Προθεσμία 15 ημερών για το… «βιώσιμο haircut» στο «ελληνικό πρόβλημα»

Προθεσμία 15 ημερών για το… «βιώσιμο haircut» στο «ελληνικό πρόβλημα»

Τι θα γίνει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - Μεθοδεύουν αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών – «Επιτροπεία» για τις ασθενέστερες ευρωοικονομίες …

Προθεσμία 15 ημερών για το… «βιώσιμο haircut» στο «ελληνικό πρόβλημα»
Συμφώνησαν πως μέχρι το τέλος του μηνός θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε μια «μόνιμη και βιώσιμη λύση για την Ελλάδα με την χώρα εντός της Ευρωζώνης». Συμφώνησαν επίσης στην αναγκαιότητα της άμεσης θωράκισης των ευρωπαϊκών τραπεζών, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που πλέον είναι δεδομένο και πρόδηλο πως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες απομειώσεις από το επερχόμενο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος, αλλά ακόμα διαφωνούν ως προς τη μέθοδο της ανακεφαλαιοποίησης και ενδεχομένως και το ύψος της.

Κατανοούν τέλος την έλλειψη χρόνου και την αύξηση της πίεσης εκ μέρους των αγορών αλλά επιμένουν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, κυρίως γιατί προφανώς δεν έχει γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου αναφορικά με το πόση και ποια θα είναι η εμπλοκή του EFSF στη νέα χρηματοδότηση των τραπεζών και πόση η επιμέρους εθνική συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο λόγος φυσικά για τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, οι οποίοι, μετά τη νέα συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο, θέλησαν να δώσουν ένα μήνυμα στις αγορές, ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και σύμπνοιας των δύο ηγέτιδων δυνάμεων της Ευρωζώνης, μη έχοντας προσώρας να τους δώσουν μια τελεσίδικη απάντηση – συμφωνία!
Κλείσιμο

«Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την τρόικα, είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε ό,τι χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για την στήριξη του κοινού νομίσματος», υπογράμμισαν οι δύο ηγέτες, οι οποίοι ουσιαστικά δεσμεύθηκαν πως μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχουν καταλήξει σε ανακοινώσιμες αποφάσεις αναφορικά με τη διαχείριση της ελληνικής – και της ευρύτερης ευρωπαϊκής – κρίσης. Κι αυτό γιατί περιμένουν την 24η Οκτωβρίου, ημερομηνία δημοσιοποίησης της έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα που θα αποτελέσει και τη βάση για την οριστική λύση στο «ελληνικό ζήτημα».

Οι δύο ηγέτες επέμειναν στη ρητορική τους περί «άμεσης επίλυσης των προβλημάτων της έως τη σύνοδο της G20», στις αρχές Νοεμβρίου στις Κάννες.

«Εχουμε μεγάλη συναίσθηση ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθεροποίηση του ευρώ. Θα πρέπει να δώσουμε μία απάντηση που να είναι βιώσιμη και περιεκτική. Αποφασίσαμε να δώσουμε την απάντηση αυτή έως το τέλος του μηνός», ανακοίνωσαν χαρακτηριστικά οι δύο ηγέτες, οι οποίοι άφησαν να εννοηθεί πως οι προτάσεις τους θα περιλαμβάνουν ένα σχέδιο για την ανακεφαλαίωση ευρωπαϊκών τραπεζών, την επιτάχυνση του οικονομικού συντονισμού στην ευρωζώνη και φυσικά την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους της Ελλάδας. Απάντηση που οι δύο ηγέτες θα παρουσιάσουν στους Ευρωπαίους εταίρους μας , στη Σύνοδο Κορυφής και στο Eurogroup στις 17 και 18 Οκτωβρίου και εν συνεχεία θα … ανακοινώσουν και στην ελληνική πλευρά!!!

Ο Νικολά Σαρκοζί μίλησε επίσης και για την ανάληψη πρωτοβουλίας, από κοινού Βερολίνο και Παρίσι, για μια νέα πρόταση, μια νέα εισήγηση για αναθεώρηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών συνθηκών. Και για την αναθεώρηση και ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, «ώστε το ευρωπαϊκό σύστημα να καταστεί πλήρως λειτουργικό».

 Η κυρία Μέρκελ από την πλευρά της διευκρίνισε ότι Γαλλία και Γερμανία θα προτείνουν «σημαντικές τροποποιήσεις» των ευρωπαϊκών συνθηκών, προς την κατεύθυνση της «ολοκλήρωσης της ευρωζώνης», ενώ ανέφερε και την «μαγική φράση» της «συνεργασίας των εταίρων προς αποφυγή μελλοντικών ολισθημάτων των εθνικών προϋπολογισμών».

Οσοι επιχειρήσουν την μετάφραση ας θυμηθούν την ομιλία της, το βράδυ της Παρασκευής, σε εκδήλωση του κόμματός της, όπου τόνισε πως πρέπει τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης που θα παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές νόρμες, συνθήκες και στόχους, να είναι προετοιμασμένα να παραχωρήσουν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας, με την μορφή «ελέγχων» στους προϋπολογισμούς τους …

Τέλος, δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας και η λεκτική «επίθεση» του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί κατά όλων όσοι ψέγουν τους σημερινούς Ευρωπαίους ηγέτες για έλλειψη οράματος. Ο κύριος Σαρκοζί τόνισε χαρακτηριστικά πως όσοι οραματίστηκαν την ενωμένη Ευρώπη δεν θεώρησαν σκόπιμο να ασχοληθούν με … λεπτομέρειες, οι οποίες οδήγησαν στη σημερινή κρίση και τους σημερινούς ηγέτες στη δεινή θέση να προσπαθούν να επιλύσουν αυτές τις «λεπτομέρειες» μεσούσης μάλιστα της κρίσης που σαρώνει την παγκόσμια οικονομία!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης