ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
«Παιχνίδι» με το χρόνο για να καλυφθεί το ομόλογο του Μαρτίου!

«Παιχνίδι» με το χρόνο για να καλυφθεί το ομόλογο του Μαρτίου!

Προειδοποιούν οι τραπεζίτες ότι δεν θα προλάβουμε να εκταμιεύσουμε εγκαίρως τη δόση των 15 δισ. ευρώ – Ασφυκτικές οι προθεσμίες για το PSI+, κρίσιμη η σημερινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπ. Οικονομικών

«Παιχνίδι» με το χρόνο για να καλυφθεί το ομόλογο του Μαρτίου!
«Καληνύχτα σας.» Αυτήν την δραματική απάντηση έδωσε πριν από λίγες ώρες Έλληνας τραπεζίτης  όταν ρωτήθηκε από το protothema.gr τι θα γίνει την περίπτωση  που η Ελλάδα δεν προλάβει λόγω χρονοβόρων διαδικασιών στις Βρυξέλλες (Eurogroup κλπ) να εκταμιεύσει έγκαιρα την δόση 15 δισ ευρώ από το σούπερ δάνειο των 89 δισ ευρώ για να αποπληρώσει τα ομόλογα ύψους 14,5 δις ευρώ (+500 εκατ ευρώ σε τόκους)  που λήγουν στις 20 Μαρτίου.

Όπως εκτιμάται αρμοδίως, τα πράγματα πλέον έχουν δυσκολέψει αρκετά με δεδομένη την αναβολή του Eurogroup  για την ερχόμενη Δευτέρα.

Έτσι πρακτικά λόγω των στενών προθεσμιών η έγκριση των διαδικασιών για το PSI+ περνάει πλέον ,εκτός απρόοπτου , από την σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.  Εάν εγκριθεί τότε οι σχετικές διαδικασίες ,όπως εκτιμάται , για την ανταλλαγή των ομολόγων θα ξεκινήσουν στις 21 -22 Φεβρουάριου.

Κλείσιμο
«Ακόμα και με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις χρειάζονται περίπου 4 εβδομάδες για να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και με δεδομένο ότι όλα θα πάνε καλά δηλαδή θα ενταχθούν στις διαδικασίες το 80% των κατόχων ελληνικών ομολόγων» είπε στο protothema.gr έμπειρος τραπεζίτης που παρακολουθεί από κοντά όλες τις διαδικασίες.

Πρακτικά δηλαδή ,σύμφωνα με τον σχεδιασμό , οι διαδικασίες εκτιμάται θα ολοκληρωθούν περί τις 15-16 Μαρτίου. Εάν πράγματι γίνει αυτό τότε απομένουν μόλις 3 ημέρες για να εκταμιευθεί το ποσό των 15 δισ ευρώ από την Ευρώπη προκειμένου να αποπληρωθούν οι κάτοχοι αυτών των ομολόγων. Βέβαια  συνεργάτες Έλληνα υπουργού σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στην περίπτωση που καθυστερήσουν οι διαδικασίες για το PSI+ να υπάρξει ένα δάνειο γέφυρα (bridge loan ) για την αποπληρωμή του ομολόγου που λήγει στις 20 Μαρτίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης