Οι επτά πληγές που (ξανα)φέρνουν νέα χαμηλά στο ΧΑ

Οι επτά πληγές που (ξανα)φέρνουν νέα χαμηλά στο ΧΑ

Οι επενδυτές προεξοφλούν την είσοδο των τραπεζών στο Ταμείο Επείγουσας Ρευστότητας και, ίσως, την χρεοκοπία της χώρας

Οι επτά πληγές που (ξανα)φέρνουν νέα χαμηλά στο ΧΑ
Οι επτά πληγές που (ξανα)φέρνουν νέα χαμηλά στο ΧΑ
Την είσοδο των τραπεζών στο ταμείο επείγουσας ρευστότητας (ELA) και την κρατικοποίηση τους, προεξοφλεί η έντονη πτώση της Οδού Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε πλέον σε  πρωτόγνωρα σημεία, φθάνοντας τις 911,07 μονάδες – για την ακρίβεια, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας.

Αλλά πλέον δεν έχουν τόση σημασία τα νέα χαμηλά που καταγράφει ο δείκτης, όσο το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν την οικονομία. Απλά αναχρηματοδοτούν παλαιά δάνεια, «μέχρι εκείνα να σκάσουν στον τοίχο», όπως λέει εύγλωττα ένας έγκυρος χρηματιστής.

Για ποιο λόγο, όμως, η πτώση δεν έχει σταματημό στο χρηματιστήριο λίγες ημέρες πριν οι τράπεζες απαντήσουν ( 9 Σεπτεμβρίου ) για την διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων;

Ουσιαστικά, έχουμε να κάνουμε με επτά πληγές:
Κλείσιμο

1)Το χρηματιστήριο, εκ των πραγμάτων, είναι τραπεζοκεντρικό, κι αυτό είχε επισημανθεί από παράγοντες της αγοράς όταν οι τράπεζες απορροφούσαν τις εταιρείες επενδύσεων.  Ο Γενικός Δείκτης λοιπόν έχει 7 τράπεζες σε σύνολο 20 εταιρειών και είναι εύλογο καθημερινά να πλήττεται ιδιαίτερα όταν πλησιάζει η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων.

2)Όπως τονίζει χρηματιστής, δεν είναι δυνατόν η χώρα να έχει περάσει από τα πρόθυρα χρεοκοπίας, να έχει σωθεί από τα χρήματα των ξένων και το τραπεζικό σύστημα να έχει μείνει αλώβητο. Ουσιαστικά, με τις σημερινές τιμές το χρηματιστήριο προεξοφλεί την είσοδο των τραπεζών στο Ταμείο, όπως θα θεωρούσε φυσιολογικό η Τρόικα.

3)Το πρόβλημα των τραπεζών δεν ήταν δικό τους, αλλά διογκώθηκε με ευθύνη δική τους. Ακόμη και τον Ιανουάριο του 2010, κρατικός τραπεζίτης υποστήριζε τα ελληνικά ομόλογα διότι ήταν asset της τράπεζας, όπως είπε σε γενική συνέλευση μετόχων.
Οι διοικήσεις έχουν ευθύνη για την αύξηση των θέσεων, όπως επίσης έχουν ευθύνη για το γεγονός ότι έπαιρναν τα ομόλογα από το  Δημόσιο με 5%, δανείζονταν με 1% από την ΕΚΤ και έβγαζαν 4% μέχρι που το χρέος έσκασε όταν η σημερινή κυβέρνηση έκανε περιοδεία λέγοντας ότι χρεοκοπεί το κράτος...          

4)Η ελληνική αγορά δεν διαθέτει έλληνες θεσμικούς καθώς είναι συνδεδεμένοι με τράπεζες. Τα αμοιβαία Κεφάλαια και οι ΕΕΧ έχουν περιορισμένη δυνατότητα. Οι Έλληνες ιδιώτες δεν διαθέτουν χρήματα διότι έχουν χαθεί περιουσίες από τον Οκτώβριο του 2009, ενώ ανύπαρκτα  είναι και τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν μπορούν να πωλήσουν, ούτε να αγοράσουν μετοχές, ούτε να κάνουν trading. Κυρίως, όμως, δεν έχουν να δώσουν τις συντάξεις.

5) Οι ξένοι θεσμικοί έχουν αποχωρήσει στην Ελλάδα και όσοι μας βλέπουν απ’ έξω δεν ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν.             

6 ) Οι τιμές λένε ότι δείχνουν την αλήθεια. Η αποτίμηση της Εθνικής έφθασε να κοστίζει λιγότερο από την τουρκική θυγατρική τους, που αν ήθελε να την πωλήσει θα ζητούσε περίπου 4 δισ. Σε αυτή την περίπτωση, η υπόλοιπη Εθνική πόσο κοστίζει, μήπως 1 δισεκατομμύριο; Όχι βεβαίως!                         

7 ) Οι ξένοι όπως η Pimco ή η S&P δεν ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, αλλά κυρίως για το τι θα τους απαντήσει η Μέρκελ.
Όταν λοιπόν ο El Αrian της πρώτης μιλά για δυο ταχύτητες θέλει να τεστάρει την απάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Δυστυχώς, για μας, οι ξένοι δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο αν μειώσουμε τα ελλείμματα μας…
Το «τσεκ» για την Ελλάδα ή καλύτερα ο λογαριασμός είναι 100 δισ. ευρώ για Γερμανία – Γαλλία, ένα πολύ μικρό κομμάτι του χρέους της Γερμανίας που έχει χρέος 1,3 τρισ. και βάλε.

Το τσεκ θα μπορούσε να κοπεί σ ΄ένα βράδυ, αλλά πριν θέλουν να δουν αποτέλεσμα και να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία αξίας…               

Πάνω από όλα, όμως, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία αφού λάβει το δημόσιο χρήματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης