Ποια είναι η Κέρι Ράσελ, η «Διπλωμάτισσα» που σαρώνει στο Netflix
keri_russell_arthro

Ποια είναι η Κέρι Ράσελ, η «Διπλωμάτισσα» που σαρώνει στο Netflix

Γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, αλλά ζει στη Νέα Υόρκη. Hθελε να γίνει χορεύτρια, αλλά έγινε ηθοποιός. Εγινε γνωστή ως η Ρωσίδα κατάσκοπος του «The Americans», αλλά διάσημη στον ρόλο της Αμερικανίδας πρέσβειρας στο «The Diplomat». Η ζωή της είναι μια διαρκής άσκηση ανάμεσα σε αντιφάσεις

Σχεδόν κάθε φράση που βγαίνει από το στόμα της Κέρι Ράσελ ξεκινά με το αρνητικό μόριο «δεν». Δεν θεωρεί τον εαυτό της σπουδαία ηθοποιό, δεν μπορεί τα πολύωρα, εξαντλητικά γυρίσματα, δεν αντέχει με τίποτα την ιδέα να παίζει στο θέατρο και να εκτίθεται καθημερινά σε εκατοντάδες ζευγάρια μάτια, δεν ήθελε ποτέ στη ζωή της να γίνει ηθοποιός και εδώ που τα λέμε δεν είναι και ακράδαντα βέβαιη για την επαγγελματική επιλογή της. Βεβαίως, κανένα από αυτά τα «δεν» δεν είναι αρκετά μεγάλο ή ισχυρό για να επισκιάσει τις ερμηνείες της.

Είτε μιλάμε για τον ρόλο της στη σειρά «Felicity», που τη σύστησε στην οικουμένη και της χάρισε την πρώτη -και μόνη έως σήμερα- Χρυσή Σφαίρα, είτε για τον χαρακτήρα της Ρωσίδας κατασκόπου στο «The Americans», είτε για την πιο πολυσυζητημένη και viral έως σήμερα ηρωίδα της, την Αμερικανίδα πρέσβειρα Κέιτ Γουάιλερ στο «The Diplomat» του Netflix. Κι όμως, ακόμα και σήμερα, που η ίδια έχει καταφέρει να θεωρείται σταθερή αξία στη βιομηχανία του θεάματος, εκείνη επιμένει να λέει στις λιγοστές συνεντεύξεις της πως το παιδικό όνειρό της ήταν να γίνει χορεύτρια. Απωθημένο; Σίγουρα. Στα 47 της χρόνια, όμως, η Καλιφορνέζα αλλά πολιτογραφημένη μόνιμη κάτοικος Μπρούκλιν ηθοποιός είναι αρκετά μεγάλη και εξόχως διάσημη για να αποπειραθεί αλλαγή καριέρας.



Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και οι μεγαλύτεροι θαυμαστές της δεν μπορούν να παραγνωρίσουν πως ο χορός είχε καθοριστική επίδραση στη ζωή της. Αλλωστε, ως εξαιρετικό ταλέντο ενός χορευτικού διαγωνισμού κατάφερε στα 15 της χρόνια να εξασφαλίσει το εισιτήριο για τη Φλόριντα και, κυρίως, για την ένταξή της στο ρόστερ των εξαιρετικών ταλέντων του «Mickey Mouse Club». Οι σεναριογράφοι, αφηγείται σήμερα, έκριναν τότε πως η πρόζα της ήταν το ίδιο αν όχι καλύτερη από τον χορό της. Κι έτσι αποφάσισαν να της επιμηκύνουν τα κείμενα.

Keri Russell's Transformation Is Seriously Stunning


Μέσα σε δύο χρόνια και χωρίς να προλάβει να αποκτήσει πλήρη συνείδηση όσων συνέβαιναν η Ράσελ είχε εκκολαφθεί στην επόμενη πρωταγωνίστρια. Τι θυμάται από εκείνα τα χρόνια; Τον μέχρι δέους εντυπωσιασμό με τον οποίο αντιμετώπιζε την είσοδό της στην τηλεόραση, τους κατά πέντε χρόνια νεότερούς της Ράιαν Γκόσλινγκ, Μπρίτνεϊ Σπίαρς, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και Κριστίνα Αγκιλέρα, που συμμετείχαν κι εκείνοι στο «Mickey Mouse Club», και το αυταπόδεικτο ταλέντο τους, και βέβαια τις πρώτες φιλίες που κατάφερε να συνάψει. Αλλωστε με τη Λίνζι και την Αλάνα παραμένουν αχώριστες μέχρι σήμερα.

Το 1998 η καριέρα της Ράσελ στην τηλεόραση πήρε μπροστά με κεκτημένη ταχύτητα. Για τέσσερα χρόνια υποδύθηκε τη φοιτήτρια Φελίσιτι Πόρτερ και ακολούθησε την πορεία ενηλικίωσής της στα χρόνια των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ο δημιουργός της σειράς Τζ. Τζ. Εϊμπραμς της έδωσε τον ρόλο με βαριά καρδιά. Η νεαρή ηθοποιός ήταν πολύ όμορφη και έδειχνε πολύ ξέγνοιαστη και άλλο τόσο χαρούμενη για να πείθει τους τηλεθεατές πως μπορούσε να είναι μια νεαρή γυναίκα με συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και προβληματισμούς.

Δεν χρειάστηκε παρά η Ράσελ να διαβάσει μερικές γραμμές του σεναρίου για πείσει τον Εϊμπραμς πως ήταν η κατάλληλη ηθοποιός στον κατάλληλο ρόλο. Εκείνα τα χρόνια δημιούργησε και το πρώτο -και μάλλον το μόνο έως σήμερα- σκάνδαλό της. Μετά το τέλος του δεύτερου κύκλου αποφάσισε να κόψει τα μαλλιά της. Οι τηλεθεατές δεν καλοδέχτηκαν τη νέα της κοντή κόμη, τα παράπονα έπεφταν βροχή στην εταιρεία παραγωγής σε τέτοιον βαθμό ώστε έκτοτε θεσπίστηκε στα συμβόλαια των τηλεοπτικών πρωταγωνιστών ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην εμφάνισή τους πρέπει προηγουμένως να έχει την έγκριση των παραγωγών.



Η Κέρι Ράσελ αποχαιρέτησε τη Φελίσιτι, μια ηρωίδα που σημάδεψε την καριέρα της, πλουσιότερη σε εμπειρίες, αρκετά αναγνωρίσιμη και με μια Χρυσή Σφαίρα στη συλλογή της. Η συγκομιδή της κάθε άλλο παρά πενιχρή ή λίγη ήταν. Κι όμως, η ηθοποιός αποφάσισε τότε πως μάλλον δεν ήταν και πολύ καλή ιδέα να ακολουθήσει την υποκριτική.
Αποστασιοποιήθηκε, αρνήθηκε κάθε επαγγελματική πρόταση, έμεινε μόνη, έδωσε στον εαυτό της χρόνο να αποφασίσει.

Ζούσε πια στη Νέα Υόρκη, σε ένα διαμέρισμα όπου είχε τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή ένα στρώμα, διέσχιζε την πόλη με το ποδήλατό της και πάρταρε τα βράδια. Η περίοδος εκείνη, λέει, της έσωσε τη ζωή. Σε ένα από εκείνα τα νεανικά βράδια της συνάντησε πρώτη φορά τον άνδρα που μια δεκαετία αργότερα θα γινόταν ο σύντροφός της. Η γνωριμία της με τον Μάθιου Ρις, με τον οποίο από το 2013 και για έξι τηλεοπτικές σεζόν πρωταγωνίστησαν στο «The Americans», έγινε σε ένα πάρκινγκ της Νέας Υόρκης. Ηταν και οι δύο πιωμένοι. Εκείνος ζήτησε το τηλέφωνό της, εκείνη του το αρνήθηκε.

Τη σκηνή ανασύνθεσαν σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, όταν αμφότεροι είχαν αποδεχτεί την πρόταση να υποδυθούν το ζευγάρι των Ρώσων κατασκόπων στις Ηνωμένες Πολιτείες, την περίοδο της διακυβέρνησης Ρίγκαν. Καθώς διάβαζαν τα σενάρια εκείνη της Ελίζαμπεθ κι εκείνος του Φίλιπ Τζένινγκς, ο Ρις τής θύμισε εκείνη την πρώτη συνάντησή τους. Ναι, η μνήμη της την είχε απωθήσει, αλλά δεν την είχε διαγράψει.

Keri Russell on Cocaine Bear Insanity, Her Daughter's Review of Felicity & Moms Gone Wild Group


Με χαρακτηριστική καθυστέρηση το ειδύλλιο ανάμεσα στην Αμερικανίδα ηθοποιό και τον Ουαλό συνάδελφό της ξεκίνησε να βγάζει ρίζες. Ο συγχρονισμός ήταν περίφημος, αφού εκείνη την περίοδο η Ράσελ έπαιρνε διαζύγιο από τον πρώτο σύζυγό της Σέιν Ντίαρι, με τον οποίο έχει αποκτήσει έναν γιο και μία κόρη 15 και 11 ετών σήμερα. Με τον Ρις ενσάρκωσαν το ιδανικό ζευγάρι στη μικρή οθόνη αλλά και στην αληθινή ζωή, ενώ το 2016 υποδέχτηκαν στη ζωή και τον γιο τους. Το κατασκοπικό θρίλερ του Τζο Γουάιζμπεργκ άλλαξε τη ζωή αλλά και την υποκριτική μοίρα της ηθοποιού. Και να σκεφτεί κανείς πως είχε κάποιες αμφιβολίες πριν δεχτεί τον ρόλο.

Η μόνη φορά που υποδέχτηκε ασμένως μια επαγγελματική πρόταση δεν ήταν ούτε στην «Επικίνδυνη Αποστολή ΙΙΙ» -την ταινία δηλαδή που αναγνωρίζει ως το μεγαλύτερο blockbuster που έχει συμμετάσχει- ούτε καν στο «Star Wars: The Rise of Skywalker» του 2019. Αν και για το τελευταίο νιώθει ανακουφισμένη που σε όλη τη διάρκεια του φιλμ έπαιζε φορώντας μάσκα. Ηταν απελευθερωτικό για εκείνη.



Η πρόταση ωστόσο στην οποία δεν μπορούσε να πει όχι ήταν για την πολυσυζητημένη ταινία «Cocaine Bear». Καταμεσής της πανδημίας, η Ελίζαμπεθ Μπανκς τής πρότεινε τον ρόλο σε ένα φιλμ τόσο σουρεαλιστικό όσο η δυστοπία του κορωνοϊού. Χωρίς δισταγμό η Ράσελ κατένευσε, πακέταρε τα πράγματά της και τον συμβίο της, ο οποίος επίσης εξασφάλισε έναν μικρό ρόλο στην ταινία, και έφυγαν για τα γυρίσματα στην Ιρλανδία. Της αρέσει να δουλεύει στην Ευρώπη. Τα ωράρια είναι λιγότερο εξαντλητικά και οι συνθήκες εργασίας απευθύνονται σε ανθρώπους και όχι σε ρομπότ. Είχε την ευκαιρία να το επαναβεβαιώσει και πέρσι, όταν εγκαταστάθηκε για πέντε μήνες στη Μεγάλη Βρετανία. Αφορμή ήταν τα γυρίσματα του «The Diplomat» ή αλλιώς της σειράς που παρακολουθούν όλοι στο Netflix ή έστω προγραμματίζουν να δουν.

Η Διπλωμάτισσα | Επίσημο τρέιλερ | Netflix


Σε αυτήν η Ράσελ ενσαρκώνει μια Αμερικανίδα διπλωμάτη καριέρας που καλείται να φύγει από το πεδίο της δράσης -ειδικότητά της είναι η Μέση Ανατολή- και να βολευτεί στον καναπέ της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Λονδίνο. Σύγχρονη, πνευματώδης, γρήγορη και εντυπωσιακά αληθοφανής, η σειρά της Ντέμπορα Καν (βλ. «West Wing») που πήρε ήδη ανανέωση για μια δεύτερη σεζόν είναι μάλλον ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στην υποκριτική πορεία της Ράσελ, η οποία διαπρέπει στην ασταθή ισορροπία της κατασκοπικής δραμεντί. «Νομίζω ότι ο καλύτερος συνδυασμός είναι αυτός που τα εμπεριέχει όλα. Το δράμα και την κωμωδία.



Αν ήταν απλά μια δραματική σειρά, θα ήταν βαρετή. Νομίζω ότι όλοι θέλουμε οι χαρακτήρες να είναι αστείοι, σοβαροί, καμιά φορά χαζούληδες την ίδια στιγμή. [...] Για μένα αυτή η σειρά είναι ένα καθρέφτισμα του αληθινού κόσμου αλλά και όλων των ανώριμων, χαζών και ανούσιων πραγμάτων που συμβαίνουν σ’ αυτόν τον κόσμο όπου παίρνονται πολύ σοβαρές αποφάσεις». Αναμφισβήτητα είναι κι ένας κόσμος στον οποίο η Κέρι Ράσελ λάμπει. Τι κρίμα που το όνειρό της να μην την αναγνωρίζουν στον δρόμο μοιάζει πιο μακρινό από ποτέ.


Photo Credits: Splash News, Getty Images/Ideal Image, AFP/Visualhellas.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης