H Moody's "χτύπησε" και τις βρετανικές τράπεζες

H Moody's "χτύπησε" και τις βρετανικές τράπεζες

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με γερμανικό δημοσίευμα, το Βερολίνο αρνείται στο Παρίσι την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ευρωπαϊκούς πόρους...

H Moody's "χτύπησε" και τις βρετανικές τράπεζες
Σε υποβάθμιση 12 τραπεζών της Βρετανίας προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος εκτιμά ότι έχουν περιοριστεί σημαντικά οι πιθανότητες να παρέχει η βρετανική κυβέρνηση στήριξη στις τράπεζες σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα.

Στα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υποβαθμίστηκαν συγκαταλέγονται οι Lloyds TSB Bank Plc, Santander UK Plc και Co-Operative Bank Plc, οι οποίες είδαν την πιστοληπτική τους ικανότητα να υποχωρεί κατά μία βαθμίδα.

Κατά δύο βαθμίδες υποβαθμίστηκαν οι RBS Plc και Nationwide Building Society, ενώ οι επτά μικρότερες τράπεζες υποβαθμίστηκαν από μία έως πέντε βαθμίδες. Η Clydesdale Bank, συγκεκριμένα, υποβιβάστηκε στο επίπεδο A2 με αρνητική προοπτική.

Κλείσιμο
«Οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει, καθώς και τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από τις βρετανικές αρχές συνάδουν στο συμπέρασμα ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι πιθανότητες στήριξης των τραπεζών σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Moody's.

Ωστόσο, ο κορυφαίος οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι η υποβάθμιση των συγκεκριμένων τραπεζών «δεν αντανακλά την επιδείνωση στην ευρωστία του τραπεζικού συστήματος».

Την ίδια ώρα, η γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευθεί στο μέγιστο βαθμό τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των γαλλικών τραπεζών, παρά την εναντίωση του Βερολίνου στην προοπτική αυτή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες, οι δύο χώρες δεν έχουν κατορθώσει να συμφωνήσουν επί των κανόνων εφαρμογής του "νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας", του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, η ενίσχυση του οποίου αποφασίσθηκε τον Ιούλιο.

Για την έναρξη της λειτουργίας του μηχανισμού αυτού απαιτείται ακόμη η έγκριση της Σλοβακίας, η οποία κωλυσιεργεί, και κυρίως η θέσπιση κανόνων εφαρμογής.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, το Παρίσι τάσσεται υπέρ της ευρύτερης δυνατής ερμηνείας των νέων ευρωπαϊκών μηχανισμών: της επαναγοράς ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών, για τον κατευνασμό των αγορών, και τη διάθεση κεφαλαίων στα κράτη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους.

Η γερμανική κυβέρνηση, το περιθώριο ελιγμών της οποίας είναι περιορισμένο εξαιτίας του αυξημένου ρόλου του Κοινοβουλίου, ο οποίος ενισχύθηκε πρόσφατα και βάσει απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αντιτίθεται στη διασταλτική αυτή ερμηνεία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης