Δάνεια: Μειώσεις για τους παλιούς, αυξήσεις για τους νέους

Δάνεια: Μειώσεις για τους παλιούς, αυξήσεις για τους νέους

Με μπαράζ μειώσεων των παρεμβατικών επιτοκίων, οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να στηρίξουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα του παρεμβατικού επιτοκίου ευρώ στο 3,25%.

Η Τράπεζα της Ελβετίας επίσης «έκοψε» κατά 0,50% το επιτόκιο του φράγκου στο 2% ενώ η τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε πολύ γενναία μείωση κατά μιάμιση μονάδα του επιτοκίου τους

Με μπαράζ μειώσεων των παρεμβατικών επιτοκίων, οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να στηρίξουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα του παρεμβατικού επιτοκίου ευρώ στο 3,25%.

Η Τράπεζα της Ελβετίας επίσης «έκοψε» κατά 0,50% το επιτόκιο του φράγκου στο 2% ενώ η τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε πολύ γενναία μείωση κατά μιάμιση μονάδα του επιτοκίου τους από το 4,5% στο 3%.  

Ταυτόχρονα το διατραπεζικό επιτόκιο euribor τριμήνου εν αναμονή της απόφασης της ΕΚΤ υποχώρησε την Πέμπτη το μεσημέρι κατά 7 μονάδες βάσης στο 4,592%, από 4,663% την προηγούμενη ημέρα.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου του 2008, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία που επικαλούνται στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Τραπεζών.  

Αντίστοιχα το euribor μηνός μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης, στο 4,249%, από 4,327%.

Οι μειώσεις αυτές, όμως,  ελάχιστα επηρεάζουν το κόστος χρήματος και δανεισμού για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα όπου παρατηρείται το φαινόμενο, τα διατραπεζικά και τα παρεμβατικά επιτόκια να μειώνονται ενώ τα τραπεζικά επιτόκια που αντανακλούν το κόστος χρήματος στην πραγματική οικονομία να αυξάνονται για τους νέους δανειολήπτες.  

Επιπλέον, ακόμη και οι μειώσεις που περνούν μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας τιμολόγησης δανείων, στην αγορά θα αρχίσουν να εμφανίζονται για πρώτη φορά στις δόσεις των δανείων από τον επόμενο μήνα Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο το οποίο βασίζεται στο διατραπεζικό euribor επιβαρυνόμενο με το εκάστοτε τραπεζικό spread, τιμολογούνται βάσει της τιμής του euribor τριμήνου κάθε τελευταία ημέρα του μήνα.  

Δηλαδή οι δόσεις των δανείων του Δεκεμβρίου θα προσδιορισθούν με βάση την τιμή euribor 3Μ στις 31 Οκτωβρίου, ενώ η μείωση του Νοεμβρίου –εάν η τάση συνεχισθεί- θα εμφανισθεί στους δανειολήπτες τον Ιανουάριο.

Ωστόσο οι όποιες μειώσεις δεν ξεπερνούν τη μία μονάδα, ενώ αντίθετα οι αυξήσεις στα νέα δάνεια ξεπερνούν το 2%…

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

chrimatss

Ύστερα από την πτώση της τελευταίας περιόδου, η αγορά αντιδρά, αλλά οι δυνάμεις δεν επαρκούν για μια υπέρβαση πάνω από τις 680 μονάδες – που είναι και το όριο στο οποίο αλλάζει η πτωτική τάση

freno_eisprakseis

Αύξηση, μεν, με χαμηλότερους ρυθμούς δε, σε σύγκριση με όλο το προηγούμενο διάστημα σημείωσαν οι τουριστικές εισπράξεις τον πιο «θερμό» μήνα του ελληνικού καλοκαιριού, φθάνοντας συνολικά τα 3,6 δισ. ευρώ.

sallas_michalis

Αναπτύχθηκε (για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα) μία λανθασμένη και τιμωρητική αντίληψη, που όπως φάνηκε εκ των υστέρων, δεν την είχαν μόνον οι ξένοι αλλά και η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία όχι απλώς την ανέχθηκε αλλά και την υποστήριξε. Αν από τότε είχαν γίνει οι σωστοί χειρισμοί αλλά και αργότερα, αν η ΤτΕ είχε στηρίξει λύσεις αποτελεσματικές, το τοπίο σίγουρα θα ήταν σήμερα διαφορετικό, γράφει ο τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας

Mtx-German-1000

Τη στιγμή που αρκετές πόλεις στη Γερμανία είναι έτοιμες να απαγορεύσουν την κυκλοφορία σε παλιά πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα (Euro5 και παλαιότερα) οι επιτήδειοι έμποροι σε όλα τα Βαλκάνια σπεύδουν να τα αποκτήσουν έναντι πινακίου φακής για να πουλήσουν στις χώρες τους σε πολύ υψηλότερες τιμές.

ddd_XL

H πρόσφατη είδηση ότι ένα από τα πιο φημισμένα στέκια καφέ του Κολωνακίου, έκλεβε ρεύμα, ζημιώνοντας με 40.000 ευρώ το ΔΕΔΔΗΕ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο φαινόμενο των ρευματοκλοπών που έθρεψε η κρίση και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

ff_XL

Με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις για τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, κατόπιν της σχετικής απόφασης του Διοικητή της την περασμένη εβδομάδα