Wall Street: Πράσινο ταμπλό με νέα υψηλά για Dow Jones και S&P 500

Wall Street: Πράσινο ταμπλό με νέα υψηλά για Dow Jones και S&P 500

Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα έδωσαν ώθηση στους δείκτες - Μια... ανάσα από τις 5.000 μονάδες ο S&P - Νέα αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων - Fed: Απρόθυμα να πάνε γρήγορα σε μείωση επιτοκίων εμφανίζονται κορυφαία στελέχη της

wall
Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν και στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι δείκτες της Wall Street. Την παράσταση, ωστόσο, έκλεψε ο S&P 500 που βρέθηκε στο ιστορικό «κατώφλι» των 5.000 μονάδων, επισκιάζοντας και την επιτυχία του Dow να φτάσει σε ένα ακόμη κλείσιμο-ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,40% στις 38.677 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άλμα ύψους 0,82% πιάνοντας νέο υψηλό στις 4.995 μονάδες και ο Nasdaq διευρύνθηκε σε ποσοστό 0,95% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 15.756 μονάδες.

Για τον S&P 500 πρόκειται για μια εκπληκτική πορεία με την έναρξη της νέας χρονιάς που μετά και τα πολλαπλά ρεκόρ που κατέγραψε έφτασε και το φράγμα των 5.000 μονάδων. Αρκεί να σημειώσουμε πως είχε καταφέρει να ξεπεράσει το «μαξιλάρι» των 4.000 μονάδων τον Απρίλιο του 2021.

Την ίδια ώρα, πάντως, και οι αποδόσεις των ομολόγων ανέκαμψαν. Η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε 14 μονάδες αγγίζοντας το 4,106% και η απόδοση του 30ετούς κέρδισε 11 μονάδες στο 4,307%.

Κλείσιμο
Το κλίμα στην αγορά βελτιώθηκε χάρη στα συνεχιζόμενα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα από κορυφαίες εταιρείες της αγοράς, καθώς οι εταιρικές επιδόσεις για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 κινήθηκαν μέχρι τώρα σε επίπεδα άνω των προσδοκιών των αναλυτών.

Σύμφωνα με την LSEG, με πάνω από τις μισές επιχειρήσεις του S&P 500 να έχουν εκδώσει αποτελέσματα, η πλειοψηφία ξεπερνά τις προσδοκίες με αποτέλεσμα και ο μέσος όρος κερδοφορίας να φτάνει στο 8,1% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για ένα ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το αρχικά εκτιμώμενο.

Παράλληλα είναι σημαντικό ότι οι καλές επιδόσεις τριμήνου συνοδεύονται σε μεγάλο βαθμό και με θετικό guidance, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις περιμένουν πως και το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς θα κινηθεί καλά.

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας και τα υγιή επίπεδα των καταναλωτικών δαπανών δίνουν ώθηση στην αγορά, παρά το γεγονός ότι τα ίδια ακριβώς ισχυρά στοιχεία προσφέρουν στη Fed άνεση χρόνου, ώστε να παραμείνει εστιασμένη στο στόχο τοης μείωσης του πληθωρισμού και να μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα μηνύματα που εκπέμπουν οι αξιωματούχοι της Fed καθιστούν σαφές προς την αγορά πως δεν θα πρέπει να περιμένει την πρώτη περικοπή των επιτοκίων στη συνεδρίαση του ερχόμενου μήνα, ενδεχομένως ούτε και το Μάιο.

Πραγματικά, σε σημερινές τους δηλώσεις τρεις αξιωματούχοι της τράπεζας ακολούθησαν την επιφυλακτική… γραμμή που έχει ήδη δώσει ο Τζερόμ Πάουελ. Η πρόεδρος της Fed της Βοστώνης, Σούζαν Κόλινς, ο επικεφαλής της Fed της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, αλλά και η κυβερνήτης Αντριάνα Κούγκλερ ξεκαθάρισαν πως το συμβούλιο δεν θα βιαστεί να ξεκινήσει την νομισματική χαλάρωση.

Σε επίπεδο μετοχών, τα καλά οικονομικά αποτελέσματα ώθησαν ανοδικά τις μετοχές της Ford και της Chipotle Mexican Grill.

Στις κερδισμένες, επίσης, οι Big Tech, με την Nvidia, την Microsoft και τη Meta να ξεχωρίζουν μεταξύ των «Υπέροχων Επτά», αλλά και η Enphase Energy που με άλμα της τάξεως του 18% βοήθησε τον S&P 500 να πιάσει νέα υψηλά.

Στον αντίποδα ο συνδυασμός των απογοητευτικών αποτελεσμάτων και των διορθωτικών κινήσεων που πρέπει να κάνει η Snap κράτησαν τη μετοχή της και σήμερα, για τρίτη συνεδρίαση, μεταξύ των μεγάλων χαμένων. Ειδικά σήμερα έκανε «βουτιά» άνω του 35%, καταγράφοντας έτσι και τη χειρότερη μέρα της από το 2022.

Πτωτικά κινήθηκε επίσης η Amgen μετά την υποβάθμιση της μετοχής της από την Leerink Partners και η κινεζική Alibaba, καθώς τα έσοδα της κινήθηκαν κάτω του αναμενόμενου.

Αξιοσημείωτη και η καθίζηση της μετοχής της μικρής νεοϋρκέζικης τράπεζας New York Community Bancorp μετά την υποβάθμιση της από την Moody’s στην κατηγορία «junk». Παρά το μικρό εκτόπισμα της NYCB, οι τριγμοί της επανέφεραν στο προσκήνιο τα ερωτηματικά για την κατάσταση των μικρών τραπεζών, αλλά και το ντόμινο προβλημάτων που μπορεί να πυροδοτήσει η διόγκωση των κόκκινων (κυρίως εμπορικών) στεγαστικών δανείων λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπισε το real estate μετά τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed.


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις στο newmoney.gr



Ειδήσεις σήμερα:

Μάνδρα: Ποιος ήταν ο επιχειρηματίας Χρήστος Γιαλιάς που δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του

Μικαέλα Φωτιάδη - Οι δηλώσεις μετά τον ξυλοδαρμό της και η δημόσια έκκληση - Σεβαστείτε την κατάστασή μου

Μη κρατικά ΑΕΙ: Μέσω Πανελληνίων η εγγραφή, σε υποτροφίες το 5% των διδάκτρων - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης