Μετά την ΕΚΤ η ώρα της Fed - Τι θα αποφασίσει για τα επιτόκια

Μετά την ΕΚΤ η ώρα της Fed - Τι θα αποφασίσει για τα επιτόκια

Διχογνωμία των αναλυτών όσο αφορά τις επόμενες κινήσεις της Fed, με φόντο τις ανακοινώσεις στις 22 Μαρτίου

fed
Η πορεία των αγορών ομολόγων υποδεικνύει πως ο κύκλος της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης έχει σχεδόν τελειώσει, παρά τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ. Οι αποδόσεις των benchmark διετών ομολόγων κυμαίνονται υπό των αντίστοιχων των μετρητών στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, λόγω της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

«Η αναντιστοιχία αυτή υποδεικνύει τέλος της αύξησης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, αν και δε γνωρίζουμε το πότε θα γίνει αυτό», τόνισε η αναλυτής της Pendal Group Ltd., Έιμι Σιέ Πάτρικ, προσθέτοντας πως «σε συστημικό επίπεδο, η κατάρρευση της SVB υποδεικνύει πως όταν τελειώνει η περίοδος του εύκολου χρήματος, θα υπάρξουν προβλήματα. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ ενδέχεται να καταγράψουν πτώση μέχρι και στο 1% σε περίπτωση ύφεσης».

Τα διετή αμερικανικά ομόλογα έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του ‘80, πάνω από 1%, σε διάστημα τριών ημερών. Οι αποδόσεις ομολόγων παρόμοιας ωρίμανσης σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες εκτός της ιαπωνικής έχουν καταγράψει πτώση τουλάχιστον 39 μονάδων βάσης.

Η πρώτη κατάρρευση αμερικανικής τράπεζας από το 2008 έχει αυξήσει τις ανησυχίες πως στην προσπάθειά τους να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό οι ρυθμιστικέςν αρχές θα δημιουργήσουν ύφεση και επιπλέον η κρίση που δημιούργησε η SVB έχει μειώσει τις πιθανότητες να προχωρήσει η Fed σε αύξηση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασής της.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκάλυψη ΕΥΠ: Η «Μαρία Τσάλλα» είναι η Ρωσίδα κατάσκοπος - Διέφυγε από την Ελλάδα, είχε μαγαζί στο Παγκράτι

Τραγωδία στα Τέμπη: Λαμαρίνες, τρόφιμα και μπίρες μετέφερε η εμπορευματική αμαξοστοιχία

NASA: Παρουσίασε τη νέα διαστημική στολή για την αποστολή στο φεγγάρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης