Goldman Sachs και Moody’s φέρνουν πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα

Goldman Sachs και Moody’s φέρνουν πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα

Τα καλά νέα δεν αποκλείεται να έρθουν νωρίτερα από το αναμενόμενο, δηλαδή το φθινόπωρο του 2023 και να αλλάξουν επίπεδο τη διεθνή επενδυτική εικόνα της χώρας

goldman_shacks_xr
Πιο κοντά φέρνει τον πολυπόθητο στόχο της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα η Goldman Sachs, καθώς η γνωστοποίηση της ημερομηνίας της εκλογικής αναμέτρησης φαίνεται να μην επηρεάζει επενδυτές και διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Οδεύοντας προς το τέλος ενός «καυτού» διμήνου αναφορικά με τις αξιολογήσεις της πορείας της ελληνικής οικονομίας, τα καλά νέα δεν αποκλείεται να έρθουν νωρίτερα από το αναμενόμενο, δηλαδή το φθινόπωρο του 2023 και να αλλάξουν επίπεδο τη διεθνή επενδυτική εικόνα της χώρας.

Τουλάχιστον, αυτό διατείνεται η Goldman Sachs, η οποία επισημαίνει πως η ελληνική οικονομία παραμένει σχετικά ανθεκτική, γεγονός που δεν αποκλείεται να ανοίξει την πόρτα της αναβάθμισης στην επόμενη αξιολόγηση του χρέους, η οποία αναμένεται στις 21 Απριλίου, μια ανάσα πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών.

Παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, η έκθεση της Goldman Sachs δεν αποκλείει καθόλου μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως οι δεύτερες εκλογές, χάρη στο μπόνους πλειοψηφίας που θα επανέλθει (έως και 10% του συνόλου των εδρών του Κοινοβουλίου για κάθε κόμμα που υπερβαίνει το όριο του 25%), φαίνεται πιο πιθανό να δώσουν μια μεγαλύτερη πλειοψηφία. Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας παραμένει πιο πιθανός από την τρέχουσα μονοκομματική πλειοψηφία και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επί του παρόντος την πιθανή κρίσιμη υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στο σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-crj0hv9floa1)


Ως προς ως προς τα σημάδια ανθεκτικότητας που δείχνει η ελληνική οικονομία, αυτά αποδίδονται στη θετική αύξηση των ιδιωτικών πιστώσεων, την επίμονη ανάκαμψη του σχηματισμού κεφαλαίου και το χρέος προς το ΑΕΠ σε φθίνουσα πορεία, ακόμη και εν μέσω της αύξησης του κόστους του χρέους. Ακόμη, γίνεται λόγος για σαφή άνοδο της ελληνικής οικονομίας μετά από 10 χρόνια συρρίκνωσης, ενώ περιγράφεται πως η αύξηση των επενδύσεων θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης που, στην περίπτωση της Ελλάδας, ανέρχεται σε περίπου 17% του ΑΕΠ και εκτείνεται έως το 2026.

Κλείσιμο
Κρίσιμη μεταβλητή για την περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί και το δεδομένο ότι το το ελληνικό χρέος είναι λιγότερο ευάλωτο από άλλες χώρες, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης μέσης σταθμισμένης διάρκειας του ελληνικού χρέους (17,5 έτη στις 31/12/2022), χάρη στα ευρωπαϊκά πακέτα οικονομικής βοήθειας, αλλά και στην αυξημένη ονομαστική ανάπτυξη, που αναμένεται να παραμείνει περίπου στο 4% μέχρι το 2024.

Στην μεγάλη εικόνα προσμετράται ακόμη η «ψήφος εμπιστοσύνης» της Moody’s απέναντι στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες παραμένουν θετικές, αφού διαγράφεται στον ορίζοντα ένα ευνοϊκό περιβάλλον λειτουργίας για τα έτη 2023-24, με την οικονομική και ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη να στηρίζει τις επιδόσεις των τραπεζών, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Moody’s Investors Service.

«Προβλέπουμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 1,8% το 2023 και 1,7% το 2024, μετά από μια ισχυρή ανάπτυξη 5,9% το 2022. Αν και η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών το 2022 θα εξασθενήσει πιθανώς το 2023 λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και των υψηλότερων επιτοκίων, οι ισχυρές επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας είναι πιθανό να διατηρηθούν, στηρίζοντας την ελληνική οικονομία» τονίζει η έκθεση.

Ταυτόχρονα, παρά τις διεθνείς αναταράξεις που προκάλεσε στον χρηματοπιστωτικό τομέα η κατάρρευση της Silicon Valley bank, εντούτοις το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανθίσταται με επιτυχία στις όποιες πιέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, «διατηρούμε τις προοπτικές μας ως θετικές για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας (Ba3 positive), λαμβάνοντας υπόψη των ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών που αναμένονται για το 2023-2024 και της συνεχιζόμενης ισχυρής πιστωτικής ανάπτυξης, που στηρίζει τις επιδόσεις των τραπεζών» ανέφερε ο οίκος, προσθέτοντας πως «οι τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) τα τελευταία χρόνια, ενώ η ποιότητα των δανείων αναμένεται να σταθεροποιηθεί παρά τις δυσκολίες που αναμένονται για τους ευάλωτους πελάτες λόγω των υψηλότερων επιτοκίων».

Στα ευοίωνα μηνύματα για την ελληνική οικονομία αναφέρθηκε χθες και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του, στο Δήμο Γλυφάδας. Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως «το 2019 η πατρίδα μας ήταν ουραγός στην ανάπτυξη, τελευταία ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα είμαστε πρωταγωνιστές στην ευρωζώνη, με ρυθμό ανάπτυξης διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρώπης», θέτοντας ως «κεντρικό στόχο της δεύτερης τετραετίας» την οικονομική ανάπτυξη, με την προϋπόθεση ότι θα είναι «καλύτεροι μισθοί για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες».

Αναφερόμενος ειδικά στο πεδίο των ξένων επενδύσεων, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση διαθέτει τεχνογνωσία για την προσέλκυσή τους, λέγοντας πως «η τελικά η αξιοπιστία της πατρίδας μας ως ενός σοβαρού προορισμού επενδύσεων είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά». Σχολιάζοντας, μάλιστα, τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «μία μέρα μετά την εξαγγελία των εκλογών, βγήκε και δανείστηκε με spread δανεισμού το εν τέταρτον από αυτό που είχε η Ελληνική Δημοκρατία το 2019 επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ» ως παράδειγμα αξιοπιστίας της χώρας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επενδυτική βαθμίδα, η αποτελεί προμετωπίδα του οικονομικού του προγράμματος.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως «εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί και την επόμενη μέρα έχουμε μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, η πατρίδα μας εντός του 2023 θα ανακτήσει, επιτέλους, την επενδυτική βαθμίδα», εξηγώντας πως αυτό είναι σημαντικό για όλες και για όλους, «διότι η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει τελικά χαμηλότερο κόστος δανεισμού για την Ελληνική Δημοκρατία, αλλά και χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις τράπεζες, για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις», όπως είπε. Σημειωτέον ότι οι αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης ήθελαν έναν επιτυχή κύκλο αξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας εντός της Άνοιξης από τους τέσσερις οίκους, προκειμένου να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος προς την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας προς τα τέλη του τρέχοντος έτους, εξέλιξη που η Goldman Sachs φέρνει πιο κοντά, στη χθεσινή της αναφορά.




Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ραγκούσης έχτισε βίλα στην Πάρο με δάνειο για τρίτεκνους -  «Το δικαιούνταν η σύζυγός μου»

Φρίκη στο Πέραμα: 43χρονος Ιρακινός βίαζε 6χρονο κοριτσάκι

Βαρουφάκης: Ούτε με το «τέρας» του Μητσοτάκη ούτε με το «τέρας» του Τσίπρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης