Η χειρότερη εβδομάδα στην ιστορία των αγορών

Η χειρότερη εβδομάδα στην ιστορία των αγορών

 

Παρά τις εγγυήσεις για καταθέσεις ύψους 250 χιλιάδων δολαρίων και τα μέτρα που εξήγγειλε για την στεγαστική αγορά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους κάθε άλλο παρά καθησύχασε τα χρηματιστήρια που βλέπουν πως η κρίση είναι πολύ βαθιά ριζωμένη στην πραγματική οικονομία.

Ο Dow Jones, ο οποίος είχε καλύψει το σύνολο των απωλειών της τάξης των 700 μονάδων με τις οποίες είχε ξεκινήσει την συνεδρίαση, κατρ

Η χειρότερη εβδομάδα στην ιστορία των αγορών

 

Παρά τις εγγυήσεις για καταθέσεις ύψους 250 χιλιάδων δολαρίων και τα μέτρα που εξήγγειλε για την στεγαστική αγορά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους κάθε άλλο παρά καθησύχασε τα χρηματιστήρια που βλέπουν πως η κρίση είναι πολύ βαθιά ριζωμένη στην πραγματική οικονομία.

Ο Dow Jones, ο οποίος είχε καλύψει το σύνολο των απωλειών της τάξης των 700 μονάδων με τις οποίες είχε ξεκινήσει την συνεδρίαση, κατρακύλησε και πάλι μετά το τέλος του διαγγέλματος Μπους κατά περισσότερο από 4%, στα επίπεδα των 8.200 μονάδων, για να κλείσει τελικά με απώλειες 1,5% περίπου, στις 8.451 μονάδες.

Ο δε S&P, ο δείκτης με τις μετοχές των 500 μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου, μπορεί να μαζεύτηκε κι αυτός στο -1%, αλλά επέκτεινε τις απώλειες της χειρότερης εβδομάδας της ιστορίας του.

Την χειρότερη εβδομάδα της ιστορίας του, όμως, πέρασε και ο πανευρωπαϊκός DJ Stoxx 600, ενώ την Παρασκευή η Φρανκφούρτη έχασε 7%, το Παρίσι σχεδόν 8% και σχεδόν 9% το Λονδίνο.

Ο δε παγκόσμιος MSCI World Index με πτώση πάνω από 25% είχε την χειρότερη εβδομάδα από το 1970 και μετά.

Κλείσιμο

Όλα αυτά, με φόντο την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των 7 ισχυρότερων χωρών (G7) του πλανήτη με τους κεντρικούς τραπεζίτες και τον πρόεδρο Μπους τα ξημερώματα του Σαββάτου (δική μας ώρα) και, βεβαίως, την έκτακτη σύνοδο των ηγετών του G7 την Κυριακή στο Παρίσι.

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G7, πάντως, ξεκίνησε με την Ιταλία να διαφωνεί για το πολύ αδύνατο κείμενο που είχε ως βάση της η συζήτηση.

Δραματικό διάγγελμα Μπους

Νωρίτερα, γύρω στις 17.30 δική μας ώρα, τα βλέμματα όλου του κόσμου ήταν στραμμένα στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους απηύθυνε το 20ο του διάγγελμα μέσα σε 22 ημέρες. Μόνο που αυτή τη φορά το ακροατήριό του ΔΕΝ περιορίστηκε στους Αμερικανούς πολίτες. 

Η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου αντιμετωπιζόταν από όλους τους εμπλεκόμενους με τις διεθνείς αγορές ως μία ακόμη ευκαιρία να αντιστραφεί, να περιοριστεί ο τυφώνας που σαρώνει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έστω κι αν είναι κοινός τόπος πως ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος δεν διακρίνεται για τις γνώσεις του επί θεμάτων οικονομίας. Όλοι ήλπιζαν πως οι επιτελείς του θα είχαν ένα ακόμα χαρτί στο μανίκι τους. Θα έδιναν μιαν αχτίδα φωτός μέσω της ομιλίας του προέδρου. 

Στις 5 και 25 το απόγευμα ο Αμερικανός πρόεδρος βγήκε στον κήπο Rose Garden του Λευκού Οίκου. Και ανακοίνωσε ένα … κράμα παλαιότερων και νέων αποφάσεων.

Διαβεβαίωσε πως οι καταθέσεις των πολιτών σε αμερικανικά τραπεζικά ιδρύματα τελούν πλέον υπό κρατική εγγύηση έως και του ποσού των 250 χιλιάδων δολαρίων. Επιβεβαίωσε πως θα συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις των υπολοίπων χωρών της ομάδας των 7 ισχυρότερων του πλανήτη, (Σ.Σ: αδειάζοντας ίσως τον υπουργό Οικονομικών Χένρι Πόλσον που μόλις το πρωί έλεγε πως δεν υπάρχει λύση – «φασόν» για όλες τις χώρες) εξήρε τις μέχρι στιγμής κινήσεις των επικεφαλής του οικονομικού του επιτελείου και των αντιστοίχων των υπολοίπων κρατών της Δύσης, και το κυριότερο έκανε μνεία και στην επιτοκιακή πολιτική (στην πρόσφατη συντονισμένη μείωση των επιτοκίων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου) αφήνοντας κι ένα παράθυρο για επανάληψη αυτής της κίνησης εφόσον χρειαστεί.

Επίσης μίλησε για μια σειρά μέτρων που θα τονώσουν τη στεγαστική αγορά (απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων, δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων χρεών με κρατική μεσεγγύηση) και προειδοποίησε όσους τυχόν θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κρίση (με χειραγώγηση μετοχών ή διασπορά αναληθών φημών) με ποινικές διώξεις!

Εν τέλει εκείνο που έχει σημασία είναι πως κατέληξε λέγοντας πως «όλες οι χώρες είναι μαζί στη δίνη της κρίσης και μαζί θα προσπαθήσουν να βγουν από αυτήν»…  

Σε κάθε περίπτωση πάντως και ανεξάρτητα από τις όποιες δεσμεύσεις θα αναλάβουν και στις αμέσως προσεχείς ημέρες οι ανά τον κόσμο οικονομικοί ταγοί, το μόνο σίγουρο είναι πως όταν και εφόσον κατακαθίσει η … σκόνη της κρίσης, πρώτες οι ΗΠΑ δεν θα είναι ποτέ πια οι ίδιες. Ήδη το έλλειμμα του 2009, μετά και τις διαδοχικές ενέσεις ρευστότητας προς τις προβληματικές τράπεζες, θα εκτιναχθεί στα 2 τρις δολάρια (έναντι αρχικών προβλέψεων 1,3 έως 1,5 τρις δολαρίων). Ο επόμενος πρόεδρος θα έχει σίγουρα δύσκολο έργο …

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης