ΑΑΔΕ: Τηλεοπτικός παρουσιαστής δεν είχε δηλώσει 12.000 αποδείξεις - Στα 400.000 ευρώ η φοροδιαφυγή

ΑΑΔΕ: Τηλεοπτικός παρουσιαστής δεν είχε δηλώσει 12.000 αποδείξεις - Στα 400.000 ευρώ η φοροδιαφυγή

Πρόκειται για παρουσιαστή τηλεοπτικής εκπομπής, ο οποίος ταυτόχρονα διαθέτει εταιρεία τηλε-πωλήσεων  - Είχε βάλει μπροστά τη μητέρα του

aede_forodiafygi_xr
Ακόμα μία περίπτωση κραυγαλέας φοροδιαφυγής εντόπισε η ειδική ομάδα παρακολούθησης ψηφιακών επιχειρηματικών συναλλαγών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται για παρουσιαστή τηλεοπτικής εκπομπής, ο οποίος ταυτόχρονα διαθέτει εταιρεία τηλε-πωλήσεων. Μετά από καταγγελίες καταναλωτών, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ άρχισαν να παρακολουθούν τη συναλλακτική συμπεριφορά της επιχείρησης.

Ζήτησαν στοιχεία των παραδόσεων από την εταιρεία ταχυμεταφορών, με την οποία συνεργαζόταν η επιχείρηση, και βρήκαν ότι, για τέσσερις χρήσεις, δεν είχαν δηλωθεί 12.000 αποδείξεις, συνολικής αξίας 400.000 ευρώ 

Βρήκαν ακόμα ότι ο συγκεκριμένος παρουσιαστής δεν εμφανιζόταν τυπικά ως μέτοχος της εταιρείας, αλλά είχε βάλει μπροστά τη μητέρα του.

Κλείσιμο
Ήδη, έχουν επιβληθεί τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ ελέγχονται τόσο η επιχείρηση για τις υπόλοιπες χρήσεις, όσο και ο ίδιος και η μητέρα του για πιθανές άλλες φορολογικές παραβάσεις.

Πώς «τσιμπάει» η εφορία influencer και όσους «επιχειρούν» μέσω social media

Από «κόσκινο» περνούν οι... «πληροφορίες» για χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις που αφορούν celebrities, μοντέλα, influencer και γενικά, όσους προωθούν πωλήσεις μέσω των σελίδων που διατηρούν στα social media.

Ο λεγόμενος «αλγόριθμος της εφορίας» και έμμεσες τεχνικές ελέγχου έχουν μπει για τα καλά στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής και καθημερινά «βγάζουν» υποθέσεις που πρέπει να αξιολογηθούν από τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Πρακτικά δηλαδή η εφορία ελέγχει την επιχειρηματική δραστηριότητα ή τις συμμετοχές που έχει ο κάθε «προωθητής». Πέρα από την ιδιότητα του σαν φυσικό πρόσωπο ελέγχεται αν έχει κάποια ατομική επιχείρηση ή συμμετέχει με κάποιο ποσοστό σε κάποια άλλη. Δηλαδή τα «σκάνερ» της εφορίας στοχεύουν στην επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός από το φυσικό πρόσωπο. Μετά γίνονται οι διασταυρώσεις που προβλέπει ο νόμος. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βάζει στο στόχαστρο δηλαδή τις αγοροπωλησίες που γίνονται μέσα από τις καταχωρήσεις και τα «Links» στα social media. Στόχος είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις εισπράττουν μεν και ενθυλακώνουν τον ΦΠΑ προϊόντων που πωλούν μέσω των ιστοσελίδων, αλλά δεν εκδίδουν τα νόμιμα παραστατικά. Δηλαδή τις αποδείξεις λιανικών πωλήσεων ή τα τιμολόγια.

Ψάχνουν μέσω... τρίτων!

Η φοροδιαφυγή εντοπίζεται σε προϊόντα που διαφημίζει π.χ. ο Influencer και παραδίδονται από την επιχείρηση (που είναι και ο χορηγός) μέσω (ενδιάμεσου) διανομέα χωρίς να περιλαμβάνουν πάντα τις αναγκαίες αποδείξεις.

