Απόπειρα ανάκαμψης στη Wall Street με οδηγό τις «Υπέροχες Επτά» – «Ουραγός» ο Dow

Απόπειρα ανάκαμψης στη Wall Street με οδηγό τις «Υπέροχες Επτά» – «Ουραγός» ο Dow

Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Nasdaq - Η αγορά προσπαθεί να «χωνέψει» ότι πιθανόν η Fed θα καθυστερήσει τη νομισματική χαλάρωση - Fed: Δεν θα βιαστούμε να πάμε σε μειώσεις επιτοκίων λένε τρία ακόμη μέλη του συμβουλίου

wall-street
Επιτυχημένη αποδείχτηκε εν μέρει η απόπειρα της Wall Street να αποτινάξει την κατήφεια που προκάλεσαν τα στοιχεία του πληθωρισμού, με τις τεχνολογικές μετοχές να οδηγούν την ανάκαμψη στους δείκτες. Έτσι, αν και η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει επιφυλακτικά, σταδιακά οι δείκτες βελτιώθηκαν, με εξαίρεση τον Dow που την τελευταία ώρα της συνεδρίασης δεν κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη του. Στον αντίποδα, σημαντική άνοδο παρουσίασε ο Nasdaq.

Στο ταμπλό ο Dow Jones διαμορφώθηκε τελικά στις 38.459 μονάδες μειωμένος οριακά κατά 0,01%, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,74% στις 5.199 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άλμα ύψους 1,68% με αποτέλεσμα να φτάσει τις 16.442 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις παρουσίασαν μεικτά πρόσημα με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει ψηλά στο 4,578% και του 2ετούς να πέφτει στο 4,946% μετά το χθεσινό ράλι.

Η διαμόρφωση του δείκτη τιμών παραγωγού (PPI), ο οποίος ανακοινώθηκε σήμερα, σε επίπεδα καλύτερα του αναμενόμενου βοήθησε την αγορά να αντισταθμίσει κάπως τις χθεσινές απώλειες.

Κλείσιμο
Ο PPI ενισχύθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση, έναντι του 1,6% τον Φεβρουάριο και σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,2%. Όμως, οι αναλυτές στις προβλέψεις τους περίμεναν άνοδο κατά 2,2% και 0,3% αντιστοίχως.

Βέβαια, τα στοιχεία αυτά δεν μπόρεσαν να… εξαφανίσουν τον προβληματισμό που προκάλεσαν τα χθεσινά στοιχεία για το δείκτη λιανικής που ανέβηκε για άλλον ένα μήνα και μάλιστα σε επίπεδα άνω του αναμενόμενου. Όμως, η αγορά προσπαθεί να αντιδράσει με ψυχραιμία στο ενδεχόμενο η Fed να αναγκαστεί να καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων.

Πάντως, η επίσημη πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για τρεις μειώσεις για φέτος παραμένει και βέβαια όλα τα μέλη του συμβουλίου συμφωνούν πως η αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής είναι σίγουρη μέσα στη χρονιά. Ωστόσο, το πότε θα ξεκινήσει παραμένει ερωτηματικό.

«Τα πληθωριστικά στοιχεία προκάλεσαν θόρυβο και η αγορά αντανακλά την πραγματικότητα. Υπάρχουν σαφή σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, όμως το τελευταίο μίλι της μάχης κατά του πληθωρισμού θα είναι και το πιο δύσκολο» επεσήμανε, στο CNBC, ο Τζέιμι Κοξ της Harris Financial Group.

O δείκτης FedWatch Tool της CME δίνει πλέον μόνο 20% πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου και 40% πιθανότητες μείωσης τον Ιούλιο, με τα περισσότερα προγνωστικά να «δείχνουν» πλέον τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Αναλόγως τρία ακόμη μέλη του συμβουλίου, σε ομιλίες τους σήμερα, εξέφρασαν την άποψη πως η Fed δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής. Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης και αντιπρόεδρος της FOMC, Τζον Γουίλιαμς, αλλά και οι επικεφαλής της Fed του Ρίτσμοντ και της Βοστώνης, Τόμας Μπάρκιν και Σούζαν Κόλινς, συμφώνησαν πως δεν «βλέπουν» μειώσεις επιτοκίων σύντομα, ωστόσο ξεκαθάρισαν πως η αντιστροφή της πολιτικής θα έρθει μέσα στη χρονιά.

Ώθηση, πάντως, στην αγορά αναμένεται να δώσουν και τα εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, καθώς η σεζόν «άνοιξε» με θετικούς οιωνούς για την κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, τα βλέμματα είναι στραμμένα από τώρα στις τράπεζες που θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα την Παρασκευή, την JPMorgan, τη Citigroup και τη Wells Fargo.

Ήδη οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου ήταν ανάμεσα στις κερδισμένες της ημέρας, με εξαίρεση τη μετοχή της Morgan Stanley που δέχτηκε μεγάλεςπιέσεις σημειώνοντας κάμψη κοντά στο 5%, καθώς δημοσίευμα της WSJ αποκάλυψε τη διενέργεια έρευνας από τις ομοσπονδιακές αρχές κατά του τμήματος διαχείρισης πλούτου της τράπεζας για τον τρόπο που ελέγχουν τους μεγαλοπελάτες για πιθανό ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πάντως, μεγάλος πρωταγωνιστής της συνεδρίασης ήταν οι Big Tech και κυρίως τα επίλεκτα μέλη των «Υπέροχων Επτά», όπως η Alphabet, η Nvidia και η Amazon. Μάλιστα, η μετοχή της Amazon «έπιασε» νέο ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας το υψηλό του Ιουλίου του 2021.

Μεταξύ των Big Tech, η πλέον… υπέροχη αποδείχτηκε η Apple, με άλμα άνω του 4,5%, καθώς δημοσιεύματα ανέφεραν πως βάζει πλώρη για να ενισχύσει τις αναιμικές πωλήσεις στον κλάδο των υπολογιστών δρομολογώντας, μεταξύ άλλων, την πλήρη ανανέωση της γραμμής των Mac αξιοποιώντας και τα νέα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης. Για τη μετοχή της κατασκευάστριας των iPhone ήταν η καλύτερη συνεδρίαση της εδώ και 11 μήνες.

Κέρδη αποκόμισε επίσης η Nike μετά την αναβάθμιση της μετοχής της από την Bank of America, αλλά και η Paramount καθώς φαίνεται πως οι συνομιλίες για την εξαγορά της από την Skydance πηγαίνουν καλά και βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.

Στον αντίποδα τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου άσκησαν πιέσεις στη μετοχή της CarMax και της Fastenal, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψαν η Rivian και η Lucid μετά την είδηση πως η ανταγωνιστική τους, Ford Motor, προχωρά σε μείωση τιμών στο ηλεκτρικό pickup ημιφορτηγό της, το F-150 Lightning EV, προκειμένου να τονώσει τις πωλήσεις.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Ηλιούπολη: Τα στοιχεία που δείχνουν ως μητροκτόνo τον 36χρονο - Τι εξετάζουν οι Αρχές

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο στόχαστρο της Ρωσίας ο Βαρθολομαίος - Μάχη για τα ηνία της Ορθοδοξίας

Ισπανία: Νερό με το δελτίο λόγω ξηρασίας σε θέρετρο που λατρεύουν σελέμπριτι και ολιγάρχες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης