Δάνεια: Μειώσεις για τους παλιούς, αυξήσεις για τους νέους

Δάνεια: Μειώσεις για τους παλιούς, αυξήσεις για τους νέους

Με μπαράζ μειώσεων των παρεμβατικών επιτοκίων, οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να στηρίξουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα του παρεμβατικού επιτοκίου ευρώ στο 3,25%.

Η Τράπεζα της Ελβετίας επίσης «έκοψε» κατά 0,50% το επιτόκιο του φράγκου στο 2% ενώ η τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε πολύ γενναία μείωση κατά μιάμιση μονάδα του επιτοκίου τους

Με μπαράζ μειώσεων των παρεμβατικών επιτοκίων, οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να στηρίξουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα του παρεμβατικού επιτοκίου ευρώ στο 3,25%.

Η Τράπεζα της Ελβετίας επίσης «έκοψε» κατά 0,50% το επιτόκιο του φράγκου στο 2% ενώ η τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε πολύ γενναία μείωση κατά μιάμιση μονάδα του επιτοκίου τους από το 4,5% στο 3%.  

Ταυτόχρονα το διατραπεζικό επιτόκιο euribor τριμήνου εν αναμονή της απόφασης της ΕΚΤ υποχώρησε την Πέμπτη το μεσημέρι κατά 7 μονάδες βάσης στο 4,592%, από 4,663% την προηγούμενη ημέρα.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου του 2008, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία που επικαλούνται στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Τραπεζών.  

Αντίστοιχα το euribor μηνός μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης, στο 4,249%, από 4,327%.

Οι μειώσεις αυτές, όμως,  ελάχιστα επηρεάζουν το κόστος χρήματος και δανεισμού για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα όπου παρατηρείται το φαινόμενο, τα διατραπεζικά και τα παρεμβατικά επιτόκια να μειώνονται ενώ τα τραπεζικά επιτόκια που αντανακλούν το κόστος χρήματος στην πραγματική οικονομία να αυξάνονται για τους νέους δανειολήπτες.  

Επιπλέον, ακόμη και οι μειώσεις που περνούν μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας τιμολόγησης δανείων, στην αγορά θα αρχίσουν να εμφανίζονται για πρώτη φορά στις δόσεις των δανείων από τον επόμενο μήνα Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο το οποίο βασίζεται στο διατραπεζικό euribor επιβαρυνόμενο με το εκάστοτε τραπεζικό spread, τιμολογούνται βάσει της τιμής του euribor τριμήνου κάθε τελευταία ημέρα του μήνα.  

Δηλαδή οι δόσεις των δανείων του Δεκεμβρίου θα προσδιορισθούν με βάση την τιμή euribor 3Μ στις 31 Οκτωβρίου, ενώ η μείωση του Νοεμβρίου –εάν η τάση συνεχισθεί- θα εμφανισθεί στους δανειολήπτες τον Ιανουάριο.

Ωστόσο οι όποιες μειώσεις δεν ξεπερνούν τη μία μονάδα, ενώ αντίθετα οι αυξήσεις στα νέα δάνεια ξεπερνούν το 2%…

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

868087

«Πήραμε γνωμοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν παραβιάζεται καμία ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία από τη χρήση POS, οπότε με την τροπολογία θα επανανομοθετηθεί τη χρήση POS» επισήμανε o Άδωνις Γεωργιάδης

libra1

Μετά την αποχώρηση της Visa και της Mastercard από το πρότζεκτ Libra, νέες ηχηρές "απειλές" από τραπεζικούς κολοσσούς θέτουν σε αμφιβολία την απόπειρα της facebook να δημιουργήσει ένα νέο ηλεκτρονικό νόμισμα

perama

Την τροπολογία την κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος -  Στον Σκαραμαγκά αφορά την συνέχεια εργασιών σε τέσσερα υποβρύχια και στην Ελευσίνα όσον αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος κατασκευής δύο πυραυλακάτων

nikkas_ar

Οι Αμερικανοί θεωρούν πως ο επιχειρηματίας βρίσκεται στην Ελλάδα ενώ ήδη έχουν περάσει «χειροπέδες» σε δύο, τον Τηλέμαχο Λαβίδα και τον τραπεζίτη της Goldman Sachs, Bryan Cohen - «Πάγωσαν» τα περιουσιακά στοιχεία του Γιώργου Νίκα

34