Γιώργος Αρκάδης, ο «Μr Fortis Bank»

Γιώργος Αρκάδης, ο «Μr Fortis Bank»

Βέλγοι και Ολλανδοί θεωρούνται λαοί που... αλληλοσυμπληρώνονται. Μάλιστα στις διχασμένες -λόγω του ακήρυχτου πολέμου Βαλόνων και Φλαμανδών- Βρυξέλλες κυριαρχεί εδώ και καιρό ένα ρητό που λέει ότι «οι Βέλγοι είναι κατά βάθος Ολλανδοί, αλλά στο λιγότερο αποδοτικό και στο περισσότερο ρομαντικό τους». Η Fortis Bank είναι αποτέλεσμα αυτής της διπλής και αλληλοσυμπληρούμενης δυτικοευρωπαϊκής κουλτούρας. Ο βελγο-ολλανδικός τραπεζικός όμιλος κατορθώνει να συνδυάζει δύο διαφορετικές φιλοσοφίες, συμπυκ

Γιώργος Αρκάδης, ο «Μr Fortis Bank»

Βέλγοι και Ολλανδοί θεωρούνται λαοί που... αλληλοσυμπληρώνονται. Μάλιστα στις διχασμένες -λόγω του ακήρυχτου πολέμου Βαλόνων και Φλαμανδών- Βρυξέλλες κυριαρχεί εδώ και καιρό ένα ρητό που λέει ότι «οι Βέλγοι είναι κατά βάθος Ολλανδοί, αλλά στο λιγότερο αποδοτικό και στο περισσότερο ρομαντικό τους». Η Fortis Bank είναι αποτέλεσμα αυτής της διπλής και αλληλοσυμπληρούμενης δυτικοευρωπαϊκής κουλτούρας. Ο βελγο-ολλανδικός τραπεζικός όμιλος κατορθώνει να συνδυάζει δύο διαφορετικές φιλοσοφίες, συμπυκνώνοντάς τες σε μια κοινή ευρωπαϊκή. Και αυτό διότι πλέον ανήκει στον μεγάλο συνασπισμό δυνάμεων της βρετανικής Royal Bank of Scotland και της ισπανικής Santander, που πρόσφατα εξαγόρασαν την «ABN Amro». Λίγες ακριβώς ημέρες μετά τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία του παγκόσμιου τραπεζικού κλάδου και την επισφράγιση της πρώτης επιθετικής διασυνοριακής εξαγοράς στον ευρωπαϊκό τραπεζικό χώρο, βρεθήκαμε στα γραφεία της Fortis Bank στην Ελλάδα για να μιλήσουμε για τα καθ’ ημάς, αλλά και τη σύνδεση όλων αυτών των ραγδαίων εξελίξεων με τη χώρα και την αγορά μας.

«Η ομορφιά και ο ήλιος της Ελλάδας δεν φτάνουν...»
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Γιώργος Αρκάδης δεν θυμίζει παραδοσιακό Ελληνα. Ούτε στην όψη ούτε στις αντιλήψεις. Ενδεχομένως η μακροχρόνια επαφή και τριβή του με την Ολλανδία και τις διεθνείς αγορές να τον άλλαξε. Το δικό του στοίχημα όμως είναι ακόμη πιο σύνθετο. Και αυτό επειδή επιχειρεί τη σύζευξη τριών διαφορετικών νοοτροπιών. Αυτή των δύο χωρών που μετέχουν στο εταιρικό σχήμα, με τα στοιχεία της εγχώριας ελληνικής εργασιακής κουλτούρας. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα αυστηρός και σκληρός με την πατρίδα του: «Η ομορφιά και ο ήλιος της Ελλάδας δεν είναι αρκετά στοιχεία για να μας κάνουν ανταγωνιστικούς. Χρειάζεται οργάνωση και αλλαγή νοοτροπίας», μας λέει.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχαμε, μας έδωσε την εικόνα ανθρώπου που έχει κυριολεκτικά «εμμονή» με τους νέους ανθρώπους. «Τα Ελληνόπουλα θα πρέπει να πάψουν να αισθάνονται πως είναι το κέντρο του κόσμου και να ξεκινήσουν να ανοίγουν παράθυρα στο εξωτερικό. Εχουμε πολλά να μάθουμε από τους ξένους. Στόχος δικός μου αλλά και συνολική κουλτούρα της Fortis Bank είναι να δίνουμε ευκαιρίες στους νέους. Γι’ αυτό τον λόγο επιλέγουμε να προσλαμβάνουμε πτυχιούχους των ελληνικών πανεπιστημίων, οι οποίοι όμως έχουν κάνει και μεταπτυχιακές σπουδές. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να μη φοβούνται να βγαίνουν εκτός συνόρων», τονίζει.

Ο Γιώργος Αρκάδης γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να έχεις ανοιχτό «παράθυρο στον κόσμο». Ξεκίνησε το 1997 μαζί με τον φίλο του Χάρη Αντωνίου λειτουργώντας την ολλανδική τράπεζα επενδύσεων Mees Pierson στη χώρα μας, αρχικά με τη νομική μορφή του γραφείου αντιπροσωπείας και έχοντας ως αποκλειστική δραστηριότητα τη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας. Ενα κομμάτι στο οποίο η τράπεζα ακόμη και σήμερα επικεντρώνει τον κύριο όγκο των εργασιών της. Η αρχή έγινε από ένα μικρό γραφείο στον Πειραιά, σε μια προσπάθεια που δεν ήταν καθόλου εύκολη για τους δύο νέους άνδρες. «Σας παρακαλώ, να μην ξεχάσετε να αναφέρετε τον σημαντικό ρόλο του Χάρη Αντωνίου στην προσπάθεια αυτή», τονίζει σ’ ένα σπάνιο δείγμα αβρότητας ο 40χρονος κ. Αρκάδης. Και πώς εξάλλου να μη μιλήσει κανείς για τον κ. Αντωνίου, ένα στέλεχος του τραπεζικού χώρου με διεθνή πλέον ακτινοβολία, αφού διαπρέπει ως επικεφαλής της Fortis Bank σε ολόκληρο τον πλανήτη στο σκέλος των μεταφορών! Πρόκειται για στέλεχος πολύ γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο, που με τη δραστηριότητά του δείχνει την άλλη Ελλάδα, εκείνη που διαμορφώνεται εκτός συνόρων.

Το 1997 η «Mees Pierson» εξαγοράζεται από τη Fortis Bank (τότε υλοποίησε ένα ευρύ κύμα εξαγορών και μετατράπηκε από εταιρεία ασφαλειών σε τράπεζα) κι έτσι ξεκινά και μια σειρά αλλαγών και στη χώρα μας. Μάλιστα η «Mees Pierson» ήταν τότε να εξαγοραστεί από την «ΑΒΝ Amro» κάτι που τελικά δεν έγινε. «Είδατε πώς τα φέρνει η ζωή; Τελικά η “ABN Amro” εξαγοράστηκε από το κοινό σχήμα στο οποίο συμμετέχει η Fortis Bank και τελικά η συνεργασία ήλθε έστω και έμμεσα ύστερα από 10 χρόνια», μας λέει ο κ. Αρκάδης.

Εξωστρεφής τραπεζικός όμιλος η Fortis, διαθέτει παρουσία σε ΗΠΑ και Ασία, ενώ με τις διαρκείς συγχωνεύσεις έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική και στην Ευρώπη. «Ας μη γελιόμαστε. Ζούμε την περίοδο των συγχωνεύσεων στον χώρο. Είναι αναπόφευκτες. Το είδαμε εξάλλου και στην Ελλάδα και θα το δούμε και στο μέλλον», σημειώνει.

 

«Δεν νιώθω ανταγωνιστής των μεγάλων τραπεζών»
Η ίδρυση του πλήρους υποκαταστήματος της τράπεζας στη χώρα μας από τις αρχές του 2006 σηματοδότησε την επιθυμία της Fortis Bank να επεκταθεί και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς της ελληνικής αγοράς. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής δημιουργήθηκαν τμήματα χρηματοδοτήσεων μεγάλων επιχειρήσεων και του Δημοσίου, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Ενέργειας. Κατά πόσο όμως ο κ. Αρκάδης νιώθει ως άμεσος ανταγωνιστής των μεγάλων ελληνικών τραπεζικών ομίλων; «Θα πρέπει να είμαι ξεκάθαρος. Δεν είμαστε μια τράπεζα τύπου Eurobank, Πειραιώς ή Alpha. Είμαστε κάτι διαφορετικό και θα πρέπει με έμφαση να τονίσω πως σέβομαι πάρα πολύ τον ρόλο και την ποιότητα αυτών των τραπεζών. Είναι πολύ δυνατές στη λιανική, με προϊόντα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά».

Εμφαση στο shipping business
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fortis Bank στην Ελλάδα παρουσιάζεται σίγουρος για τον προσανατολισμό του ομίλου. «Στόχος μας είναι οι επιχειρήσεις και μάλιστα οι πιο μεγάλες. Έχουμε ήδη δημιουργήσει ένα σημαντικό δανειακό χαρτοφυλάκιο και τους νέους πελάτες μας αποτελούν πλέον ελληνικές εταιρείες οι οποίες κινούνται δραστήρια τόσο εντός όσο και εκτός των Ελληνικών συνόρων».

Κλείσιμο

Στους πελάτες της τράπεζας είναι επιχειρήσεις όπως η «Ρόκας», «ΓΕΚ Τέρνα», «Ελληνική Τεχνοδομική», αλλά και σχεδόν το σύνολο των μεγάλων Ελλήνων εφοπλιστών. Εκεί εξάλλου δίνεται έμφαση: στον χώρο της ναυτιλίας. «Με βάση τη στρατηγική για την Ελλάδα, η χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας θα αποτελεί πάντα την κύρια δραστηριότητα του υποκαταστήματός μας. Το δανειακό ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιό μας είναι σήμερα της τάξης των 1,4 δισ. δολαρίων, ενώ διευρύνεται συνεχώς και ο αριθμός των ναυτιλιακών μας πελατών, με στόχο τα υπόλοιπα να ξεπεράσουν σύντομα τα 2 δισ. δολάρια. Σύμμαχός μας είναι το κλίμα ευφορίας που επικρατεί σήμερα στην παγκόσμια ναυτιλία, γεγονός που οδηγεί σε ανάληψη νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών», τονίζει ο κ. Αρκάδης.

Το «πάρτι» της ναυτιλίας θα συνεχιστεί
Θεωρώντας ότι το «πάρτι» της ελληνικής ναυτιλίας δεν βρίσκεται στο τέλος του, όπως πολλοί αναλυτές εκτιμούν, μας λέει: «Στον χώρο της ναυτιλίας δεν βρισκόμαστε λίγα χρόνια. Δεν ζήσαμε δηλαδή μόνο το θετικό ράλι. Εχουμε δει και την κακή πλευρά του κλάδου. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι η κερδοφορία της ναυτιλίας θα εξακολουθήσει να είναι καλή. Κάμψη θα υπάρξει, όχι όμως σε καταστροφικό επίπεδο. Περίπου σε τρία χρόνια θα υπάρξει μια σταδιακή διόρθωση, κάτι που ήδη γίνεται στο υγρό φορτίο», τονίζει.

Χρήματα και συμβουλές... προς ναυτιλομένους
Τα προϊόντα της Fortis προς την ελληνική ναυτιλία δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά της χρηματοδότησης, αλλά επεκτείνονται σε παροχή επενδυτικών συμβουλών σχετικών με συγχωνεύσεις και εξαγορές, αλλά και εισόδου εταιρειών (IPO’s) σε μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Επίσης, η Fortis διαθέτει ένα ιδιωτικό κεφάλαιο (private equity), το οποίο επενδύει σε ναυτιλιακές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και, στο πλαίσιο αυτό, είχαμε στο παρελθόν την ευκαιρία να συμμετέχουμε με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, το ενδιαφέρον του εφοπλισμού για περισσότερο... στεριανές δουλειές είναι δεδομένο. «Η ενέργεια θεωρείται ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο για τα ναυτιλιακά κεφάλαια. Ηδη χρηματοδοτούνται έργα στα φωτοβολταϊκά και στα αιολικά πάρκα και προς τα εκεί προσανατολιζόμαστε κι εμείς επενδυτικά», υπογραμμίζει ο κ. Αρκάδης ο οποίος επιχειρεί την απεξάρτηση του ομίλου στην Ελλάδα από έναν και μόνο κλάδο.

 

Το super deal ABN - Fortis - Santander - Royal Bank of Scotland δημιουργεί νέες προκλήσεις
Η πρόσφατη μεγα-συγχώνευση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο της ΑΒΝ με τη Fortis Bank, τη Royal Bank of Scotland και την ισπανική Santander δίνει σημαντικά περιθώρια κινήσεων στην ελληνική θυγατρική της Fortis. «Η πρόκληση για εμάς είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται για το σημαντικότερο deal στην αγορά», τονίζει. Η Fortis όμως σε κάθε περίπτωση καλείται να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών των δραστηριοτήτων εμπορικής και ιδιωτικής τραπεζικής της ΑΒΝ, θέτοντας στόχο τη διασφάλιση του 30% των λειτουργικών κερδών από τις παγκόσμιες δραστηριότητες, μη συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, μέχρι το 2009. Αν και η τράπεζα έχει μια παρουσία στην αγορά λιανικής τραπεζικής της Ολλανδίας, παραμένει μικρότερη από την ΑΒΝ, ενώ η ενοποίηση των δραστηριοτήτων λιανικής τραπεζικής θα αποτελέσει -ίσως- τη μεγαλύτερη πρόκληση.

Αποτέλεσμα όμως όλης αυτής της δραστηριότητας είναι ο Γιώργος Αρκάδης να συνεχίζει το εξαντλητικό ανά την Ευρώπη ταξίδι του. «Η εμπειρία και η γνώση που μας παρέχει η εταιρεία είναι μεγάλη. Εμείς στη Fortis Bank της Ελλάδας θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε εξωστρεφείς σε πείσμα όσων κλείνονται στα εγχώρια στενά όρια».

Παιδί του Πειραιά (και της παγκοσμιοποίησης)
Γεννημένος στον Πειραιά, ο Γιώργος Αρκάδης σύντομα κατανόησε ότι μόνο η διεθνοποίηση θα του απέφερε τα επαγγελματικά αποτελέσματα που ο ίδιος ήθελε.

Αποφοιτώντας λοιπόν το 1985 από το Κολλέγιο Αθηνών και αργότερα από το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έφυγε το 1990 για το City University Business School του Λονδίνου και κατά την περίοδο 1993-1997 εργάστηκε σε ελληνικές τράπεζες στον χώρο της χρηματοδότησης μεγάλων επιχειρήσεων και ναυτιλίας.

Πιστεύει ακράδαντα πως ένα πτυχίο ίσον κανένα. «Οπωσδήποτε ο γιος μου θα πάει για μεταπτυχιακό. Και αυτό γιατί θα πρέπει να έρθει σε επαφή με ξένες κουλτούρες. Ωστόσο και οι σπουδές δεν είναι από μόνες τους αρκετές. Στέλεχος σε κάνει η δουλειά και όχι το κοστούμι... Παράλληλα χρειάζονται ευρύτερα ενδιαφέροντα. Οι business δεν είναι αποκομμένες από την κοινωνία, την πολιτική ή τον πολιτισμό. Είμαι οπαδός της διά βίου εκπαίδευσης σε όλους τους τομείς. Αυτή είναι και η φιλοσοφία της Fortis Bank. Θεωρώ αδιανόητο να προσλάβω κάποιον που δεν έχει πλήρη εικόνα του περιβάλλοντος στο οποίο ζει. Το ενδιαφέρον για τη ζωή σημαίνει αυτόματα και ενδιαφέρον για την πρόοδο. Μάλιστα με την ευκαιρία της συνέντευξής μας θέλω να τονίσω και κάτι άλλο. Καλό θα ήταν οι Ελληνες να σταματήσουμε να είμαστε μοιρολατρικοί και να δούμε εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για να ανατρέψουμε πάγιες καταστάσεις. Εξάλλου όταν κάποιος είναι ικανός, σίγουρα κάποτε θα δικαιωθεί».

Πάγια αντίληψη του κ. Αρκάδη είναι ότι το κράτος δεν μπορεί να κάνει τον επιχειρηματία. «Αυτό φαίνεται από τις ιδιωτικές τράπεζες. Ας σταματήσουμε να λέμε πως η κερδοφορία τους είναι αποτέλεσμα άλλων πρακτικών. Η κερδοφορία των τραπεζών έρχεται στη χώρα μας πολύ απλά επειδή είναι οργανωμένες. Την ίδια ώρα από το Δημόσιο χάνονται πόροι για να καλύπτονται διαρκώς τα όποια ελλείμματα», υπογραμμίζει.

Δεινός κολυμβητής, προσπαθεί να βρίσκει χρόνο για το αγαπημένο χόμπι του, αλλά και για να πηγαίνει σινεμά με τον γιο του. Επίσης διαβάζει αρκετά και τον απασχολεί ιδιαίτερα η πολιτική. «Πιστεύω στον ιδιωτικό τομέα, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των νόμων. Η οικονομία θα πρέπει να κινείται ανεξάρτητα από κόμματα, ενώ το Δημόσιο θα πρέπει να εστιάσει σε θέματα πρόνοιας. Γιατί δηλαδή οι εταίροι μας στην Ε.Ε. δεν πληρώνουν για να μαθαίνουν τα παιδιά τους αγγλικά και στην Ελλάδα να μην υπάρχει άλλη επιλογή;» διερωτάται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης