Wall Street: Αρνητικό ποδαρικό για το β΄τρίμηνο – Μεικτά πρόσημα στους δείκτες

Wall Street: Αρνητικό ποδαρικό για το β΄τρίμηνο – Μεικτά πρόσημα στους δείκτες

Τα ισχυρά στοιχεία από την μεταποιητική δραστηριότητα προβλημάτισαν τους επενδυτές που ανησυχούν ότι η Fed μπορεί να καθυστερήσει να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων - Άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων

wall-street
Με απώλειες για Dow και S&P 500 ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο για τη Wall Street, καθώς τα ισχυρά στοιχεία από τη μεταποιητική δραστηριότητα αναζωπύρωσαν τους φόβους των επενδυτών πως η Federal Reserve δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Έτσι, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,60% φτάνοντας τις 39.566 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε κατά 0,20% στις 5.243 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε τελικά θετικό πρόσημο, στο +0,11% και τις 16.396 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις κέρδισαν αρκετό έδαφος με την απόδοση του 10ετούς να προσθέτει σχεδόν 13 μονάδες σκαρφαλώνοντας έτσι πάνω από το 4,3%, στο 4,327% και την απόδοση του 2ετούς να κερδίζει σχεδόν 10 μονάδες στο 4,714%.

Οι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν από την σημαντική βελτίωση του μεταποιητικού τομέα αντανακλώντας τις υψηλές αντοχές της αμερικανικής οικονομίας.

Κλείσιμο
Ο μεταποιητικός PMI του Institute for Supply Management διευρύνθηκε για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2022 φτάνοντας τις 50,2 μονάδες.

Έτσι, όχι μόνο ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν βελτίωση στις 48,4 μονάδες, αλλά κατάφερε να σκαρφαλώσει πάνω από το αναπτυξιακό όριο των 50 μονάδων.

Αντιστοίχως, ο δείκτης PMI που δημοσίευσε επίσης σήμερα η S&P Global έδειξε τη μεταποιητική δραστηριότητα στο υψηλότερο σημείο της εδώ και 22 μήνες, στις 51,9 μονάδες το Μάρτιο.

Η ισχυρή πορεία της οικονομίας σε ένα διάστημα που ο ρυθμός επιβράδυνσης του πληθωρισμού έχει περιοριστεί δεν αποτελεί καλό σημάδι για την προοπτική αντιστροφής της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.

Μπορεί, άλλωστε, traders και αναλυτές να εξακολουθούν να «ποντάρουν» σε μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου, όμως έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν πως το χρονοδιάγραμμα αυτό μπορεί και να μην επιβεβαιωθεί.

Μόλις την Παρασκευή ο Τζερόμ Πάουελ, σε νέες δηλώσεις του, επανέλαβε εκ νέου ότι το συμβούλιο δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε νομισματική χαλάρωση. «Δεν χρειάζεται να βιαστούμε να μειώσουμε (τα επιτόκια). Η οικονομία είναι ισχυρή αυτή τη στιγμή και η αγορά εργασίας είναι ισχυρή αυτή τη στιγμή. Και ο πληθωρισμός υποχωρεί. Οπότε μπορούμε και θα είμαστε προσεκτικοί για την απόφαση αυτή» ξεκαθάρισε.

«Οι επενδυτές βλέπουν την πιθανότητα ενός ακόμη γερακίσιου άλματος από την Fed. Έτσι, η πρώτη μείωση μπορεί να έρθει τελικά κατά το δεύτερο μισό του έτους με τις πιθανότητες μείωσης τον Ιούνιο να γίνονται πιο αμφίρροπες» σχολίασε ο Χοσέ Τόρες της Interactive Brokers.

Σε επίπεδο μετοχών, οι τεχνολογικές του κλάδου της επικοινωνίας όπως η Alphabet, η Meta και η Netflix κατάφεραν να αποκομίσουν κέρδη διατηρώντας έτσι τον κλάδο σε θετικό έδαφος. Το ίδιο και ο ενεργειακός κλάδος που ήταν ανάμεσα στους βασικούς κερδισμένους της ημέρας, με μετοχές όπως η Devon Energy, η Halliburton και η Occidental Petroleum, χάρη και στα κέρδη του μαύρου χρυσού.

Στον αντίποδα, στις μεγάλες χαμένες της συνεδρίασης η Tesla, καθώς οι τιμολογιακές της επιλογές εξακολουθούν να προκαλούν δυσφορία στην αγορά, αλλά και η FedEx Corp αφού ανακοίνωσε πως το συμβόλαιο της με την United States Postal Service θα λήξει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Μεγάλες πιέσεις δέχτηκε και η μετοχή της τηλεπικοινωνιακής AT&T, καθώς έγινε γνωστό πως διέρρευσαν στο dark web τα στοιχεία περίπου 73 εκατ. πελατών της, νυν αλλά και πρώην.

Η δε αρνητική εκκίνηση του Bitcoin για το τρίμηνο συμπαρέσυρε πτωτικά και τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου, όπως η Coinbase, η MicroStrategy, αλλά και η CleanSpark.

Τέλος ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην απομείωση της μετοχής της Trump Media, που μετά την θριαμβευτική εκκίνηση της, την περασμένη εβδομάδα, σήμερα έχασε όλα τα κέρδη της, πέφτοντας μάλιστα κάτω και από την τιμή εισαγωγής. Αιτία τα λίαν απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε συνολικά για το 2023.


Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr



Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση Κολωνού: Ποιος είναι ο διαβόητος «Μιχάλης» που ακολουθεί τον Μίχο στη φυλακή

Νοσοκομείο Αλ Σίφα: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες κατά του ισραηλινού στρατού - «Κανείς δεν γλίτωσε, θα μας θάψουν εδώ»

Καλλιθέα: Βίντεο από το τροχαίο δυστύχημα - Η στιγμή που η οδηγός της μηχανής εκσφενδονίζεται και πέφτει στο οδόστρωμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης