Wall Street: Μεικτά πρόσημα στους δείκτες – Κερδοφόρα η εβδομάδα

Wall Street: Μεικτά πρόσημα στους δείκτες – Κερδοφόρα η εβδομάδα

«Φρένο» στο μεγαλύτερο ανοδικό σερί του S&P 500 από τον Νοέμβριο του 2021 - Δεν ήρθε το 6ο συνεχόμενο ρεκόρ - Παρά το θετικό σήμα από την πτωτική τροχιά του πληθωρισμού, η αγορά θεωρεί ότι απομακρύνεται η πτώση των επιτοκίων από το Μάρτιο - Οι μετοχές που ξεχώρισαν

wall-street
Απώλεσε τη δυναμική των προηγούμενων ημερών η Wall Street, με αποτέλεσμα ο S&P 500 να χάσει την ευκαιρία να καταγράψει ένα ιστορικό, έκτο ρεκόρ! Πάντως, η σημερινή συρρίκνωση δεν εμπόδισε τους δείκτες να συμπληρώσουν μια ακόμη εβδομάδα με κέρδη.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones μετά από συνεχείς εναλλαγές στα πρόσημα κατέληξε τελικά στο «πράσινο» με ελαφρά άνοδο ύψους 0,16% στις 38.109 μονάδες. Ο S&P 500 διολίσθησε κατά 0,07% στις 4.890 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο κοντά στα υψηλά του και o Nasdaq προσγειώθηκε στις 15.455 μονάδες μειωμένος κατά 0,36%.

Παρά τις συγκεκριμένες απώλειες και οι τρεις δείκτες «έκοψαν» το νήμα της εβδομάδας με κέρδη. Ξεχώρισαν ο S&P και ο Nasdaq με άνοδο άνω του 1%, ενώ ο δείκτης των blue chip κέρδισε περίπου 0,7%.

Ειδικά για τον S&P 500 το σημερινό φρένο τερμάτισε μια ανοδική κούρσα έξι συνεδριάσεων, που ήταν το μεγαλύτερο σερί του από τον Νοέμβριο του 2021, που απέφερε αισίως και πέντε ρεκόρ, το τελευταίο την Πέμπτη στις 4.894 μονάδες.

Κλείσιμο
Στις αγορές ομολόγων, οι αποδόσεις ανέβηκαν ελαφρά. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 4,145% και του 2ετούς στο 4,361%.

Η εβδομάδα κύλησε με θετικά μηνύματα από το μέτωπο των μάκρο, με ισχυρή επίδοση για το ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου και καθοδική τάση του πληθωρισμού, όπως επιβεβαιώθηκε και από τα σημερινά στοιχεία του δείκτη τιμών ατομικής κατανάλωσης (PCE) που είναι και ο αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης που παρακολουθεί στενά η Fed.

Ο PCE «έτρεξε» σε ποσοστό 2,6% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο, παραμένοντας αμετάβλητος, ωστόσο ο δομικός PCE επιβραδύνθηκε αισθητά στο 2,9% από το 3,2% του Νοεμβρίου, ήτοι κάτω κι από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν κάμψη στο 3%.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί όσον αφορά την σταθεροποίηση της πτωτικής τροχιάς των τιμών, ωστόσο δεν είναι βέβαιο αν θα είναι αρκετά για να πείσουν τη Fed να μεταβεί σε καθεστώς νομισματικής χαλάρωσης. Κι αν το κάνει, φαντάζει όλο και λιγότερο πιθανό πως θα προχωρήσει στην πρώτη περικοπή των επιτοκίων από το Μάρτιο, όπως ήλπιζαν μέχρι πρότινος οι αγορές.

Οι υψηλές αντοχές της αμερικανικής οικονομίας και η εικόνα υπερθέρμανσης στην αγορά εργασίας είναι τα σημεία στα οποία στέκονται τα γεράκια της Fed που θέλουν περισσότερες αποπληθωριστικές αποδείξεις πριν συναινέσουν σε αλλαγή πολιτικής.

Κάπως έτσι οι πιθανότητες περικοπής των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου έχουν πλέον πέσει αισθητά από τους traders στο 48%, αν και έχουν αυξηθεί αντιστοίχως κοντά στο 90% οι πιθανότητες περικοπής κατά τη συνεδρίαση της 1ης Μαΐου.

«Η αποπληθωριστική τάση συνεχίζεται. Όμως, οι καταναλωτικές δαπάνες και η αγορά εργασίας παραμένουν σε ισχυρά επίπεδα και αυτό συμβάλει στη διατήρηση της σημερινής πολιτικής για μεγαλύτερο διάστημα» ανέφερε σε σημείωμα της η Societe Generale.

Σε κάθε περίπτωση το σύνολο των αναλυτών συμφωνεί πως η Fed θα κρατήσει στάση αναμονής στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Σε επίπεδο μετοχών στις μεγάλες χαμένες της ημέρας ήταν η Intel, η οποία μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου που ανακοίνωσε κατρακύλησε κατά πάνω από 12%, καταγράφοντας έτσι τη χειρότερη συνεδρίαση της από τον Ιούλιο του 2020. Μαζί με την Intel παρασύρθηκαν προς τα κάτω και έτεροι όμιλοι του κλάδου, όπως η AMD και η Nvidia.

Τα αρνητικά εταιρικά αποτελέσματα συνέχισαν να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους και πάνω στην Tesla. Μάλιστα, η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας του Έλον Μασκ κατέγραψε τη χειρότερη εβδομάδα της από τον Οκτώβριο, με απώλειες άνω του 14%, που ανέβασαν πάνω από το 26% την πτώση της από τις αρχές του 2024.

Μεγάλη πίεση δέχτηκε και η μετοχή της Spirit Airlines, καθώς η JetBlue άφησε να εννοηθεί πως η ύψους 3,8 δισ. δολαρίων συγχώνευση τους πιθανότατα δεν θα προχωρήσει. Αν και η εξέλιξη αυτή χαροποίησε τους μετόχους της JetBlue αποφέροντας κέρδη στη μετοχή της.

Στον αντίποδα οι θετικές οικονομικές επιδόσεις έφεραν κέρδη στη μετοχή της Colgate-Palmolive, της Capital One Financial αλλά και της American Express. H τελευταία ειδικά εξέδωσε και ένα πολύ θετικό guidance για την πορεία του 2024, ικανοποιώντας τους μέτοχους της.

Μια εξαιρετική εβδομάδα, την καλύτερη εδώ και πάνω από ένα χρόνο με συνολικά κέρδη της τάξεως του 20%, κατέγραψε και το Netfilx, καθώς οι υψηλές επιδόσεις της πλατφόρμας και το ρεκόρ συνδρομών που ανακοίνωσε, οδήγησαν τους αναλυτές να αποφανθούν πως κατάφερε να είναι η μεγάλη νικήτρια στον πόλεμο του streaming. Μάλιστα, η μετοχή της κινείται πλέον σε υψηλά δύο ετών!


Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr



Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Κακοκαιρία εξπρές προ των πυλών - Χιόνια και στην Αττική, από την Πεντέλη και πάνω, βλέπει ο Μαρουσάκης


«Μαμά πήγαν να με βιάσουν!» - Η συγκλονιστική περιγραφή για την επίθεση του δράκου των ασανσέρ στην 14χρονη

Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου κλείνει για 5 ημέρες τον Φεβρουάριο λόγω εργασιών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης