Πάσχα: Πόσο θα επηρεάσουν την αγορά οι αυξημένες εξαγωγές αμνοεριφίων στην Ιταλία

Πάσχα: Πόσο θα επηρεάσουν την αγορά οι αυξημένες εξαγωγές αμνοεριφίων στην Ιταλία

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την τιμή του οβελία για το Πάσχα - Περίπου 20.000 αρνιά και κατσίκια εξήχθησαν στην Ιταλία για το Καθολικό Πάσχα - Μακεδονία και εισαγωγές από τη Ρουμανία αναμένεται να σώσουν την κατάσταση στη χώρα μας

arnia
Σημαντική οικονομική «ανάσα» ήταν για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας η διάθεση αμνοεριφίων για το καθολικό Πάσχα στη Ιταλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, φαίνεται πως σφάχτηκε σημαντικός αριθμός ζώων με προορισμό την γειτονική χώρα.

Μόνο στην Θεσσαλία εκτιμάται πως σφάχτηκαν έως και 12.000 αρνιά και κατσίκια και περίπου άλλες 8.000 σε ολόκληρη την χώρα. Μάλιστα οι κτηνοτρόφοι πούλησαν σε καλές τιμές, καθώς το αρνάκι «έφυγε» από την Ελλάδα έως 7,80 ευρώ το κιλό, ενώ το κατσικάκι άγγιξε έως και τα 8 ευρώ. «Φέτος οι τιμές που πουλήσαμε αρνιά στην Ιταλία ήταν καλές και μάλιστα κατάφεραμε να καλύψουμε τα αυξημένα εξοδά μας, καθώς τελευταία φορά που πληρωθήκαμε επιδότηση ήταν στα μέσα Δεκεμβρίου», αναφέρει στο Πρώτο Θέμα ο πρώην Πρόεδρος των κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος.

20.000 λιγότερα αρνιά για το Πάσχα

Έτσι, στον δρόμο για το ορθόδοξο Πάσχα ξεκινάμε με 20.000 αρνιά λιγότερα. Το ερώτημα είναι αν αυτή η απώλεια θα δημιουργήσει ελλείψεις στην αγορά, με αποτέλεσμα το αρνί να είναι «αλμυρό» οικονομικά για τον Έλληνα καταναλωτή.

Οι τιμές για το πασχαλινό αρνάκι και κατσικάκι θα «κλειδώσουν» περίπου στα μέσα Απριλίου. Τότε θα έχουμε μια καθαρή εικόνα για το πόσο θα το αγοράσουμε.

Κλείσιμο
Πάντως σύμφωνα με παράγοντες της αγορας ήδη για να αντιμετωπιστεί η ζήτηση για την ιταλική αγορά, εισήχθησαν αρνιά και από την Ρουμανία. Φαίνεται πως σε αυτή την χώρα υπάρχει σημαντικό απόθεμα, καθώς ο καλός καιρός που είχαμε μέσα στον χειμώνα, αύξησε στα κοπάδια τα ζώα. Μάλιστα εισαγωγές από τη Ρουμανία αναμένεται να γίνουν και το επόμενο διάστημα μέχρι το δικό μας Πάσχα για να καλυφθεί η ζήτηση και να υπάρχει επάρκεια. Την παρτίδα για το ελληνικό αρνί αναμένεται να «σώσει» η Μακεδονία, η οποία δεν εξήγαγε μεγάλες ποσότητες προς την Ιταλία.

Πάντως, η ζήτηση αναμένεται να είναι αυξημένη, καθώς είναι κοντά ημερολογιακά η Πρωτομαγιά και το Πάσχα, με αποτέλεσμα οι προμήθειες σε κρέας να είναι μεγαλύτερες από τους καταναλωτές.


Ειδήσεις σήμερα:

«Την Κυριακή τη μεγάλωσα μόνος μου από τα 5 της και ήρθε αυτός...» - Ξεσπάει ο πατέρας της 28χρονης που δολοφονήθηκε στους Αγίους Αναργύρους

Συνελήφθη ο Γιάννης Γιοκαρίνης - Έπιασε από τον λαιμό και απείλησε τη σύζυγό του


Εννέα οι νεκροί από τον σεισμό στην Ταϊβάν, πάνω από 700 οι τραυματίες - Συγκλονιστικά βίντεο από το χτύπημα των 7,4 Ρίχτερ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης