Νέα μικρά κέρδη για τους δείκτες στη Wall Street – Κοντά σε νέο ρεκόρ ο S&P 500

Νέα μικρά κέρδη για τους δείκτες στη Wall Street – Κοντά σε νέο ρεκόρ ο S&P 500

Κοντά στο υψηλό των 4.796,56 μονάδων παραμένει ο S&P 500 - Τροχοπέδη οι ενεργειακές μετοχές λόγω της πτώσης των πετρελαϊκών τιμών - JPMorgan: Σε επίπεδα-ρεκόρ το μερίδιό της από τα συνολικά κέρδη των αμερικανικών τραπεζών

wall_friday21
Το υποτονικό κλίμα και ο χαμηλός τζίρος κράτησε χαμηλά τις διακυμάνσεις των δεικτών της Wall Street, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης. Έτσι, και το πολυπόθητο νέο ρεκόρ του S&P 500 δεν επετεύχθη, με το δείκτη να καταφέρνει ωστόσο να αντισταθεί στις πιέσεις και να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση – κυριολεκτικά στο… φωτο φίνις – σε θετικό έδαφος.

Συγκεκριμένα στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε άνοδο ύψους 0,30% στις 37.656 μονάδες, ο S&P 500 κατάφερε να καταγράψει μικρά κέρδη στο +0,14% και τις 4.781 μονάδες και ο Nasdaq ανέβηκε 0,16% φτάνοντας τις 15.099 μονάδες.

Στα επίπεδα αυτά ο S&P παραμένει κυριολεκτικά μια… ανάσα από το επίπεδο των 4.796,56 μονάδων που είναι το μέχρι τώρα υψηλό του, το οποίο κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2022.

Σε κάθε περίπτωση δε, οι δείκτες παραμένουν κερδισμένοι συνολικά τόσο σε επίπεδο μήνα και σε επίπεδο τριμήνου όσο και σε επίπεδο χρονιάς, έχοντας συμπληρώσει οκτώ εβδομάδες κερδών, που είναι το μεγαλύτερο σερί για την αγορά από το 2017.

Κλείσιμο
Με μόλις δύο ακόμη συνεδριάσεις να απομένουν για το 2023, τα κέρδη για τον Dow ανέρχονται φέτος στο 13%, για τον S&P 500 στο θεαματικό 24%, ενώ για τον Nasdaq τα κέρδη είναι λίαν εντυπωσιακά φτάνοντας το 44%! Μια επίδοση, την μεγαλύτερη για τον Nasdaq από το 2003, που οφείλεται στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας με όχημα κυρίως τον νέο κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Πάντως, η κόπωση των ημερών μπορεί να στερήσει την αγορά από μια εξίσου εντυπωσιακή «αυλαία» κατά το τέλος της χρονιάς. Αν και ο στόχος του επονομαζόμενου «Santa Claus rally» δεν βασίζεται μόνο στις επιδόσεις των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων της χρονιάς, αλλά και στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους, που οι αναλυτές θεωρούν ότι θα ξεκινήσει δυναμικά αντανακλώντας την αισιοδοξία που κυριαρχεί στην αγορά για τις εξελίξεις του 2024.

Το τελευταίο έχει να κάνει φυσικά με τη διαφαινόμενη στροφή της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve και την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων, μέσα στο πρώτο μισό του έτους, ίσως και από την ερχόμενη άνοιξη. Πραγματικά το FedWatch Tool της CMΕ Group που καταγράφει τις τάσεις στην αγορά δίνει σχεδόν 74% πιθανότητες η Fed να προχωρήσει στην πρώτη περικοπή των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της, στις 20 Μαρτίου.

Από την άλλη πλευρά, όπως προειδοποιούν πολλοί αναλυτές, οι πολύ υψηλές προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει η αγορά αυξάνει τον κίνδυνο μιας σημαντικής διόρθωσης, χωρίς βέβαια ουδείς να είναι βέβαιος το αν και πότε μπορεί να έρθει αυτή.

Σε επίπεδο μετοχών, οι καλές επιδόσεις των εταιρειών του real estate και του καταναλωτικού κλάδου κατάφεραν να κρατήσουν τον S&P 500 κοντά στα επίπεδα του επιθυμητού ρεκόρ που προσπαθεί να αγγίξει. Όμως, η αποκλιμάκωση των τιμών του μαύρου χρυσού περίπου κατά 2%, καθώς οι φόβοι για την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα καταλαγιάζουν, έφερε απώλειες στις ενεργειακές μετοχές, όπως την ExxonMobil και την Chevron.

Μάλιστα η μετοχή της Chevron μετρά τις μεγαλύτερες απώλειες στον κλάδο για το τελευταίο τρίμηνο, έχοντας καταγράψει πτώση ύψους 10%.

Η Apple κατάφερε να ισορροπήσει κάπως τις πιέσεις που δέχεται μετά τις δυσμενείς εξελίξεις για τις εισαγωγές των Apple watch στις ΗΠΑ, ενώ η μετοχή της Microsoft αντέδρασε αρνητικά στην υποβολή της πρώτης αγωγής από μιντιακό όμιλο, τον New York Times Company, κατά του τεχνολογικού γίγαντα και της ChatGPT για παραβίαση των πνευματικών του δικαιωμάτων από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Ελαφρά κερδισμένη, πάντως, βγήκε η μετοχή της Tesla από δημοσίευμα του Bloomberg που υποστήριζε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία ετοιμάζεται για βελτιώσεις στο δημοφιλές μοντέλο Model Y, προκειμένου να τονώσει τις πωλήσεις.


Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr




Ειδήσεις σήμερα:

Οπαδική βία: Τρεις οι νεκροί σε δύο χρόνια - Θρήνος για τον αστυνομικό, «σφίγγει ο κλοιός» για τους χούλιγκαν του Ρέντη

Νέα Σμύρνη: Ο 18χρονος που σκότωσε με ψαλίδι τον αδελφό του είχε απασχολήσει τις Αρχές για ληστεία

Μπουσέ Τερίμ: Σχεδιάστρια μόδας και διάσημη YouTuber η κόρη του νέου προπονητή του Παναθηναϊκού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης