Τα λεφτά στα κόμματα και τα νέα ΙΧ στους βουλευτές, ο εξάδελφος Βασίλης και τα… μουτράκια, το deal της Ideal και το νέο σφυρί του Εμφιετζόγλου

Τα λεφτά στα κόμματα και τα νέα ΙΧ στους βουλευτές, ο εξάδελφος Βασίλης και τα… μουτράκια, το deal της Ideal και το νέο σφυρί του Εμφιετζόγλου

-Χαίρετε, κίτρινη σκόνη, ζέστη, πλημμύρες και λασποβροχή… κανονικό Ντουμπάι γίναμε, αλλά χωρίς… το μετρητό

DARKROOM_2022
Πάντως, έρευσε η πρώτη κρατική χρηματοδότηση προς τα κόμματα προκειμένου να στηρίξουν την προεκλογική τους καμπάνια για τις ευρωεκλογές. Το ποσό ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από 3 εκατ. ευρώ και αποτελεί το 60% όσων δικαιούνται. Η ΝΔ λαμβάνει 1,3 εκατ. ευρώ, περί τα 900 χιλ. ευρώ ο ΣΥΡΙΖΑ, 300 χιλ. ευρώ το ΠΑΣΟΚ, 220 χιλ. ευρώ το ΚΚΕ, 160 χιλ. ευρώ η Λύση και περίπου 20 χιλ. ευρώ οι υπόλοιποι.

Και αστραφτερά ΙΧ στους βουλευτές

-Μαζί με το “ζεστό” χρήμα που έπεσε στα κόμματα, παραδόθηκαν και τα νέα αυτοκίνητα στους βουλευτές, καθώς η Βουλή ανανέωσε πλήρως τον τετράτροχο στόλο της. Το 37% των εθνοπατέρων, κυρίως βουλευτές επαρχίας, επέλεξαν diesel κινητήρα, το 22% από την Αττική αμιγώς ηλεκτροκίνητα, το 18% plug in, ενώ μόλις το 6% βενζινοκίνητα.

Βουλευτές

Κλείσιμο
-Φουλάρει η προεκλογική μηχανή της Νέας Δημοκρατίας με το Μέγαρο Μαξίμου - μετά την κινητοποίηση των υπουργών - να θέτει σε θέση μάχης και τους βουλευτές. Όπως μαθαίνω, σήμερα στις 11 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καλέσει για συζήτηση και εκλογικό συντονισμό τους “γαλάζιους” βουλευτές Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου. Μαζί του είναι οι δύο συνεργάτες του περί τα κομματικά, Θανάσης Νέζης και Μιχάλης Μπεκίρης.

Συναγερμός (κανονικός και εκλογικός)

-Σε φουλ προεκλογικό mood λοιπόν ο Κ.Μ., ο οποίος ως και τη Μεγάλη Τετάρτη θα κάνει μονίμως περιοδείες και στοχευμένες επισκέψεις. Σήμερα, όπως γράψαμε παραπάνω, υποδέχεται ξανά στο Μαξίμου βουλευτές από Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Ήπειρο, ενώ τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι σε group των 20. Ο συναγερμός, όμως, δεν είναι μόνο εκλογικός, αλλά και κανονικός, γιατί πλέον καιγόμαστε από τον Απρίλιο, οπότε η σημερινή κοινή παρουσία Μητσοτάκη-Κικίλια στην εκδήλωση για το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, το οποίο περιλαμβάνει έργα αξίας 2,1 δισ. που έχουν συμβασιοποιηθεί και κάποια είναι παραδοτέα ήδη από το 2025.

Το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ και το λάθος

-Δύο προεκλογικά σποτ έχουν έτοιμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα για την εγκληματικότητα και ένα για την οικονομία. Ο Stefanos, που ακόμα θαλασσοδέρνεται με τον Ναυάρχο Αποστολάκη, ήθελε αυτά να παίξουν στα κανάλια και πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου (σήμερα, δηλαδή), πλην όμως τα σποτ είχαν ένα πρόβλημα: δεν είχαν απόδοση στη νοηματική, οπότε τα κανάλια τα ξαναγύρισαν, ώστε να γίνει η διόρθωση. Ε, ναι, τώρα πού να προλάβει ο άνθρωπος, τον έπιασε και θάλασσα, τι να κάνει;

Εξάδελφος-Πολάκης

-Τώρα που πιάσαμε τα Συριζέικα, κρατείστε ένα όνομα: Βασίλης Κασσελάκης, ξαδελφάκι του αρχηγού μας, Χανιώτης, σάρωσε στις προκριματικές εκλογές για την Ευρωβουλή στην Κρήτη. Εμφανίστηκε και στον Σκάι (παρακαλώ) και είπε ο Βασιλάκης -που ο μπαμπάς του ήταν για λίγους μήνες βουλευτής της ΝΔ (στη θέση του εκλιπόντος Μαν. Βολουδάκη) στα Χανιά- ότι «ο Στέφανος θα επαναπροσδιορίσει την Αριστερά…» και ότι «ένα παράδειγμα είναι ότι έχει αφήσει τη Δεξιά να εμπορεύεται το πατρίς-θρησκεία-οικογένεια». Πληροφορίες ότι ο Βασιλάκης δεν αρέσει καθόλου στον Πολάκη γιατί μπλέκεται και στα (Σφακιανά) ποδάρια του, δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα…

Σήμερα βγαίνουμε στις αγορές για το 30ετές

-Όλα τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα στο βιβλίο που ανοίγει σήμερα για την έκδοση του 30ετούς ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας. BNP, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan και από ελληνικές τράπεζες η Τρ. Πειραιώς τρέχουν την έκδοση στις διεθνείς αγορές με στόχο απόδοση κοντά στο 4%.

NOVAL: Ελπίζοντας σε καλύτερες ημέρες

-Καθώς μας χωρίζουν μόλις δυο εργάσιμες ημέρες από τη Μεγάλη Εβδομάδα, είναι προφανές ότι τα σχέδια της NOVAL του ομίλου Στασινόπουλου για εισαγωγή στο ΧΑ πριν από το Πάσχα δεν περπάτησαν. Οι προετοιμασίες στη NOVAL συνεχίζονται και επικεντρώνονται “για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο το δεύτερο τρίμηνο”. Οι πληροφορίες είναι ότι έγινε διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο εξωτερικό καθώς με τις παρούσες συνθήκες κρίθηκε ότι 100 εκατ. είναι μεγάλη έκδοση για τις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς, οπότε κρίθηκε πως το εγχείρημα είναι καλύτερα να μετατεθεί για πιο εύθετο χρόνο μετά το Πάσχα. Υπενθυμίζεται ότι η NOVAL έχει χρονικό περιθώριο εισαγωγής στο ΧΑ μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά στον όμιλο δεν θέλουν να εξαντλήσουν την προθεσμία.

Tελειώνει το project Skyline

-Στον επόμενο 1,5 μήνα αναμένεται να κλείσει το project Skyline της Alpha Bank και της κοινοπραξίας Dimand – Premia Properties που δημιουργεί έναν ισχυρό πόλο στο εγχώριο real estate. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι το Skyline μπλέχτηκε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας με πολεοδομίες, υποθηκοφυλακεία κ.λπ. Μέχρι και το Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων ενεπλάκη στη μεταβίβαση του κτιρίου της παλιάς Εμπορικής τράπεζας στην οδό Σοφοκλέους, απέναντι από το παλιό Χρηματιστήριο. Περιορισμένες αλλαγές έγιναν και στην περίμετρο των κτιρίων που εντάχθηκαν στο Skyline καθώς από τη συναλλαγή εξαιρέθηκε το κτίριο στη γωνία Κοραή και Σταδίου, ακριβώς απέναντι από την πλατεία Κλαυθμώνος το οποίο διατηρεί η τράπεζα, θα το εκσυγχρονίσει και θα αξιοποιηθεί σε συνδυασμό με τα κεντρικά της γραφεία Σταδίου και Πεσμαζόγλου.