Συγκεκριμένα, ο αγοραστής βλέπει ένα προϊόν στην σελήνια του Influencer και κάνει μετάβαση στην επιχείρηση. Εκεί πραγματοποιεί την παραγγελία του, πληρώνει μέσω κάποιας κάρτας ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού και περιμένει να την παραλάβει το σπίτι του. Αρκετοί μάλιστα επιλέγουν να πληρώσουν και με αντικαταβολή, δηλαδή και με «μετρητά στο χέρι». Μια περίπτωση πρόσφορη για φοροδιαφυγή, αφού η διακίνηση του χρήματος δεν μπορεί να αποδειχθεί ηλεκτρονικά. Μετά την παραγγελία το προϊόν φτάνει στον αγοραστή μέσω courier. Εάν στην πορεία προκύψει κάποιος έλεγχος Εφορίας, ο courier έχει να επιδείξει το δελτίο αποστολής και να αποφύγει τα περαιτέρω. Άλλωστε η εταιρεία μεταφοράς δεν έχει κάποια ευθύνη το αν ο αρχικός επιχειρηματίας δεν έχει εκδώσει απόδειξη που να συμπεριλαμβάνει και τον ΦΠΑ που εισπράττει. Ετσι λοιπόν ο αγοραστής πληρώνει τελική τιμή, αλλά ο επιχειρηματίας δεν αποδίδει πάντα τον ΦΠΑ που έχει εισπράξει. Κάποιοι μάλιστα έχουν προχωρήσει και ένα βήμα παραπέρα. Σε περίπτωση που τους γίνεται καταγγελία για μη έκδοση απόδειξης, κάνουν το εξής: Στέλνουν στον αγοραστή μερικές ημέρες μετά μία απόδειξη μέσω e-mail χωρίς να είναι πάντα και το νόμιμο παραστατικό. Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλές περιπτώσεις στην εστίαση, όπου ο διανομέας δεν παραδίδει πάντα το νόμιμο παραστατικό, αλλά κάτι που μοιάζει περισσότερο με δελτίο παραγγελίας.

Ο αλγόριθμος και οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου

Με τη διαδικασία των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και το γνωστο...«αλγοριθμο», το εισόδημα του φυσικού προσώπου ή ο τζίρος της επιχείρησης προσδιορίζεται με βάση στοιχεία που αντλούνται από διάφορες πηγές.

Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψη:

οι αγορές, οι πωλήσεις και το μεικτό κέρδος που εμφανίζει το πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα,
το ύψος των αμοιβών που εισπράττονται κατά περίπτωση,
η πελατεία,
ο μεικτό κέρδος που προκύπτει από ομοειδείς επιχειρηματικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες οι οποίες προσδιορίζονται με βάση ιδίως τον χρόνο, τον τρόπο, τον τόπο και τα μέσα άσκησης της δραστηριότητας,
την ειδικότητα ή τον επιστημονικό τίτλο κατά περίπτωση,
το απασχολούμενο προσωπικό,
το ύψος των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί, καθώς και των ίδιων κεφαλαίων κίνησης,
το ποσό των δανείων, των καταθέσεων και των πιστώσεων,
το ποσό των εξόδων παραγωγής και διάθεσης των εμπορευμάτων, των εξόδων διαχείρισης,
κάθε επιχειρηματική δαπάνη και γενικά κάθε άλλο στοιχείο που προσδιορίζει την επιχειρηματική δραστηριότητά τους.

Στους ελεγχόμενους «προωθητές» αποστέλλετε πρόσκληση για να προσκομίσουν αποδεικτικά του εισοδήματος που έχουν από τη σχετική διαφημιστική δραστηριότητα καθώς και τις σχετικές συμβάσεις. Στη συνέχεια διενεργείται έλεγχος για να διαπιστωθεί αν δηλώνονται τα σχετικά εισοδήματα. Με την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου επιβάλλονται οι πρόσθετοι φόροι και τόκοι. 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέες «σκιές» για τον Μπαγκλαντεσιανό από τις αντιφάσεις του Πακιστανού συγκατοίκου

Πλησιάζει η «ώρα μηδέν» για το υποβρύχιο Titan - Στις 14:08 τελειώνει το οξυγόνο

Survivor All Star: Αποχώρησε ο Βασάλος, νόμιζε ότι του έκαναν πλάκα - Δείτε βίντεο

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης