ΕΚΤ - Λαγκάρντ: Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός

ΕΚΤ - Λαγκάρντ: Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός

Καθησυχαστική η πρόεδρος της ΕΚΤ εν μέσω αναταραχής στις διεθνείς αγορές - Κοινή δήλωση και από τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ

lagarde_ch
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε και πάλι σήμερα για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης τους ηγέτες της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, την ώρα που οι φόβοι για μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση προκαλούν σήμερα πτώση στις αγορές.

«Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός επειδή διαθέτει σταθερές θέσεις σε όρους κεφαλαίου και ρευστότητας», δήλωσε η Λαγκάρντ απευθυνόμενη στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Και οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε κοινή τους ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ανέφεραν πως «η Τραπεζική Ενωση έχει ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο τραπεζικός μας τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα».

Αναταραχή στις αγορές

Η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse, μέσω της εξαγοράς από την UBS, αλλά και η κατάρρευση των Silicon Valley Bank – Signature Bank στις ΗΠΑ, έχουν πυροδοτήσει μια σειρά ανησυχιών ανάμεσα στους επενδυτές.

Η εν λόγω κατάσταση επιδεινώθηκε, επίσης, από την περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (στο 4,75% – 5%).

Όλα αυτά έχουν αισθητά υπονομεύσει την επενδυτική ψυχολογία, με τους αναλυτές να φοβούνται τον κίνδυνο ενός ντόμινο καταρρεύσεων στις τράπεζες.

Κλείσιμο
Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως αναφέρει το CNBC, η Citigroup έσπευσε να υποβαθμίσει τη σύσταση για τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης σε «neutral» από «overweight» προηγουμένως, επικαλούμενη τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της σφιχτής πολιτικής.

Ειδήσεις σήμερα:

Γέμισε νιάτα το κέντρο της Αθήνας για την μαθητική παρέλαση - Δείτε βίντεο

Ανατροπή στην Πάφο: Ατύχημα και όχι δολοφονία ο θάνατος της Λέσια, λέει ιατροδικαστής


«Βλέπουν» εμπρησμό στο εστιατόριο της Νέας Σμύρνης - Βίντεο ντοκουμέντο από τη φωτιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης