Οι τράπεζες «πλήγωσαν» το Χρηματιστήριο - Πτώση 0,74% του Γενικού Δείκτη

Οι τράπεζες «πλήγωσαν» το Χρηματιστήριο - Πτώση 0,74% του Γενικού Δείκτη

Απώλειες άνω του 2% στις τράπεζες - Διόρθωσαν ΟΠΑΠ, Viohalco, ΔΕΗ - Στο όριο των 33 ευρώ η Mytilineos, στα 5,2 ευρώ η Ideal

5534808
Στην περιοχή των 1.260 μονάδων αναδιπλώθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, υποκύπτοντας εν μέρει στις διεθνείς ανησυχίες για το ύψος των επιτοκίων. Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο τέθηκε και το αποτέλεσμα της εκλογικής κάλπης της Κυριακής, το οποίο συνιστά το τελευταίο εμπόδιο πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρήθηκαν στις τράπεζες, με τις Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς να χάνουν τουλάχιστον 2%. Στα υπόλοιπα blue chips, οι πωλήσεις ήταν «μετρημένες», με τις ΟΠΑΠ – Viohalco – ΔΕΗ να διορθώνουν από τα πρόσφατα υψηλά. Από την άλλη πλευρά, η Mytilineos έδωσε «μάχη» για το ορόσημο των 33 ευρώ, ενώ η Motor Oil ανέκτησε τα 25 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια πτώση κατά 0,74% και διαμορφώθηκε στις 1.263,03 μονάδες, χάνοντας 9,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.272,49 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 12 μονάδες (από 1.260,74 έως 1.272,23 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 103,8 εκατ. ευρώ.

Στάση αναμονής έως την Κυριακή

Μόλις μία συνεδρίαση απομένει μέχρι την εκλογική βραδιά της Κυριακής, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να τηρεί στάση αναμονής, παραμένοντας κοντά στα πρόσφατα υψηλά της τελευταίας 9ετίας (1.277 μονάδες).

Κλείσιμο
Οι επενδυτές «ποντάρουν» σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, η οποία θα εξασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα και τη μεταρρυθμιστική συνέχεια. Δύο παράγοντες, οι οποίοι συνιστούν ικανή συνθήκη για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Μέχρι στιγμής, όλες οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία, με ποσοστό άνω του 40%, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε άνετη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. Από την άλλη πλευρά, ερωτηματικό αποτελεί ο αριθμός των κομμάτων, τα οποία τελικά θα καταφέρουν περάσουν το κατώφλι του 3%.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, οι επενδυτές συνεχίζουν τη συσσώρευση, χωρίς φυσικά να λείπουν και οι κινήσεις κατοχύρωσης των μεγάλων κερδών του 2023, τα οποία υπερβαίνουν μέχρι στιγμής το +35%.

Το ενδιαφέρον, έτσι, μετατοπίζεται στη μετεκλογική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας περιμένουμε μια σειρά εταιρικών και επιχειρηματικών εξελίξεων (εκκρεμή deals, αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ.α.).

Την ίδια στιγμή, οι προθέσεις των κεντρικών τραπεζών γύρω από το ύψος των επιτοκίων εξακολουθούν να επιδρούν στις διεθνείς αγορές, οι οποίες μετά τον ενθουσιασμό από την «παύση» της Federal Reserve για τον Ιούνιο, αρχίζουν τα «στοιχήματα» για τις αποφάσεις του Ιουλίου.

Χθες, ο επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, άφησε «ανοιχτό» το παράθυρο για δύο νέες αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες (25 + 25 μ.β.), ενώ στην Ευρώπη η Κριστίν Λαγκάρντ ετοιμάζεται για ακόμη μία παρέμβαση τον Ιούλιο, χωρίς να αποκλείεται και νέα κίνηση τον Σεπτέμβριο. Σήμερα, δε, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την 13η διαδοχική αύξηση (+50 μ.β., στο 5%).

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,81% και τις 453 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,50%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,92%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,94% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,73%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος για 4η διαδοχική συνεδρίαση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου εμφανίζουν μεγάλες απώλειες εν μέσω των προοπτικών αύξησης των επιτοκίων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -3,25% και τα 70,1 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -3,10% και τα 74,7 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,55% και τα 1.934 δολάρια ανά ουγγιά.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr 

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς «τσιμπάει» η εφορία influencer και όσους «επιχειρούν» μέσω social media

Στους 35 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος - Πού αναμένονται βροχές


Survivor All Star: Αποχώρησε ο Βασάλος, νόμιζε ότι του έκαναν πλάκα - Δείτε βίντεο

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης