Μείωση επιτοκίων: Tο … γαϊτανάκι των νομισμάτων
Μετά την παρέλευση μιας ακόμα ημέρας τρόμου για τις αγορές αρχίζει να διαμορφώνεται μια κατάσταση ολότελα διαφορετική σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες όχι μόνο στις μετοχικές αγορές, αλλά και στην αγορά συναλλάγματος.
Οι … παράπλευρες απώλειες της κρίσης, τα «θύματα» και οι μεγάλοι χαμένοι, προφανώς και καταγράφονται και ανάμεσα σε εκείνους που επιμένουν, σε τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον, να «ποντάρουν» στα νομίσμα
Μετά την παρέλευση μιας ακόμα ημέρας τρόμου για τις αγορές αρχίζει να διαμορφώνεται μια κατάσταση ολότελα διαφορετική σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες όχι μόνο στις μετοχικές αγορές, αλλά και στην αγορά συναλλάγματος.
Οι … παράπλευρες απώλειες της κρίσης, τα «θύματα» και οι μεγάλοι χαμένοι, προφανώς και καταγράφονται και ανάμεσα σε εκείνους που επιμένουν, σε τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον, να «ποντάρουν» στα νομίσματα. Και με δυο λέξεις εκείνοι που πόνταραν στο ιαπωνικό γεν καταγράφουν ήδη τα πρώτα τους «σοβαρά» κέρδη.
Το γεν διατηρήθηκε με σχετική ευκολία στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών έναντι του ευρώ, παρέμεινε ομοίως σε υψηλά 6 μηνών έναντι του δολαρίου και οι ειδικοί λένε πως έχει βάλει πλώρη για ακόμη ψηλότερα επίπεδα αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας ΔΕΝ μετείχε της ομάδας των κεντρικών τραπεζών που προχώρησαν χθες σε δραστική μείωση των επιτοκίων τους! Ανάλογη αν όχι καλύτερη είναι και η εικόνα της ισοτιμίας του γεν έναντι της στερλίνας.
Από την άλλη το ευρώ, το οποίο είχε κατρακυλήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στα 1,35 δολάρια περίπου, ενισχύθηκε οριακά αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η μείωση των επιτοκίων, αλλά ποιος μπορεί να μιλήσει για μακροχρόνιο ορίζοντα; Μπορεί, ή σωστότερα τολμά να το πράξει τουλάχιστον μία μεγάλη αμερικανική τράπεζα η οποία ήδη φέρεται να συστήνει στους πελάτες της να «ξεφορτώσουν» ευρώ και να τοποθετηθούν σε δολάρια!
Η στερλίνα είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Με δεδομένο το ότι η αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο της Βρετανίας είναι ακόμα «νωπή», τα σενάρια περί νέας, έκτακτης χρηματοδότησης των τραπεζών από την κυβέρνηση Μπράουν, ίσως και μέσα στις επόμενες ώρες, δίνουν και παίρνουν. Με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στη στερλίνα.
Σε ανάλογη μοίρα και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά νομίσματα, άρρηκτα δεμένα πλέον με την πορεία της κρίσης και τις κατά περίπτωση «κεντρικές» παρεμβάσεις!
Τα ίδια ισχύουν και για το ελβετικό φράγκο. Στο βαθμό που η Κεντρική τράπεζα της Ελβετίας συντάσσεται με την ΕΚΤ και τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, η διακύμανση του φράγκου ακολουθεί την αγελαία συμπεριφορά των υπολοίπων νομισμάτων. Με έναν και μόνο κανόνα; «Ζήσε την ημέρα …»
Σε κάθε περίπτωση όσο η κρίση θα βαθαίνει στην Ευρώπη τόσο πιο αινιγματικές θα γίνονται οι επιλογές όσων εστιάζουν στις συναλλαγματικές αγορές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr