Μητσοτάκης: Έμπρακτη φροντίδα για τους πιο ευάλωτους - Τα 10 αναπηρικά επιδόματα που αυξάνονται κατά 8%

Μητσοτάκης: Έμπρακτη φροντίδα για τους πιο ευάλωτους - Τα 10 αναπηρικά επιδόματα που αυξάνονται κατά 8%

Δείτε αναλυτικά πώς διαμορφώνονται τα ποσά σε κάθε κατηγορία - Εκτιμάται πως θα ενισχυθούν οικονομικά περίπου 200.000 πολίτες

Mitsotakis_mak3453
Συνολικά 11 είναι τα αναπηρικά επιδόματα που θα αυξηθούν κατά 8%, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της εκδήλωσης του υπουργείου Οικονομικών, με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα, Πρόοδος, Προοπτική», ενισχύοντας έτσι σχεδόν 200.000 πολίτες.

Τα νέα επιδόματα διαμορφώνονται ως εξής:

1) Το επίδομα κίνησης ( ακρωτηριασμός , παράλυση) από 165 ευρώ μηνιαίως θα αυξηθεί στα 178,2 ευρώ.

2) Το διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ. από 362 ευρώ θα διαμορφωθεί στα 391 ευρώ.

Κλείσιμο
3) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία. Το επίδομα από 313 ευρώ αυξάνεται στα 338 ευρώ.

4) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση . Το επίδομα από 387,90 ευρώ αυξάνεται στα 418,9 ευρώ.

5) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 771€ μηνιαίως. Στα άτομα με μονό ακρωτηριασμό το ποσό που καταβάλλεται ανέρχεται σε 330,40 ευρώ μηνιαίως. Επομένως τα νέα ποσά αυξάνονται σε 832,68 και 356,8 ευρώ αντίστοιχα.

6) Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική, μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Το επίδομα με για τα άτομα με Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS) που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία από 362€ μηνιαίως θα αυξηθεί στα 391 ευρώ. Το επίδομα για τους πάσχοντες από αιμορροφιλία – AIDS από 697€ μηνιαίως αυξάνεται στα 752,7 ευρώ.

7) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων. Το επίδομα από 362€ μηνιαίως αυξάνεται στα 391 ευρώ.

8) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης .Το μηνιαίο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 362 ευρώ ενώ σε ειδικές περιπτώσεις (Άνεργοι ανασφάλιστοι / άνεργοι άμεσα ασφαλισμένοι / έμμεσα ασφαλισμένοι / μη εργαζόμενοι φοιτητές επιστήμονες ΑΕΙ ) ανέρχεται σε 697 €. Επομένως το επίδομα θα αυξηθεί στα 391 και 752,7 ευρώ αντίστοιχα.

9) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση . Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 697€ μηνιαίως και θα αυξηθεί στα 752,7 ευρώ.

10) Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους . Το επίδομα ανέρχεται σε 362 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις στα 697 ευρώ. Επομένως θα αυξηθούν στα 391 και 752,7 ευρώ αντίστοιχα.

Ως ενδέκατο επίδομα θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα σχέδιο που εφαρμόζεται πιλοτικά. Πρόκειται για τον Προσωπικό βοηθό για άτομα με αναπηρία. Το πρόγραμμα που βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή προβλέπει παροχή προσωπικής βοήθειας σε καθεστώς συνοίκησης 1.450€. Το ποσό θα αυξηθεί στα 1566 ευρώ.

Με βάση τις πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και η αύξηση θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο.

Μητσοτάκης για αύξηση αναπηρικών επιδομάτων: «Ως τελευταία συμβολική κίνηση της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας»

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα: «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική» ανακοίνωσε την αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ κατά 8% ως «τελευταία συμβολική κίνηση της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας».

«Η ανάπτυξη πρέπει να διευρύνει συνολικά το δημόσιο πλούτο και μέρισμα από αυτόν να μετατρέπεται σε περισσότερη απασχόληση, σε καλύτερες αμοιβές. Επιμένω πολύ σε αυτό και σε μεγαλύτερη φροντίδα για τους πιο ευάλωτους. Είναι δηλαδή ένας δίκαιος συνδυασμός συνολικής προόδου και προσωπικής ευημερίας. Έχουμε αποδείξει έμπρακτα τη φροντίδα μας για τους πιο ευάλωτους. Είναι κάτι το οποίο το εννοώ. Και ξέροντας λοιπόν ότι ενώ οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν, αντισταθμίζοντας ένα μέρος του πληθωρισμού, η αλήθεια είναι ότι δεν τις ακολούθησαν τα σχετικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Γι’ αυτό και επέλεξα ως τελευταία, συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας, την άμεση αύξησή τους κατά 8%. Ενισχύοντας έτσι σχεδόν 200.000 συμπολίτες μας με το μέρισμα που μας επιτρέπει η καλή πορεία της οικονομίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δείτε βίντεο από την εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών και την ομιλία του πρωθυπουργού (59ο λεπτό):

Εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα-Πρόοδος-Προοπτική»

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με τα διδάγματα του Δαρβίνου ότι «επιβιώνει εκείνος που προσαρμόζεται καλύτερα στις αλλαγές» τονίζοντας ότι «αυτό συνοψίζει την εξέλιξη της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Σε λιγότερο από 45 μήνες και παρά τις προκλήσεις ο τόπος μας κατάφερε να συμβαδίσει με το διεθνές περιβάλλον. Κατάφερε να κάνει άλματα τα βήματά του ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης».

Όπως είπε «το 2019 κάναμε μια νέα αρχή και έκτοτε έχουμε εκτινάξει εξαγωγές και επενδύσεις. Το κλείσιμο του 2022 μας βρίσκει με τη δεύτερη ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του τουρισμού είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μας βοηθήσει να αντέξουμε παρά τις διεθνείς αναταράξεις».

«Ο δείκτης του ΑΕΠ δεν είναι αυτοσκοπός. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό ότι δημιουργήθηκαν 340.000 νέες θέσεις εργασίας και μειώσαμε την ανεργία κατά 7%» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός απαριθμώντας ότι «οι εργαζόμενοι είδαν τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται τρεις φορές και να έχει φτάσει τα 780 ευρώ. Οι συνταξιούχοι είδαν για πρώτη φορά μόνιμες αυξήσεις κατά σχεδόν 8% μετά από 12 χρόνια. Πι πιο ευάλωτοι είδαν την πολιτεία δίπλα τους σε κάθε δυσκολία».

«Όλα αυτά δεν έγιναν σε κενό. Συνέβησαν ενώ η χώρα αντιμετώπιζε την πανδημία του κορωνοϊού, την υβριδική εισβολή στα σύνορά της, την διαρκώς επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της. Οι λύσεις που προωθήσαμε δεν ήταν ούτε προφανείς, ούτε εύκολες. Όμως πιστεύω ότι τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Εξ επαφής πυροβολήθηκε στο κεφάλι η γυναίκα που εντοπίστηκε νεκρή σε αυτοκίνητο

«Καλάθι του Πάσχα»: Πρεμιέρα την Τετάρτη - Τα προϊόντα που θα περιλαμβάνει

Ντάρια Τρεπόβα: Τι γνωρίζουμε για την 26χρονη που συνελήφθη για τη δολοφονία του Ρώσου μπλόγκερ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης