Δανειολήπτες: Οδηγός επιβίωσης από το «τσουνάμι» των επιτοκίων

Δανειολήπτες: Οδηγός επιβίωσης από το «τσουνάμι» των επιτοκίων

Από το πλαφόν στα επιτόκια μέχρι το πρόγραμμα επιδότησης του 50% της δόσης και τις ρυθμίσεις: Αναλυτικά τα μέσα που έχουν πλέον στη διάθεσή τους νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να περιορίσουν τον αντίκτυπο από την πολιτική της ΕΚΤ

AKINITA
Τα μέσα που απαιτούνται, προκειμένου να ανακόψουν την ορμή του «τσουνάμι» των επιτοκίων που ξέσπασε πριν από σχεδόν 10 μήνες, έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι δανειολήπτες, τόσο από το στεγαστικό, όσο και από το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.

Πιο αναλυτικά, μην έχοντας προλάβει να συνέλθουν από τις αλλεπάλληλες κρίσεις – οικονομική και υγειονομική – βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία ραγδαία αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων τους, ως συνέπεια της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει τα επιτόκια, σε μία προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Συνολικά από πέρυσι τον Ιούλιο έως σήμερα έχουν γίνει έξι αναπροσαρμογές στην τιμολόγηση των δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση κατά περίπου 160 ευρώ/μήνα ή 1.900 ευρώ/χρόνο για ένα στεγαστικό, ύψους 100.000 ευρώ, 20ετίας (από 536 ευρώ σε 695 ευρώ σήμερα). Η αγορά δε, εκτιμά πως μέχρι τέλος του 2023 τα επιτόκια της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να αυξάνονται – έστω και με μικρότερη ένταση – φέρνοντας σε ακόμη πιο δύσκολη θέση νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Υπάρχει, ωστόσο, τρόπος να περιοριστεί ει δυνατόν ο αντίκτυπος μέσω:

1) Του σχεδίου για πλαφόν στα επιτόκια αναφοράς. Όπως έχει γράψει το newmoney, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο που προβλέπει το «πάγωμα» για ένα χρόνο των επιτοκίων (Euribor, EKT και Saron, βάσει του οποίου τιμολογούνται τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο). Καλύπτει όλους τους δανειολήπτες με στεγαστικά (ανέγερσης, αγοράς, επισκευής κατοικίας κ.ο.κ.), αλλά και δάνεια που έχουν εξασφάλιση σε ακίνητο (βλ. καταναλωτικά), υπό την προϋπόθεση ότι αυτά έχουν εκταμιευθεί έως 31/12/2022, δεν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 28/4 ή 2/5 (αναλόγως την τράπεζα) και δεν έχουν μεταβιβαστεί, στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι servicers, άλλωστε, όπως και οι μικρότερες τράπεζες (Attica Bank, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου), έλαβαν τη «σκυτάλη», ανακοινώνοντας, επίσης, την επιβολή πλαφόν στα επιτόκια. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση «οι εταιρείες διαχείρισης αποφάσισαν να διαμορφώσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα κατάλληλα προγράμματα, με σκοπό το ‘πάγωμα’ των κυμαινόμενων επιτοκίων βάσης για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια ιδιωτών δανειοληπτών (φυσικών προσώπων). Τα ανωτέρω προγράμματα θα τεθούν σε ισχύ το αργότερο μέχρι τις 02.05.2023 και θα ισχύουν για 12 μήνες. Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα εξειδικευθούν ανά χαρτοφυλάκιο δανείων και έχουν ως στόχο την παροχή συνδρομής στους συνεπείς δανειολήπτες που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν δυσκολίες αποπληρωμής των αντίστοιχων οφειλών τους εξαιτίας των αυξανόμενων επιτοκίων. Σημειώνεται ότι κάθε εταιρεία θα διαμορφώσει τους όρους και τα κριτήρια υπαγωγής στο αντίστοιχο πρόγραμμα, σύμφωνα με τις διαδικασίες και τις πολιτικές της». Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, η προστασία αφορά σε δάνεια, ύψους περίπου τεσσάρων δισ. ευρώ, δεδομένου ότι η πλειονότητα αυτών που διαχειρίζονται οι servicers είναι «κόκκινα», καθιστώντας διαχειρίσιμο το όποιο κόστος για τα funds/ιδιοκτήτες των δανείων. Όπως και στην περίπτωση των τραπεζών, πάντως, εάν οι δανειολήπτες αποπληρώσουν έγκαιρα – δηλαδή, έως τέλη Απριλίου – τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές, τότε θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο επίμαχο πρόγραμμα.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Η κυβέρνηση ξεκόβει «παζάρια» για τη ρύθμιση Κασιδιάρη και περνά στην αντεπίθεση


Καιρός: Σε ποιες περιοχές θα κάνουν Ανάσταση και Πάσχα με ομπρέλες


Τα «όνειρα» της Καϊλή μετά την αποφυλάκιση - Γιατί θα μείνει ξεχωριστά από τον Τζιόρτζι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης