Πενταετής παραγραφή για τα χρέη στους ΟΤΑ

Πενταετής παραγραφή για τα χρέη στους ΟΤΑ

Δίνεται η δυνατότητα ρύθμισής τους σε 36-72 δόσεις - Οι δήμοι μπορούν να κυνηγούν παλιές οφειλές που δημιουργήθηκαν από το 2010 και μετά

akinita
Τέλος στη «φάμπρικα» με τις δημοτικές κλήσεις και τα πρόστιμα των ΟΤΑ που έμεναν ζωντανά για 20 χρόνια βάζει η κυβέρνηση. Για τα νέα χρέη ορίζεται πενταετής παραγραφή, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα ρύθμισής τους σε 36-72 δόσεις. Για τις παλιές οφειλές, οι δήμοι μπορούν να κυνηγούν -ακόμα- όσες δημιουργήθηκαν από το 2010 και μετά.

Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, οι κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας ή τα πρόστιμα που επιβάλλουν οι ΟΤΑ για δημοτικά τέλη, επιφάνειες ακινήτων κ.λπ. θα μένουν «ζωντανά» για πέντε χρόνια (μετά το έτος βεβαίωσής της) και μετά θα παραγράφονται. Με τον τρόπο αυτό δίνεται επαρκής χρόνος στις δημοτικές υπηρεσίες να κυνηγήσουν (με προσαυξήσεις και εισπρακτικά μέτρα) τις οφειλές, αλλά και στους πολίτες να διευθετήσουν τις εκκρεμότητες τους με αυτοκίνητα, ακίνητα ή άλλες οφειλές. Αυτό που αλλάζει είναι ότι πλέον οι προσαυξήσεις δεν θα «αυγατίζουν» σε βάθος 20ετίας, καθιστώντας αδύνατη την αποπληρωμή των χρεών από τους δημότες.

Τα παλιά χρέη προς τους δήμους θα μένουν ζωντανά για 14 χρόνια και μετά θα παραγράφονται. Το ευχάριστο είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) θα ισχύσουν αναδρομικά (για τις περιπτώσεις των αδήλωτων επιφανειών) μέχρι και 10 χρόνια πίσω.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

«Νόμιζα πως ήταν κακό όνειρο» λέει η 36χρονη που πήρε εξιτήριο 44 μέρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη

Δείτε τα 21 γκολ των πρώτων αγώνων της προημιτελικής φάσης σε Europa και Conference League

Δυο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από κατάρρευση γέφυρας στην Κολομβία - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης