Ε9: Τέλος χρόνου για διορθώσεις – Τι να προσέξετε για να ξεφουσκώσετε τον ΕΝΦΙΑ

Ε9: Τέλος χρόνου για διορθώσεις – Τι να προσέξετε για να ξεφουσκώσετε τον ΕΝΦΙΑ

Ποιοι πρέπει να κάνουν διορθώσεις - Πότε γίνεται αυτόματα η διαδικασία - Το χρονοδιάγραμμα για τον φόρο ακινήτων

taxes_arxeio_n
Λήγει σήμερα η προθεσμία για διορθώσεις στο έντυπο Ε9 στο περιουσιολογιο της ΑΑΔΕ και αρχίζει η προετοιμασία για τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ.

Η προθεσμία που λήγει σήμερα αφορά τους φορολογούμενους που θα διαπιστώσουν λάθη, κενά η παραλείψεις στα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία τους και θα πρέπει να τα διορθώσουν υποβάλλοντας τροποιητική δήλωση Ε9 καθώς και για μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση από όσους αγόρασαν ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο καθώς και όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια τους.

Τα λάθη που αυξάνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ έχουν να κάνουν με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων. Προσοχή για τυχόν διορθώσεις στοιχείων από το 2013 θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγραφεί ο αριθμός παροχής ρεύματος σε κτίσματα με πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ενώ από το 2014 και μετά ανάλογα με το είδος της μεταβολής θα πρέπει να συμπληρωθούν υποχρεωτικά τα στοιχεία συμβολαίων όπως ο αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου και ο ΑΦΜ συμβολαιογράφου. Οι φορολογούμενοι μετά την ολοκλήρωση των διορθώσεων της περιουσιακής τους κατάστασης και πριν προχωρήσουν σε οριστική υποβολή της δήλωσης θα πρέπει να ελέγξουν το πως έχει διαμορφωθεί η εικόνα στο Ε9 μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, νέες δηλώσεις Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν όσοι το 2023 αγόρασαν ή απέκτησαν με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο, καθώς και όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους. Ωστόσο, περίπου 90.000 φορολογούμενοι που μετά τον Ιούλιο του 2023 είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους δεν χρειάζεται να κάνουν καμία κίνηση, καθώς έχουν συμπληρωθεί αυτόματα με βάση τα στοιχεία του myProperty.

Κλείσιμο
Η ΑΑΔΕ ακολούθως θα προχωρήσει στις αναγκαίες διαδικασίες ώστε το αργότερο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, καθώς φέτος η προθεσμία εξόφλησης της πρώτης δόσης λήγει στις 30 του επόμενου μήνα. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ με την τελευταία να εξοφλείται στο τέλος Φεβρουαρίου 2025. Από του χρόνου, όπως προβλέπει διάταξη νόμου η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, οι δόσεις εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ αυξάνονται σε 12 με την πρώτη έως το τέλος Μαρτίου και την τελευταία έως τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.


Ειδήσεις σήμερα:

Δίχασε το «Ζάρι» - Οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το τραγούδι της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Ολομέτωπη επίθεση Μπάιντεν: Δεν θα υποκλιθώ στον Πούτιν όπως έκανε ο Τραμπ, άφησε την Οικονομία στο χείλος του γκρεμού

Τέλος χρόνου για διορθώσεις στο Ε9 – Τι να προσέξετε για να ξεφουσκώσετε τον ΕΝΦΙΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης