Credit Suisse: Πώς φτάσαμε στο άδοξο τέλος μιας τράπεζας με ιστορία 166 ετών

Credit Suisse: Πώς φτάσαμε στο άδοξο τέλος μιας τράπεζας με ιστορία 166 ετών

Το ιστορικό της επέκτασης στη Wall Street, των σκανδάλων και των λανθασμένων κινήσεων των στελεχών της Credit Suisse οδήγησαν στην εξαγορά-διάσωση από την ανταγωνιστή UBS

credit-suisse
Εδώ και 166 χρόνια, η Credit Suisse έπαιζε σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της Ελβετίας σε παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, ενώ ανταγωνιζόταν ευθέως τους κολοσσούς της Wall Street. Όλα αυτά, όμως, σταμάτησαν πριν από μερικά χρόνια, όταν η κακοδιαχείριση του τραπεζικού ιδρύματος και η πληθώρα σκανδάλων υπέσκαψαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών. Αν και η αποσάθρωση των θεμελίων της πάλαι ποτέ κραταιάς τράπεζας πήρε πολλά χρόνια, η πτώση της διήρκησε μόλις λίγες ημέρες.

Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η προβληματική Credit Suisse έγινε γρήγορα το νέο επίκεντρο της τραπεζικής κρίσης. Ακολουθώντας την άρνηση της Saudi National Bank για περαιτέρω παροχή ρευστότητας στην τράπεζα, η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε.

Η στήριξη των $54 δισ. από την Swiss National Bank (SNB) δεν κατάφερε να περιορίσει τις ανησυχίες των αγορών. Δεδομένης της τεράστιας απειλής που αποτελούσε μία πιθανή κατάρρευση της Credit Suisse, οι ρυθμιστικές αρχές της Ελβετίας αναγκάστηκαν να μετατρέψουν την UBS σε «σωτήρα» της ανταγωνιστή της.

H ελβετική τράπεζα είναι μία από τις 30 «παγκόσμιας συστημικής σημασίας» τράπεζες του πλανήτη και το μεγαλύτερο θύμα της τρέχουσας πληθωριστικής κρίσης. Αν και οι ανησυχίες όσον αφορά για περαιτέρω μετάδοση αναμένεται να συνεχιστούν, σύμφωνα με το Bloomberg, η εξαγορά της από τη UBS καταπολεμά την πιθανότητα μίας χαοτικής κατάρρευσης.

Η Credit Suisse η οποία δεν είχε λάβει bailout κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, σε αντίθεση με τη UBS, είχε πάνω από $1 τρισ. σε assets το οποίο, όμως, μειώθηκε σταδιακά στα $580 δισ. στο ήμισυ των αντίστοιχων της UBS.

Όσο για τον πρόεδρο της UBS, Κολμ Κέλεχερ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ας είμαστε ξεκάθαροι. Η κίνηση αυτή πρόκειται για επείγουσα διάσωση της Credit Suisse».

Κλείσιμο
Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Πώς η Ρωσίδα κατάσκοπος έγινε «Μαρία Τσάλλα» χωρίς καμία ελληνική υπηρεσία να καταλάβει το παραμικρό

Θρίλερ στην Κω με Σουηδό ντίλερ κοκαΐνης - Πώς έφτασε στην Ελλάδα με διαβατήριο... ξαδέρφου του

Survivor All Star: Ο δεύτερος του τάκου και η αναμέτρηση που κατέληξε σε... πόλεμο - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης