Χρηματιστήριο Αθηνών: «Μολύνθηκε» από τον ιό της Deutsche Bank - Πτώση 6% στις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Μολύνθηκε» από τον ιό της Deutsche Bank - Πτώση 6% στις τράπεζες

Πτώση σχεδόν 3% για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος κατήλθε στις 1.021 μονάδες - «Κοκκίνησε» όλο το ταμπλό, χάθηκαν τα κέρδη του προηγούμενου 4ημέρου

4715016
Βαριές απώλειες κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχθηκε τα ισχυρά απόνερα της «βουτιάς» στη μετοχή της Deutsche Bank. Όπως ακριβώς είχε συμβεί και στις περιπτώσεις των Credit Suisse – Silicon Valley Bank.

Η εκ νέου κλιμάκωση των τραπεζικών ανησυχιών εύλογα επηρέασε άκρως αρνητικά το σύνολο των ελληνικών μετοχών, με τις απώλειες να εκτείνονται σ΄ όλο το μήκος και το εύρος του ταμπλό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστίασε στις τράπεζες, καθώς Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς κατρακύλησαν κατά 6%. Στα υπόλοιπα blue chips, η ΔΕΗ έπεσε στα 7,6 ευρώ, ενώ αρνητικά πρόσημα παρατηρήθηκαν και στις Ελλάκτωρ, Jumbo, Τitan, Viohalco, Motor Oil, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ισχυρή πτώση κατά 2,97% και διαμορφώθηκε στις 1.021,16 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 31 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.052,43 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 32 μονάδες (από 1.019,30 έως 1.051,32 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 91,6 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ιός της Deutsche Bank έσβησε το μεγαλύτερος μέρος των μέχρι πρότινος κερδών, με αποτέλεσμα η μεταβολή στο πενθήμερο να είναι απειροελάχιστη.

Ζημιά 9% μέσα στον Μάρτιο

Τα απόνερα της Deutsche Bank, όπως ακριβώς συνέβη και στις περιπτώσεις των Silicon Valley Bank – Credit Suisse, έφθασαν και στη Λεωφόρο Αθηνών, οδηγώντας σε μαζικές ρευστοποιήσεις και «σβήνοντας» το μεγαλύτερος μέρος των μέχρι πρότινος εβδομαδιαίων κερδών.

Κλείσιμο
Αποτέλεσμα είναι, αυτήν την στιγμή, ο Γενικός Δείκτης να διανύει έναν άκρως αρνητικό Μάρτιο, απέχοντας τουλάχιστον 9% από το υψηλό έτους των 1.133 μονάδων (σημειώθηκε την 1η Μαρτίου) και περιορίζοντας μόλις στο +10% τα σωρευτικά κέρδη του 2023.

Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η απότομη πτώση του ημερήσιου συναλλαγματικού τζίρου, ο οποίος πλέον απέχει παρασάγγας από τα μέχρι πρότινος υψηλά επίπεδα των 120 – 130 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ανησυχία για τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες, η στροφή των επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια και η αβεβαιότητα γύρω από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες αυτής της διορθωτικής κίνησης.

Από την άλλη πλευρά, τα άκρως θετικά εταιρικά αποτελέσματα έρχονται να παράσχουν ορισμένα «αντίβαρα» στην πτώση, με τις Fourlis, Titan και ΔΕΗ να επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες για ισχυρές οικονομικές επιδόσεις. Τη Δευτέρα θα ακολουθήσει και η ΕΧΑΕ.

Την ίδια ώρα, η προσοχή στρέφεται και στις κεντρικές τράπεζες, με τη Federal Reserve να προχωράει σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά και να υιοθετεί έναν σαφώς ηπιότερο τόνο σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την τραπεζική κρίση, ενισχύει τις προσδοκίες για σταδιακή ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης, παρέχοντας ώθηση στην αγορά των κρατικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις βρίσκονται σε καθοδική τροχιά. Ενδεικτικά, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στη 10ετία υποχωρεί στα όρια του 4%.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει αξιοσημείωτες απώλειες στο -1,50% και τις 439 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,94%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,45%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,98% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 2,09%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνει κάμψη κατά 200 μονάδες, εν μέσω των κλιμακούμενων τραπεζικών ανησυχιών.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές επιστρέφουν σε αρνητικό έδαφος, καθώς επιμένουν οι αυξητικές πιέσεις στα αποθέματα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -2,13% και τα 68,4 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -2,02% και τα 74,3 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, ανέρχεται στο +0,17% και τα 1.999 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Survivor All Star: Η Νικολέτα αποχώρησε, οι Τάκης και Ηλίας αποκλείστηκαν - Δείτε βίντεο

«Ζόρια» από νωρίς για το κόμμα Λατινοπούλου - Υποψήφιοι βουλευτές κινούνται νομικά εναντίον της


Πάρτι για τα γαλλικά του Κουτσούμπα: Έστειλε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το «ζαμέ Κορωπί»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης