ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Θα καστευάσει τον υβριδικό σταθμό ΑΠΕ στην Αστυπάλαια

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Θα καστευάσει τον υβριδικό σταθμό ΑΠΕ στην Αστυπάλαια

Φωτοβολταϊκά 3,5ΜW και συσσωρευτές 10MWh στην υπηρεσία του προγράμματος «Αστυπάλαια: έξυπνο και αειφόρο νησί» - 80% των αναγκών του νησιού σε ενέργεια από ΑΠΕ

astypalaia
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κέρδισε τον διαγωνισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την ανάπτυξη του Υβριδικού Σταθμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Αστυπάλαια στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος «Αστυπάλαια: έξυπνο και αειφόρο νησί».

Με τον νέο υβριδικό σταθμό ΑΠΕ, το 80% περίπου των ενεργειακών αναγκών της Αστυπάλαιας θα παράγεται από καθαρή ενέργεια και θα οδηγήσει στην απεξάρτηση του νησιού από την κατανάλωση συμβατικών καυσίμων για την ηλεκτροπαραγωγή.

Το έργο στην Αστυπάλαια θα υλοποιηθεί από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση, ο υβριδικός σταθμός θα αποτελείται από φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 3,5 MW και συσσωρευτές χωρητικότητας 10 MWh περίπου, καλύπτοντας το 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού από καθαρή ενέργεια ΑΠΕ. Στη δεύτερη φάση του έργου, ο υβριδικός σταθμός θα επεκταθεί περαιτέρω ώστε να καλύψει περισσότερο από το 80% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού, μειώνοντας σημαντικά τη λειτουργία του θερμικού σταθμού παραγωγής, ο οποίος θα παραμείνει στο νησί υποστηρικτικά και ως εφεδρεία.

Ο υβριδικός σταθμός θα καλύπτει τόσο τις ανάγκες φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων όσο και τις γενικότερες ανάγκες του νησιού για ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι, η εκπομπή ρύπων CO2 του ενεργειακού συστήματος του νησιού θα μειωθεί σημαντικά, ενώ το κόστος παραγωγής θα είναι σημαντικά μικρότερο από το κόστος λειτουργίας του θερμικού σταθμού, συμβάλλοντας στη μείωση του συνολικού κόστους λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος

Κλείσιμο
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, δήλωσε σχετικά: «Είμαι υπερήφανος για τη συμμετοχή της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο πρωτοποριακό πρόγραμμα της Αστυπάλαιας. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ΑΠΕ και η κατασκευή του υβριδικού σταθμού στο νησί είναι έμπρακτη απόδειξη της αφοσίωσής μας σε αυτή την κατεύθυνση. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους μας που εργάστηκαν για να παρουσιάσουμε μία λύση αποδοτική, βιώσιμη και απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του νησιού, των κατοίκων και των επισκεπτών του. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία να φέρει εις πέρας αυτό το απαιτητικό τεχνικά έργο. Με την έναρξη της λειτουργίας του υβριδικού συστήματος, σε μερικούς μήνες, οι κάτοικοι του νησιού αλλά και οι επιστήμονες που αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες, θα χρησιμοποιούν καθαρή ενέργεια από ΑΠΕ σε αυτή την κοιτίδα καινοτομίας και φυσικού κάλλους.»

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες υπενθυμίζει ότι συμμετέχει ήδη στην πρωτοβουλία «Χάλκη, Πράσινο-Έξυπνο Νησί»καλύπτοντας το κόστος του εξοπλισμού για την ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1MW, ένα ενεργειακό project ηλιακής ενέργειας που καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού μέσω ενός προγράμματος Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού. Επιπλέον, η ΔΕΗ εγκατέστησε στη Χάλκη τέσσερα συστήματα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της ΔΕΗ Blue που συμβάλλουν στη μείωση των οχημάτων με μηχανή εσωτερικής καύσης καθώς και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του νησιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Νίκος Σειραγάκης: Αποφυλακίστηκε ο προπονητής που καταδικάστηκε σε 401 χρόνια φυλακή για ασέλγεια σε 36 ανήλικους

Twitter: Ο Έλον Μασκ άλλαξε το λογότυπο - Έβαλε τον σκύλο του Dogecoin

Survivor All Star: Χαμός στο συμβούλιο με τους δυο νέους υποψήφιους προς αποχώρηση - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης