Στο στόχαστρο της Fitch Ιταλία και Ισπανία

Στο στόχαστρο της Fitch Ιταλία και Ισπανία

Αρνητικές  οι προοπτικές λένε οι «ειδικοί» - Η  Moody’s τα «βάζει» με τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Στο στόχαστρο  της Fitch Ιταλία και Ισπανία
Στο στόχαστρο των  οίκων αξιολόγησης βρέθηκε τις  τελευταίες ώρες ο Ευρωπαϊκός Νότος  την ώρα που οι αγορές είχαν  επιτυχώς υπερκεράσει την «πρωινή  επίθεση» κατά των τραπεζών Πορτογαλίας αλλά και Βρετανίας.

Λίγο νωρίτερα, σε ένα διπλό «χτύπημα» η Fitch Ratings προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής  ικανότητας της Ιταλίας και της  Ισπανίας.

Αρχής γενομένης  από την Ιταλία η υποβάθμιση γίνεται  από τη βαθμίδα ΄AA-΄  στην ΄A+΄ (και της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας σε ΄F1΄ από ΄F1+΄). Στη συνοδευτική του έκθεση ο οίκος τονίζει πως διατηρεί αρνητικές προοπτικές (οutlook) για τη χώρα και την μελλοντική της αξιολόγηση καθώς εκτιμά πως «η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη συνιστά ένα σημαντικό χρηματοπιστωτικό και οικονομικό σοκ το οποίο έχει προκαλέσει την εξασθένιση του προφίλ κινδύνου των κρατικών ομολόγων». Επίσης αναφορά γίνεται και στο υψηλό δημόσιο χρέος και στη χαμηλή δυναμική της ανάπτυξης καθιστούν την Ιταλία εξαιρετικά ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ!

Η δεύτερη περίπτωση  αφορά στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας σε τοπικό και σε ξένο νόμισμα (σε "ΑΑ-" από "ΑΑ+"). Και στην περίπτωση της Ισπανίας το outlook παραμένει αρνητικό, ενώ η αιτιολόγηση κάνει λόγο για «τη γενικότερη επιδείνωση της δημοσιονομικής κρίσης στην περιοχή του ευρώ» και για μειωμένες προοπτικές ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα.

Νωρίτερα η Moody’s είχε … ανοίξει το δρόμο με την υποβάθμιση συνολικά 9 πορτογαλικών και 12 βρετανικών τραπεζών.
Κλείσιμο

Το ευτύχημα της  όλης υπόθεσης είναι πως οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν κλείσει, ενώ οι πρώτες αντιδράσεις αποτυπώνονται στην διακύμανση του ευρώ που από το 1,3479 γύρισε στο 1,3420 …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης