Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Τα σκήπτρα στον Dow με 8 κερδοφόρες συνεδριάσεις

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Τα σκήπτρα στον Dow με 8 κερδοφόρες συνεδριάσεις

Επιφυλακτικό κλίμα στην αγορά, καθώς ξαναφούντωσαν οι ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία του πληθωρισμού και τα επόμενα βήματα της Fed - Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται τα νέα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή

28063220
Θετικός ήταν ο απολογισμός της εβδομάδας για τη Wall Street, παρά το γεγονός ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι διακυμάνσεις που παρουσίασαν οι δείκτες παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα. Πάντως, την παράσταση «έκλεψε» ο Dow Jones συμπληρώνοντας ένα εντυπωσιακό σερί οκτώ κερδοφόρων συνεδριάσεων, που είναι η καλύτερη επίδοση του για το 2024!

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,32% στις 39.512 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο κατά 0,16% φτάνοντας τις 5.222 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο Nasdaq παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος έστω και με ανεπαίσθητη πτώση 0,03% στις 16.340 μονάδες.

Με τις επιδόσεις αυτές, η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με θετικά πρόσημα. Ο Dow πρόσθεσε 2,1%, ο S&P 1,8% και ο Nasdaq περίπου 1%.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για τα επίπεδα καταναλωτικού κλίματος έδειξαν κάμψη του δείκτη πολύ κάτω του αναμενόμενου, στις 67,4 μονάδες έναντι των 76 μονάδων που περίμεναν οι αναλυτές. Η επίδοση αυτή που συνιστά χαμηλό έξι μηνών αποδόθηκε στη συνεχιζόμενη πίεση του υψηλού πληθωρισμού και των αυξημένων επιτοκίων.

Κλείσιμο
Μάλιστα, η αγορά προβληματίστηκε με τις προσδοκίες των καταναλωτών για την πορεία του πληθωρισμού. Η έκθεση του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν έδειξε πως οι καταναλωτές περιμένουν τον πληθωρισμό στο 3,5%, ήτοι κατά 0,3% υψηλότερα σε σχέση με τον περασμένο μήνα, σε βάθος 12 μηνών, ενώ και ο δείκτης προσδοκιών για τον πληθωρισμό πενταετίας ανέβηκε στο 3,1%.

Τα στοιχεία δείχνουν πως «ο πληθωρισμός δεν κινείται προς την σωστή κατεύθυνση» σχολίασε στο CNBC ο Μπράιαν Νικ του Macro Institute, σε ένα διάστημα που η αγορά ήδη ανησυχεί για την πορεία του δείκτη και τις επιπτώσεις που θα έχει στη διαμόρφωση της στρατηγικής της Fed.

Δεν είναι τυχαίο πως η αγορά στρέφει από τώρα το ενδιαφέρον της στα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού που ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα. Τα στοιχεία Απριλίου για το δείκτη τιμών καταναλωτή θα ανακοινωθούν στις 15 Μαΐου, ενώ μία πριν θα έχουν προηγηθεί και οι τιμές παραγωγού.

Τα τελευταία ενθαρρυντικά στοιχεία από το μέτωπο της αγοράς εργασίας είχαν αναπτερώσει τις ελπίδες των επενδυτών πως η μείωση των επιτοκίων μπορεί να ξεκινήσει έστω από τον Σεπτέμβριο, καθώς νωρίτερα θεωρείται για την ώρα λίαν απίθανο. Όμως, αν τα στοιχεία του πληθωρισμού είναι και πάλι απογοητευτικά, τότε το χρονοδιάγραμμα των προγνωστικών της αγοράς θα φέρει και πάλι την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης προς τα τέλη του έτους, στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου ή του Δεκεμβρίου.

Πάντως, σε δηλώσεις τους σήμερα τόσο ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, όσο και ο συνάδελφος του, Όσταν Γκούλσμπι, της Fed του Σικάγο ξεκαθάρισαν πως βρίσκονται σε φάση αναμονής περιμένοντας τη ροή των στοιχείων, από τα οποία και θα καθορίσουν τη στάση τους.

Σε επίπεδο μετοχών, η ανοδική πορεία της 3M μετά την αναβάθμιση της μετοχής της από την HSBC έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην συνεχιζόμενη και σήμερα θετική επίδοση του Dow, αν και σε επίπεδο εβδομάδας τα σκήπτρα του δείκτη πήγαν στην Caterpillar με συνολική άνοδο 5,2%, με την JPMorgan Chase και την American Express να συμπληρώνουν την καλύτερη τριάδα του δείκτη για το πενθήμερο.

Αντιστοίχως το ράλι της Gen Digital βοήθησε σημαντικά, ώστε ο S&P 500 να κρατηθεί σήμερα σε θετικό έδαφος.

Στις μεγάλες κερδισμένες της συνεδρίασης ξεχώρισε επίσης η φαρμακευτική Novamax με άλμα άνω του 100% μετά το «χρυσό» deal που έκλεισε με τη γαλλική Sanofi για τα εμβόλια γρίπης και κορωνοϊού, όπως επίσης η Zeekr, στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της. Τα κέρδη της Zeekr ξεπέρασαν το 30%, καθώς παρά τις χαμηλές επιδόσεις του κλάδου της ηλεκτροκίνησης διεθνώς, η ανερχόμενη κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων κινείται ήδη δυναμικά σε επίπεδο πωλήσεων.

Στον αντίποδα απώλειες κατέγραψαν η Akamai Technologies, η Unity Software και η Yelp λόγω του αδύναμων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν, ενώ σε γενικές γραμμές οι τεχνολογικές μετοχές πιέστηκαν αρκετά λόγω του κύματος ρευστοποιήσεων προς αποκόμιση κερδών.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Τρεις σεισμικές δονήσεις σε λίγες ώρες στην Κεφαλονιά - Παρακολουθούμε το φαινόμενο, δεν ανησυχούμε, λέει ο Λέκκας

Νέα στοιχεία για την εκτέλεση του 32χρονου στον Βύρωνα - Κρυβόταν στο Ντουμπάι, ήρθε στην Ελλάδα και τον σκότωσαν

Θρίλερ με νεκρό βρέφος στη Βραυρώνα - Υπό έρευνα οι γονείς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης