοντας την πτώση του 29% που εμφάνισαν οι ΗΠΑ την περίοδο της μεγάλης ύφεσης. Αλλά από τότε η Ρωσία έκανε οικονομική αναστροφή, μετά το σπάσιμο της Σοβιετικής Ενωσης.

Οι αναλυτές τείνουν να ξεχνούν αυτό το επεισόδιο όταν εξετάζουν τις πρόσφατες κρίσεις. Η σύγκριση κρίσεων είναι σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια. Κάθε χώρα είναι διαφορετική, οικονομικά και πολιτικά, συμπεραίνει το Reuters.       
       
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης