Απειλείται με υποβάθμιση η οικονομία

Απειλείται με υποβάθμιση η οικονομία

Μπορεί ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος να προσήλθαν χαμογελαστοί στην χθεσινή τους συνάντηση, ωστόσο οι ανησυχίες για την ελληνική οικονομία μεγαλώνουν σε βαθμό που κόβει ακόμη και τα … μειδιάματα.

 

Οι δύο Γιώργηδες της οικονομίας το γνωρίζουν αυτό και δεν παύουν να τα λένε για την πορεία μεγεθών όπως το δημόσιο χρέος, το εμπορικό έλλειμμα, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, οι δημοσιονομικέ

Απειλείται με υποβάθμιση η οικονομία

Μπορεί ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος να προσήλθαν χαμογελαστοί στην χθεσινή τους συνάντηση, ωστόσο οι ανησυχίες για την ελληνική οικονομία μεγαλώνουν σε βαθμό που κόβει ακόμη και τα … μειδιάματα.

 

Οι δύο Γιώργηδες της οικονομίας το γνωρίζουν αυτό και δεν παύουν να τα λένε για την πορεία μεγεθών όπως το δημόσιο χρέος, το εμπορικό έλλειμμα, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, οι δημοσιονομικές δαπάνες, η επενδυτική δραστηριότητα στην χώρα.

 

Αλλά χτες ήρθαν οι εκτιμήσεις των κορυφαίων διεθνών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης – αυτών που ουσιαστικά υποδεικνύουν τις τράπεζες ποιους θα δανείσουν και με ποιους όρους – για να εντείνουν τον υπάρχοντα προβληματισμό. Πόσο μάλλον που βγάζουν ανεπαρκή τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα, τα οποία λήφθηκαν υπό το βάρος της δραματικής υστέρησης των εσόδων, τα οποία αυξάνονται με ρυθμούς 50% χαμηλότερους των στόχων.

Το σχόλιο του Daniel Flynn στο Reuters είναι σαφές : η Fitch και η Standard & Poors προειδοποίησαν την Ελλάδα ότι, αν δεν μειωθούν οι δαπάνες στον προϋπολογισμό και δεν περιοριστεί το δημόσιο χρέος, θα μειωθεί η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Με πιο απλά λόγια, το ελληνικό Δημόσιο θα δανείζεται με επαχθέστερους όρους για να καλύψει τις ανάγκες του.

Ο Marko Mrsnik της Standard & Poors, ο οποίος έχει δώσει αξιολόγηση «Α» στην ελληνική οικονομία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι « η νέα φορολογική μεταρρύθμιση δεν απευθύνεται στα υπαρκτά προβλήματα του προϋπολογισμού. Κατ΄ επανάληψη στην Ελλάδα απουσιάζει ξεκάθαρα η μείωση των δαπανών στην δημοσιονομική στρατηγική».

Κλείσιμο

Μάλιστα, ο αναλυτής του ξένου οίκου δείχνει ως πεδίο αναγκαίων προσαρμογών τόσο την αναποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα όσο και τα κόστη του ασφαλιστικού συστήματος, στο οποίο οι παρεμβάσεις δεν πήγαν τόσο μακριά όσο επιβάλλει η πραγματικότητα «ενός συστήματος που είναι πιθανό να καταρρεύσει στα επόμενα 15 χρόνια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο του Daniel Flynn.

Αλλά και ο Arian Coulton της Fitch κινείται σε ανάλογο μήκος κύματος, εκφράζοντας την έκπληξή του για το ότι η Ελλάδα δεν προσπάθησε με μεγαλύτερη ένταση να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα στα οποία τώρα επικεντρώνει την προσοχή της,

«Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η Fitch δεν προχώρησε σε αναβάθμιση των οικονομικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας» εξηγεί ο Caulton.

Και το καμπανάκια γίνονται ακόμη πιο συγκεκριμένα : η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει στο 93% του ΑΕΠ της το δημόσιο χρέος, κυρίως λόγω μιας ανοδικής κατά 9 μονάδες αναθεώρησης του ΑΕΠ. Η Ελλάδα για να εξυπηρετήσει το χρέος της φέτος χρειάζεται άλλα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα, που για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια βγήκε από την μαύρη λίστα της Κομισιόν πέρσι, μειώνοντας στο 2,8% το δημοσιονομικό της έλλειμμα δεν θα μπορέσει να πιάσει τους στόχους για την μείωσή του…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης