30ετές ομόλογο: Πάνω από €33 δισ. οι προσφορές, το Δημόσιο αντλεί 3 δισ. ευρώ

30ετές ομόλογο: Πάνω από €33 δισ. οι προσφορές, το Δημόσιο αντλεί 3 δισ. ευρώ

Το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε κοντά στο 4,2%

omologa_agores_xr
Ξεπέρασε τα 33 δισ. ευρώ η ζήτηση για το νέο 30ετές ομόλογο, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στις 165 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, δηλαδή κοντά στο 4,2%, με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 3 δισ. ευρώ.

Το ομόλογο κινήθηκε κατά 20 μονάδες πάνω από την Ισπανία και 20 μονάδες κάτω από την Ιταλία, ενώ το swap rate διαμορφώθηκε στο +1,65.

Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο mid swap (που ήταν στις 255 μ.β όταν δόθηκε το guidance) +175 μ.β. δηλαδή στο 4,3% περίπου, και στις συνέχεια υποχώρησε στο mid swap +170 μ.β, δηλαδή κοντά στο 4,25%, ενώ έκλεισε στο mid swap +165 μ.β και στο 4,2% περίπου.

Ο τίτλος έχει ημερομηνία λήξης στις 15 Ιουνίου 2054.
Κλείσιμο

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που το Ελληνικό Δημόσιο είχε δανειστεί μέσω 30ετούς ομολόγου ήταν το 2021, ενώ η τελευταία έξοδος του Δημοσίου στις αγορές με την έκδοση ομολόγων ήταν τον περασμένο Ιανουάριο όταν είχε αντλήσει 4 δισ. ευρώ, ενώ είχε συγκεντρώσει προσφορές ύψους 35 δισ. ευρώ. Συνολικά στοχεύει σε δανεισμό 10 δισ. ευρώ για ολόκληρο το έτος. Το μέγεθος της νέας έκδοσης του 30ετούς ομολόγου εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στα 2 έως 3 δισ. ευρώ.

Η νέα έξοδος του Δημοσίου στις αγορές με μία τόσο μακροχρόνια έκδοση διευκολύνεται μετά την πρόσφατη αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας στην κατηγορία “θετικές” από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Σημειώνεται ότι όλες οι εταιρείες αξιολόγησης με εξαίρεση τη Moody’s Ratings επανέφεραν την Ελλάδα στη ζώνη επενδυτικής βαθμίδας πέρυσι, μια θέση που χάθηκε το 2010 όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους. Η S&P Global Ratings αύξησε τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές την Παρασκευή, λόγω των προσδοκιών ότι η συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής θα μειώσει αναλογικά πολύ περισσότερο το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει υψηλότερος από εκείνον των άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Διαχειριστές της νέας κοινοπρακτικής έκδοσης είναι οι τράπεζες ΒNP Paribas SA, Bank of America Corp., Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. και Τράπεζα Πειραιώς SA.

Ειδήσεις σήμερα:

Η ΕΛΑΣ έβγαλε... καμήλες στο κέντρο Αθήνας που έγινε πορτοκαλί από τη σκόνη - Δείτε την ανάρτηση

Μπέος για Κωνσταντοπούλου: Έχω μάθει να την πέφτω στις γυναίκες, όχι να μου την πέφτουν


Η Νέα Αριστερά εκθέτει τον Κασσελάκη: Δεσμεύτηκε για 5% του ΑΕΠ στην Yγεία ενώ τώρα είναι περισσότερο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης