Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων - Νέο ρεκόρ 13 ετών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων - Νέο ρεκόρ 13 ετών

Το υψηλότερο κλείσιμο από τον Απρίλιο του 2011 - Πενθήμερη άνοδος 6,67% - Ξανά οι τράπεζες στο προσκήνιο - Ποιοι άλλοι τίτλοι «έλαμψαν»

4715016
Με σπασμένα «φρένα» συνεχίστηκε σήμερα (23/4) το ράλι του ελληνικού χρηματιστηρίου, σε μία συνεδρίαση ορόσημο, καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 1.440 μονάδες για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια.

Αναλυτικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,93% ή 27,93 μονάδες και έκλεισε στις 1.447,82 μονάδες, που ήταν και το υψηλό ημέρας, με το χαμηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.424,10 μονάδες. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο του δείκτη από τις 15 Απριλίου 2011, όταν είχε βρεθεί στις 1.469,03 μονάδες.

Επιπλέον, η σημερινή ήταν η πέμπτη διαδοχική άνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε ένα ράλι που ξεκίνησε από το χαμηλό 2,5 μηνών των 1.357,30 μονάδων (κλείσιμο 16ης Απριλίου) και το οποίο ακόμη δεν έχει… κοπάσει. Από εκείνη την ημέρα ο ΓΔ έχει «σκαρφαλώσει» κατά 90,52 μονάδες, που μεταφράζεται σε +6,67%. Η απόδοση του Χ.Α. από τις αρχές του 2024 ανέρχεται πλέον στο +11,96%.

Η εγχώρια αγορά είχε πολλούς «συμμάχους» στο νέο ανοδικό κρεσέντο της, με την Titan να ξεχωρίζει λόγω του ισχυρού ποσοστιαίου εκτοπίσματός της, καθώς και του νέου ρεκόρ που «κλείδωσε». Οι τράπεζες για ακόμη μία φορά παρείχαν τη μεγαλύτερη ώθηση, με την Εθνική να παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα από τους τίτλους των συστημικών.

Κλείσιμο
Οι buyers πόνταραν και σε βαριά «χαρτιά» της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως ο ΟΤΕ, η Mytilineos, η ΔΕΗ και η Viohalco, μεταξύ άλλων. Το πολυετές ρεκόρ του Χρηματιστηρίου συνοδεύθηκε από αυξημένο -σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες- τζίρο, δείγμα του ότι οι αγοραστές έσπευσαν μαζικά στο ταμπλό.

Όπως φάνηκε και σήμερα, ο ούριος «άνεμος» που πνέει στις διεθνείς αγορές το τελευταίο διήμερο δεν πέρασε ανεκμετάλλευτος από το Χ.Α., το οποίο «έσβησε» πολύ γρήγορα τη διόρθωση που το οδήγησε στο χαμηλό δυόμιση μηνών ακριβώς μία εβδομάδα νωρίτερα. Μάλιστα, οι αγοραστές δεν άφησαν το πόδι από το «γκάζι», παρόλο που έχει προηγηθεί η καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων πέντε μηνών.

Η αντίδραση των buyers οφείλεται στην ανθεκτικότητα, που επέδειξε η εγχώρια αγορά απέναντι στο πυραυλικό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν την Παρασκευή (19/4), σε συνδυασμό με τα στηρίγματα που παρέχουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Αποκορύφωμα η ευχάριστη έκπληξη της Standard and Poor’s, η οποία αναβάθμισε το outlook του ελληνικού αξιόχρεου, αλλά και το υψηλότερο από το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, δύο ειδήσεις που τόνωσαν περαιτέρω την επενδυτική ψυχολογία.

Η εικόνα στο εξωτερικό και τα αποτελέσματα

«Φρένο» στο σερί έξι πτωτικών συνεδριάσεων έβαλε τη Δευτέρα η Wall Street, με τον Nasdaq να είναι ο πρωταγωνιστής της ημέρας κερδίζοντας πάνω από 1%. Η αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή βοηθά τους επενδυτές να ξαναβρούν τα «πατήματά» τους, στρέφοντας πλέον την προσοχή τους στα αποτελέσματα α’ τριμήνου των Magnificent Seven του τεχνολογικού κλάδου. Η προσπάθεια αντίδρασης της αμερικανικής αγοράς συνεχίζεται και σήμερα.

Νέο ιστορικό υψηλό «χτύπησε» ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, ο οποίος ξεπέρασε τις 8.000 μονάδες. Το μομέντουμ παραμένει θετικό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον κλάδο της τεχνολογίας να ηγείται και της σημερινής ανόδου. Αντίθετα, μεικτή εικόνα παρουσίασαν οι ασιατικές αγορές, με τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή, καταγράφοντας «άλμα» 1,7%.

Στο πεδίο των ετήσιων αποτελεσμάτων των ελληνικών εισηγμένων, σήμερα (23/4) ανακοινώνουν τις επιδόσεις τους η Intrakat, η ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική και η Alpha Trust Holding, ενώ προηγήθηκε η Πλαστικά Θράκης πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Την Τετάρτη (24/4) σειρά έχουν η Prodea Investments, η Loulis Food, η Flexopack και η CNL Capital. Την Πέμπτη (25/4) ακολουθούν η ΕΥΔΑΠ, η Space Hellas και η Safe Bulkers. Η εβδομάδα ολοκληρώνεται (26/4) με τις ανακοινώσεις από την Ακρίτας, την Logismos, την Έλτον, τη Κέκροψ, την Intertech και την Galaxy Cosmos Mezz.

Εξελίξεις έχουμε και στο μέτωπο των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, με τη Σαράντης και την Alpha Trust Andromeda να προβαίνουν στις σχετικές γνωστοποιήσεις την Τετάρτη (24/4). Η Mytilineos θα δώσει στη δημοσιότητα την Πέμπτη (25/4) τα οικονομικά μεγέθη α’ τριμήνου. Την επόμενη εβδομάδα, σειρά έχουν ο ΔΑΑ (29/4), η Πειραιώς, με την Coca Cola και τη Entersoft (30/4), αλλά και η Εθνική (1/5).

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Πύρρος Δήμας απαντά πρώτη φορά για την αλλαγή του επιθέτου της κόρης του: Δεν με πείραξε καθόλου

Μητσοτάκης: Πάνω από 3 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών του Daniel και του Elias στη Θεσσαλία


Βαρύτατες διώξεις για 28 κακουργήματα και πλημμελήματα στους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης