Δάνεια: Μειώσεις για τους παλιούς, αυξήσεις για τους νέους

Δάνεια: Μειώσεις για τους παλιούς, αυξήσεις για τους νέους

Με μπαράζ μειώσεων των παρεμβατικών επιτοκίων, οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να στηρίξουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα του παρεμβατικού επιτοκίου ευρώ στο 3,25%.

Η Τράπεζα της Ελβετίας επίσης «έκοψε» κατά 0,50% το επιτόκιο του φράγκου στο 2% ενώ η τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε πολύ γενναία μείωση κατά μιάμιση μονάδα του επιτοκίου τους

Με μπαράζ μειώσεων των παρεμβατικών επιτοκίων, οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να στηρίξουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα του παρεμβατικού επιτοκίου ευρώ στο 3,25%.

Η Τράπεζα της Ελβετίας επίσης «έκοψε» κατά 0,50% το επιτόκιο του φράγκου στο 2% ενώ η τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε πολύ γενναία μείωση κατά μιάμιση μονάδα του επιτοκίου τους από το 4,5% στο 3%.  

Ταυτόχρονα το διατραπεζικό επιτόκιο euribor τριμήνου εν αναμονή της απόφασης της ΕΚΤ υποχώρησε την Πέμπτη το μεσημέρι κατά 7 μονάδες βάσης στο 4,592%, από 4,663% την προηγούμενη ημέρα.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου του 2008, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία που επικαλούνται στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Τραπεζών.  

Αντίστοιχα το euribor μηνός μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης, στο 4,249%, από 4,327%.

Οι μειώσεις αυτές, όμως,  ελάχιστα επηρεάζουν το κόστος χρήματος και δανεισμού για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα όπου παρατηρείται το φαινόμενο, τα διατραπεζικά και τα παρεμβατικά επιτόκια να μειώνονται ενώ τα τραπεζικά επιτόκια που αντανακλούν το κόστος χρήματος στην πραγματική οικονομία να αυξάνονται για τους νέους δανειολήπτες.  

Επιπλέον, ακόμη και οι μειώσεις που περνούν μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας τιμολόγησης δανείων, στην αγορά θα αρχίσουν να εμφανίζονται για πρώτη φορά στις δόσεις των δανείων από τον επόμενο μήνα Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο το οποίο βασίζεται στο διατραπεζικό euribor επιβαρυνόμενο με το εκάστοτε τραπεζικό spread, τιμολογούνται βάσει της τιμής του euribor τριμήνου κάθε τελευταία ημέρα του μήνα.  

Δηλαδή οι δόσεις των δανείων του Δεκεμβρίου θα προσδιορισθούν με βάση την τιμή euribor 3Μ στις 31 Οκτωβρίου, ενώ η μείωση του Νοεμβρίου –εάν η τάση συνεχισθεί- θα εμφανισθεί στους δανειολήπτες τον Ιανουάριο.

Ωστόσο οι όποιες μειώσεις δεν ξεπερνούν τη μία μονάδα, ενώ αντίθετα οι αυξήσεις στα νέα δάνεια ξεπερνούν το 2%…

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

papadimoulis

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απευθύνει ερώτημα προς την Κομισιόν, που αφορά τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μείωση της φορολογίας

mhtsott_voulii_arthroos1

Έως και πάνω από 300 ευρώ το κέρδος - Δείτε τα παραδείγματα που αφορούν επτά πραγματικές περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν στην κατοχή τους περισσότερα του ενός ακινήτου  - Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι διατάξεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου να ψηφιστούν πριν το τέλος του Ιουλίου

43