Το ιταλικό deal της Ideal

-H Αστήρ Βυτογιάννη ήταν η πρώτη επένδυση το 2017 του fund VIRTUS VIRTUS SOUTH EUROPEAN FUND που είχε δημιουργήσει ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, προτού εξαγοράσει την Ideal. Μια επταετία μετά ο όμιλος αποφάσισε να πουλήσει την Αστήρ Βυτογιάννη και τη θυγατρική της COLEUS που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή μεταλλικών πωμάτων για μπύρες και αναψυκτικά, αλλά και για γυάλινα βάζα τροφίμων. Το enterprise value της συναλλαγής ανέρχεται σε 136 εκατ. ευρώ και αγοραστής είναι η Guala Closures (ανήκει στον κολοσσό Investindustrial του Andrea Bonomi) που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου πωμάτων διεθνώς με 30 εργοστάσια σε όλον τον κόσμο. Οι δύο εταιρείες αποτελούσαν τον βιομηχανικό κλάδο της Ideal που μετά την πώληση μένει με τους κλάδους της Πληροφορικής (Byte, Adacom, Ιντεάλ Ηλεκτρονική, Metrosoft κ.ά.) και τα εμπορικά πολυκαταστήματα (Attica). Η Αστήρ Αφοί Βυτόγιαννη ΑΕΒΕ πάντως πέρυσι είχε μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 23% (στα 40 εκατ. ευρώ έναντι 52,1 εκατ. ευρώ το 2022) η οποία προήλθε από την εποχιακή μείωση όγκου και από μειωμένα έξοδα τρίτων. Υπήρξε επίσης μείωση σε επίπεδο όγκου (5,7 δισ τεμάχια το 2023 έναντι 7,6 δισ τεμάχια το 2022), ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 11,2 εκατ, από 12,6 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως ο Στέλιος Βυτογιάννης, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της IDEAL Holdings με ποσοστό 17,89% στο τέλος του 2023, θα παραμείνει CEO της Αστήρ.

Και Zegna και Jacuzzi

-Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος στο deal της Ιdeal είναι η ταυτότητα του αγοραστή, δηλαδή της Investindustrial του Andrea Bonomi που είναι πίσω από την Guala Closures. Στην Ελλάδα η επωνυμία Investindustrial δεν λέει πολλά πράγματα, αλλά είναι ένα ισχυρό private equity των 13 δισ. ευρώ με επενδύσεις σε Zegna, Jacuzzi, στην αγγλική εταιρία παραγωγής των αυτοκινήτων Morgan κ.ά. Στο παρελθόν η Investindustrial είχε την Aston Martin, την Ducatti κ.ά.

Ισοσκελισμένο αποτέλεσμα

-Ο Όμιλος Intrakat κατέβαλε 100 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Άκτωρ τον Νοέμβριο του 2023 και ήδη έχει εισπράξει πληρωμές της Άκτωρ, ύψους άνω των 100 εκατ. έχοντας ουσιαστικά αποσβέσει το κόστος της επένδυσης. Αυτή η επίδοση δείχνει ότι η επιχειρηματική συμφωνία της διοίκησης Εξάρχου για την εξαγορά της Άκτωρ ήταν καλά μελετημένη και κρίνεται εκ του αποτελέσματος επιτυχημένη καθώς η Άκτωρ, από ζημιές 60 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ολοκλήρωσε το έτος με ισοσκελισμένο αποτέλεσμα.

Και η Aegean καλοβλέπει την αφρικανική ήπειρο

-Ξαναπέρασε το 1 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της Aegean, έπειτα από μια συνεχόμενη ανοδική πορεία μιας εβδομάδας (+8,92%). Πιθανόν το μυστικό κρύβεται στη γρήγορη αναπροσαρμογή των σχεδίων της διοίκησης αφού η αγορά του Ισραήλ και της Μέσης Ανατολής δημιουργεί προβλήματα. Ένας νέος στόχος για την Aegean είναι η Αφρική και πιο συγκεκριμένα η Αιθιοπία, η Κένυα και η Νιγηρία. Ειδικά στη Νιγηρία υπάρχει ακμάζουσα ελληνική και κυπριακή επιχειρηματική παρουσία με μεγάλη πρεσβεία στην Αμπούτζα και ελληνικό προξενείο στο Λάγος. Σήμερα οι επενδύσεις ελληνικών (και ελληνοκυπριακών) συμφερόντων στη Νιγηρία ξεπερνούν τα 5 δισ. δολάρια, ενώ έντονη είναι η παρουσία της ελληνικής ναυτιλίας.

Το νέο σφυρί για τον Εμφιετζόγλου

-Με την περιπέτεια των πλειστηριασμών θα βρεθεί αντιμέτωπη ξανά σε λίγους μήνες, όπως μαθαίνω, η οικογένεια Εμφιετζόγλου. Η οικογένεια της άλλοτε κραταιάς «Μηχανικής» τα τελευταία χρόνια έχει δει να βγαίνουν στο σφυρί και να χάνονται σημαντικά εταιρικά και προσωπικά περιουσιακά στοιχεία λόγω χρεών του παρελθόντος. Στο στόχαστρο έχουν βρεθεί οι εξοχικές κατοικίες της στη Μύκονο που γλίτωσαν, αλλά και το μοναδικό συγκρότημα στα Ανάβρυτα, το οποίο, τελευταία φορά ήταν να βγει στις 8 Νοεμβρίου 2023, αλλά ο πλειστηριασμός ανεστάλη. Το ίδιο όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να βγει ξανά (από τη Cepal) στις 20 Νοεμβρίου. Η διαδικασία στρέφεται κατά του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και της συζύγου του Ελένης και αφορά οικόπεδο 55 στρεμμάτων με το συγκρότημα που περιλαμβάνει 9 κτίρια συνολικής επιφάνειας 4.035,06 τ.μ. στη θέση «Ανάβρυτα» του Δήμου Αμαρουσίου. Πρόκειται για ένα μοναδικό ακίνητο αποτελούμενο από επιμέρους πολιτιστικά κτίρια με εκθεσιακούς χώρους – εκθετήρια έργων τέχνης και εικαστικών έργων, μονοκατοικία – βίλα, γραφεία, βοηθητικά κτίσματα, τα περισσότερα κατασκευής της περιόδου 1992-1996, εγκαταστάσεις κ.λπ. Στον περιβάλλοντα χώρο εκτός από κήπους, πλατείες και πισίνα 305,5 τ.μ. υπάρχει παρεκκλήσι και ελικοδρόμιο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η (νέα) αναγκαστική κατάσχεση έγινε στις 12 Απριλίου 2024 υπέρ της “Gemini Core Securitisation Designated Activity Company” (με επισπεύδουσα τη Cepal ως διαχειρίστρια) για 500.000 ευρώ, ποσό που αποτελεί μέρος συνολικής απαίτησης ύψους 5.629.720,69 ευρώ. Όσον αφορά την τιμή πρώτης προσφοράς, έχει οριστεί η εμπορική αξία του ακινήτου που για την πλήρη κυριότητα ανέρχεται σε 10,7 εκατ. ευρώ.

Πλώρη για τα σαλόνια του Χ.Α. βάζει η Real Consulting

-Η Real Consulting του Νίκου Β. Βαρδινογιάννη μπήκε προ τριετίας στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. και πλέον θέλει να ανέβει στη μεγάλη κατηγορία της αγοράς. Η διοίκηση αναφέρει πως η μετάταξή της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ αποτελεί στόχο μέσα στο προσεχές διάστημα, με τις διαδικασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει. Όσο για το 2024 αναμένει σε ενοποιημένο επίπεδο αύξηση του κύκλου εργασιών και της οργανικής κερδοφορίας (EBITDA) στα ίδια υψηλά επίπεδα με το 2023, χρήση κατά την οποία ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε 24% και τα προ φόρων κέρδη 40%.

Ένας γάμος στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ

-Μια άλλη εταιρία της εναλλακτικής αγοράς με ανάλογες φιλοδοξίες όπως της Real Consulting είναι η MED Α.Β.Ε.Ε. Ξαφνικά χθες, η μετοχή της MED πραγματοποίησε συναλλαγές 100.000 μετοχών, όσες δεν είχε κάνει ολόκληρο το έτος! Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο website της MED, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με την εταιρεία AXEL Accessories A.E.B.E., το οποίο θα οδηγήσει στην απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Η συγχώνευση των δύο εταιρειών προσδίδει στο νέο σχήμα μια άλλη δυναμική καθώς προκύπτουν οικονομίες κλίμακας, διοικητικής σύμπραξης κ.λπ. Το ερώτημα που τώρα μένει να απαντηθεί, είναι αν η νέα ΜED που θα προκύψει, θα έχει το απαιτούμενο μέγεθος για εισαγωγή στην κύρια αγορά του ΧΑ.

Οι άθλιες νησίδες της Λεωφόρου Κηφισίας

-Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής Ν. Χαρδαλιάς κάνει σημαντική δουλειά. Αλλάζει πρόσωπα στη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας για να εξαλείψει φαινόμενα διαφοράς, βλέπει εργολάβους για να προσχωρήσουν τα έργα, εγκαινιάζει το Κέντρο Επεξεργασίας λυμάτων Κορωπίου, σχεδιάζει την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο κ.λπ. Επειδή όμως τον ενδιαφέρουν και ασχολείται με τα δρώμενα του πολιτισμού, θα πρότεινα στον Περιφερειάρχη να ασχοληθεί και με ένα πιο ταπεινό έργο που είναι οι νησίδες της Λεωφόρου Κηφισίας, όπου τα φυτά που έβαλε ο προκάτοχός του Πατούλης έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και παρουσιάζουν μια άθλια εικόνα με ξερά φυτά, σκουπίδια κ.λπ. και διαβάσεις πεζών γεμάτες γκράφιτι. Είναι μια αποκαρδιωτική εικόνα εγκατάλειψης για όσους περνούν τη Λεωφόρο Κηφισίας και μια πόλη που υποδέχεται τουρίστες που αδικεί πρωτίστως τον ίδιο. Και φυσικά είναι δική του αρμοδιότητα όπως φρόντισε να μας ενημερώσει με μικρές φωτεινές επιγραφές ο Γ. Πατούλης που δεν ξέρω τι άλλο έκανε, αλλά αυτό το χάλι το μάζεψε.

Η Εθνική Τράπεζα θα αποζημιώσει το ΤΧΣ για την αναμονή

-Οι πληροφορίες της αγοράς επιμένουν ότι φέτος η Εθνική Τράπεζα είτε λόγω ισολογισμού, είτε λόγω ειδικών συνθηκών, θα προσφέρει τη μεγαλύτερη μερισματική απόδοση στον τραπεζικό κλάδο. Θα ακολουθήσει απ’ ό,τι φαίνεται και η από καιρό πλήρως ιδιωτική Eurobank με τον υπομονετικό βασικό μέτοχο που χρόνια τώρα περιμένει να εισπράξει μέρισμα από την επένδυσή του. Κερδισμένο θα βγει φυσικά το ΤΧΣ που ως βασικός μέτοχος (18,39% του μετοχικού κεφαλαίου) της Εθνικής θα εισπράξει τη μερίδα του λέοντος.

Το δώρο της S&P και οι προσδοκίες από τη Moody’s

-Την Παρασκευή το βράδυ η Standard & Poors αναβάθμισε -απροσδόκητα- τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και μέσα σε δύο εργάσιμες μέρες είδαμε τον τραπεζικό κλάδο να κερδίζει +6,5%, το Ελληνικό Δημόσιο να βγαίνει στις αγορές με 30ετές ομόλογο, ενώ το ομόλογο MREL της Eurobank να γίνεται ανάρπαστο με επιτόκιο 5%. Αυτά σε δύο μόνο μέρες. Αναλογίζεται κανείς τι πρόκειται να συμβεί όταν μας δώσει την επενδυτική βαθμίδα και η Moody’s. Μετά την κατοχύρωση των 1.425 μονάδων, οι τεχνικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι δυνατότητες του Γενικού Δείκτη για περαιτέρω άνοδο είναι μεγάλες. Ειδικά μετά τη χθεσινή συνεδρίαση που η άνοδος, σε υψηλά 13 ετών, συνοδεύθηκε από αυξημένη αξία συναλλαγών στα 161,4 εκατ. ευρώ από τα οποία μόνο τα 15,8 εκατ. ήταν σε πακέτα. Είναι πολύ νωρίς για θριαμβολογίες και υπεραισιόδοξες προβλέψεις, αλλά η χθεσινή συνεδρίαση εξέπληξε πολλούς και οδήγησε σε αναθεώρηση των συντηρητικών στρατηγικών. Οι τράπεζες ξαναπήραν το τιμόνι της αγοράς αφού σ’ αυτές πραγματοποιήθηκε το μισό της αξίας συναλλαγών και ο Δείκτης τους κατέγραψε άνοδο +3,48%. Με συναλλαγές 22 εκατ. ευρώ η μετοχή της Mytilineos έφτασε πλέον στα 38,8 ευρώ με 5 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις και συνολική άνοδο +9,73%. Ενισχυμένος από την Αμερική εμφανίστηκε ο ΤΙΤΑΝ με +4,61%, σε νέο ιστορικό υψηλό στα 28,35 ευρώ, ενώ ακολούθησε η ΒΙΟΧΑΛΚΟ στα 5,77 ευρώ με +3% και ο ΟΤΕ στα 14,42 ευρώ με +2,27%.

Νέες ισορροπίες στο ΔΝΤ

-Το βασικό συμπέρασμα από την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον είναι ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπιο των αναλυτών του ΔΝΤ, γιατί δεν είναι υποψήφιος «πελάτης» του ΔΝΤ. Αντιθέτως, όλοι ασχολούνται με τις οικονομικές δυσκολίες της Ιταλίας στην Ευρώπη και της Αφρικής. Η Μαύρη Ήπειρος αποτελεί πρόκληση για οργανισμούς όπως το ΔΝΤ, αφενός γιατί διαθέτει άφθονους φυσικούς πόρους και πρώτες ύλες, αφετέρου γιατί αναπτύσσεται με ταχύτητα αλλά ανισόρροπα, κάτι που σίγουρα θα δημιουργήσει κρίσεις και εντάσεις που τελικά θα καταστήσουν αναγκαία την παρέμβαση του ΔΝΤ.

Για τους Αμερικανούς, αυτός ο πληθωρισμός είναι διαφορετικός

-Μια σημαντική διαφορά μεταξύ του σημερινού πληθωριστικού περιβάλλοντος και του αντίστοιχου πληθωρισμού της δεκαετίας του '70 και των αρχών της δεκαετίας του '80 είναι ότι οι ΗΠΑ καθιερώθηκαν πλέον ως ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερο αργό πετρέλαιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Παράγουν 12,9 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα. Οι ποσότητες αυτές είναι σχεδόν 30% μεγαλύτερες από τα 10,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που παράγει η Ρωσία και 33% περισσότερα από τη Σαουδική Αραβία. Κάθε μέρα, μόνο στην Αμερική αντλείται το 45% της παραγωγής ολόκληρου του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ). Οι ΗΠΑ παράγουν σήμερα σχεδόν 4 φορές περισσότερο πετρέλαιο από τη Βραζιλία.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης