Χρηματιστήριο Αθηνών: Γλίτωσε τα χειρότερα - Η τραπεζική αντεπίθεση «μάζεψε» τις μεγάλες απώλειες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Γλίτωσε τα χειρότερα - Η τραπεζική αντεπίθεση «μάζεψε» τις μεγάλες απώλειες

Ο Γενικός Δείκτης ναι μεν βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, αλλά έκλεισε στο υψηλό ημέρας - Ισχυρό ενδοσυνεδριακό comeback για τις τράπεζες, ξεχώρισε η Εθνική Τράπεζα - Απώλειες στα υπόλοιπα blue chips

xrimatistirio_comeback
Με το… αριστερό μπήκε στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πωλητές προχώρησαν σε νέες ρευστοποιήσεις, εν μέσω της γενικευμένης ανησυχίας για τις εξελίξεις στη Silicon Valley Bank. Ωστόσο, η αντεπίθεση των τραπεζών στο τελευταίο τρίωρο της συνεδρίασης είχε ως αποτέλεσμα το αισθητό «ψαλίδισμα» των αρχικών απωλειών, οι οποίες ενδοσυνεδριακά έφθασαν έως το -2,5%.

Η Mytilineos βρέθηκε στο «στόχαστρο» των πωλητών και αναδιπλώθηκε στην περιοχή των 23,2 ευρώ, ενώ μεγάλες απώλειες εμφάνισαν και οι μετοχές των ΟΤΕ, Motor Oil, Viohalco. Αντίθετα, οι τράπεζες έκαναν ένα εντυπωσιακό comeback, με αποτέλεσμα να κλείσουν σε θετικό έδαφος. Ξεχώρισε η Εθνική, η οποία από το -4% «γύρισε» στο +3%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια πτώση κατά 0,64% και διαμορφώθηκε στις 1.049,55 μονάδες, χάνοντας 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.056,26 μονάδες), αλλά και ανακτώντας 24 μονάδες σε σχέση με το χαμηλό ημέρας. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε επίσης σε 24 μονάδες (από 1.025,17 έως 1.049,97 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 151 εκατ. ευρώ.

Ανησυχίες σε Ελλάδα και εξωτερικό

Ο Γενικός Δείκτης, παρότι «μάζεψε» τις απώλειες προς το τέλος της ημέρας, εξακολουθεί να είναι έρμαιο των διεθνών εξελίξεων, ενόσω η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank και η επιπτώσεις της στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα προκαλούν κύμα αναταράξεων στις αγορές του εξωτερικού.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι ρευστοποιήσεις εύλογα «ακουμπούν» και τη Λεωφόρο Αθηνών, κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Γενικός Δείκτης έχασε 5% και διέκοψε το σερί των 11×11 ανοδικών πενθήμερων. Αποτέλεσμα είναι τα κέρδη του 2023 να έχουν ήδη «ψαλιδιστεί» στο +13%.

Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι ένας από τους βασικούς κινδύνους για την ελληνική αγορά αφορά τη διάθεση και την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, τα οποία εκτός όλων των άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν και την πολιτική των υψηλότερων επιτοκίων, με την ΕΚΤ να ανακοινώνει την Πέμπτη νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή, το δυστύχημα στα Τέμπη και η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας συνεχίζουν να επιδρούν αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία, καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα και ακρίβεια τις επιπτώσεις της πρόσφατης τραγωδίας στο εκλογικό σώμα.

Στο μεταξύ, η προσοχή των ειδικών εστιάζει και στα εταιρικά αποτελέσματα, με τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank να ανακοινώνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες (Τρίτη και Τετάρτη, αντίστοιχα) τα επίσημα οικονομικά μεγέθη του 2022, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα των επιδόσεών τους. Κι αυτό, παρότι δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε διανομή μερισμάτων εντός του 2023.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει σημαντικές απώλειες στο -2,15% και τις 444 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 2,7%, ο ιταλικός FTSE MIB κατά 3,6%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 2% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,5%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κινείται ανοδικά κατά 200 μονάδες, αντιδρώντας θετικά στα μέτρα ασφαλείας των εποπτικών αρχών.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, εν μέσω των ευρύτερων ανησυχιών στις διεθνείς αγορές. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -1,24% και τα 75,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -1,14% και τα 81,8 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, εκτινάσσεται στο +2,47% και τα 1.913 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο nemwoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Η αμαρτωλή ιστορία της «εκτροχιασμένης» σύμβασης 717 που θα απέτρεπε το δυστύχημα

Αλλοδαπός τράβηξε όπλο σε αστυνομικούς μετά από καταγγελία για πυροβολισμούς σε μπαρ στην Αλεξάνδρας


Η Άντζελα Μπάσετ δεν φάνηκε να χάρηκε με το Όσκαρ της Κέρτις - Δεν χειροκρότησε την «αντίπαλό» της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης