Χρηματιστήριο Αθηνών: Επέστρεψε στις παρυφές των 1.100 μονάδων - Χείρα βοηθείας από τράπεζες και Mytilineos

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επέστρεψε στις παρυφές των 1.100 μονάδων - Χείρα βοηθείας από τράπεζες και Mytilineos

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μία «ανάσα» από τις 1.100 μονάδες, συνεχίζοντας τη συσσώρευση - Ανοδικά οι τράπεζες, ξεχώρισαν Πειραιώς και Eurobank

4715016
Συνεχίστηκε η συσσώρευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιφυλακτικές κινήσεις πέριξ των 1.100 μονάδων. Το επενδυτικό κλίμα παρέμεινε εν μέρει «διχασμένο», καθώς αφενός τα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα παρείχαν επιλεγμένα στηρίγματα, αφετέρου η επιφυλακτικότητα -ως απόρροια των επιτοκιακών αυξήσεων και της εκλογικής αβεβαιότητας- ήταν και πάλι παρούσα.

Το ενδιαφέρον εστίασε κυρίως στη Mytilineos, η οποία χάρη στα εντυπωσιακά μεγέθη του α’ τριμήνου επέστρεψε άνω των 26 ευρώ. Από εκεί και πέρα, θετικά πρόσημα παρατηρήθηκαν και στις Πειραιώς – Eurobank, ενώ στο υπόλοιπο ταμπλό, o ΟΠΑΠ έκλεισε σε νέο υψηλό 13ετίας. Αντίθετα, προς χαμηλότερα επίπεδα υποχώρησαν οι Jumbo – ΔΕΗ – Motor Oil.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο κατά 0,24% και διαμορφώθηκε στις 1.098,57 μονάδες, κερδίζοντας 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 10 μονάδες (από 1.092,18 έως 1.102,44 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 64,8 εκατ. ευρώ.

Ξεχώρισαν Πειραιώς – Eurobank

Ο τραπεζικός δείκτης κατάφερε να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο +1,01% και τις 821 μονάδες, μετρώντας κέρδη 27% από τις αρχές του 2023 αλλά και απέχοντας 13% από το υψηλό έτους.

Κλείσιμο
Η μετοχή της Πειραιώς ξεχώρισε στο +1,8% και επέστρεψε άνω των 2,3 ευρώ, εν όψει της αυριανής δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου. Συγχρόνως, η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε στο +1,6% και το 1,33 ευρώ, ενώ κατά 0,9% διευρύνθηκε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έκλεισε στα 4,79 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύτηκε στο -0,2% και το 1,16 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank -0,26% 1,162 ευρώ
Eurobank +1,60% 1,331 ευρώ
Εθνική Τράπεζα +0,95% 4,79 ευρώ
Πειραιώς +1,85% 2,308 ευρώ

Συσσώρευσης συνέχεια…

Η Λεωφόρος Αθηνών συνέχισε στο «μονοπάτι» της συσσώρευσης, με την αγορά να επιστρέφει δειλά – δειλά στο ψυχολογικό όριο των 1.100 μονάδων, εν μέσω των κρίσιμων εξελίξεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σήμερα, η προσοχή όλων στράφηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (στο 3,25% το επιτόκιο καταθέσεων). Η εν λόγω παρέμβαση ήταν η μικρότερη από τον περασμένο Ιούλιο, όταν και ξεκίνησε ο τρέχων κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Κι αυτό, οφείλεται στο γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός (δηλαδή εξαιρώντας τις τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα) επιβράδυνε στο 5,6% τον Απρίλιο (από 5,7% τον Μάρτιο), παρότι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε ανεπάντεχα στο 7% (από 6,9% τον Μάρτιο).

Παρ’ όλα αυτά, η επικεφαλής της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει, προαναγγέλλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο και νέες παρεμβάσεις στα επιτόκια.

Χθες, από την πλευρά της, η Federal Reserve στις ΗΠΑ, η οποία αντιμετωπίζει και το μείζον πρόβλημα της χρηματοπιστωτικής αναταραχής, προέβη σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5% – 5,25% (το υψηλότερο επίπεδο από το 2007). Το κύριο ερώτημα, ωστόσο, συνίσταται στο το κατά πόσο η νέα παρέμβαση ήταν η τελευταία ή θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Την ίδια στιγμή, μετά την ολοκλήρωση της δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του 2022 (συνολικά κέρδη άνω των 10 δισ. ευρώ), σε εξέλιξη βρίσκεται η περίοδος ανακοινώσεων για το α’ τρίμηνο του 2023. Την Τετάρτη «ντεμπούτο» έκανε η Coca – Cola, ενώ σήμερα ακολούθησε η Mytilineos. Αύριο είναι η σειρά των ΟΤΕ και Τράπεζα Πειραιώς.

Στο μεταξύ, η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου εξακολουθεί να επηρεάζει την εύθραυστη επενδυτική ψυχολογία, καθώς η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα υπονομεύει το επενδυτικό κλίμα. Το τι ακριβώς θα «βγάλει» η κάλπη συνιστά το μεγάλο ερωτηματικό της ελληνικής αγοράς, με τους αναλυτές -σε κάθε περίπτωση- να προσδοκούν τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης τετραετίας, η οποία θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,56% και τις 459 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,49%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,65%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,88% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,44%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones διολισθαίνει κατά 250 μονάδες, εν μέσω των ανησυχιών για τις περιφερειακές τράπεζες.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές επιχειρούν να σταθεροποιηθούν, ανακόπτοντας το 3ήμερο πτωτικό σερί. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,28% και τα 68,4 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,04% και τα 72,3 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,50% και τα 2.047 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγικός θάνατος για 16χρονη στην Ιταλία: Της έπεσε στην μπανιέρα το κινητό που φόρτιζε ενώ μιλούσε με φίλη της

Λίστα με στόχους είχε φτιάξει ο 14χρονος που σκότωσε 9 άτομα σε δημοτικό σχολείο στο Βελιγράδι

Ποια είναι η Κέρι Ράσελ, η «Διπλωμάτισσα» που σαρώνει στο Netflix
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης