Κλυδωνισμοί στις αγορές παρά τα μέτρα σε ΗΠΑ και Βρετανία για την Silicon Valley Bank

Κλυδωνισμοί στις αγορές παρά τα μέτρα σε ΗΠΑ και Βρετανία για την Silicon Valley Bank

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Υποχώρηση και στο Λονδίνο παρά την εξαγορά της Silicon Valley Bank UK από την HSBC

SVB_139321355_l_normal_none
Με απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές, όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο αλλά και διεθνώς, επικεντρώνονται στις επιπτώσεις της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει τουλάχιστον 2,5% και διαμορφώνεται στις 441 μονάδες (χαμηλό 2μήνου), με όλους τους κλάδους να βρίσκονται στο «κόκκινο». Φυσικά, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στις τράπεζες, οι οποίες κατακρημνίζονται κατά 4,2%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατρακυλάει στο -3,1% και τις 14.941 μονάδες, ενώ απώλειες κοντά στο 4,5% εμφανίζει το Χρηματιστήριο στο Μιλάνο. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 2,4%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 περιορίζεται κατά τουλάχιστον 3%.

Οι σημερινές ρευστοποιήσεις λαμβάνουν χώρα, παρά το γεγονός ότι η HSBC συμφώνησε να αγοράσει τον βρετανικό βραχίονα της SVB και παρά την παρέμβαση των αμερικανικών αρχών, οι οποίες έσπευσαν να διασφαλίσουν τις καταθέσεις.

Ωστόσο, οι αναλυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της SVB, η οποία θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ και η μεγαλύτερη από την περίοδο 2007-2009.

Κι αυτό, διότι τα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών (η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη νέα αύξηση 50 μονάδων βάσης) πυροδοτούν μια σειρά κινδύνων, με πρώτο και κύριο τη δημιουργία μη εξυπηρετούμενων δανείων.


Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της HSBC υποχωρεί κατά 3,5%, ενώ η μετοχή της Commerzbank βουλιάζει στο -12%. Κοντά στο 10% διαμορφώνεται η βουτιά και για τη μετοχή της ευάλωτης Credit Suisse.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, αγώνα δρόμου κάνει η αμερικανική κυβέρνηση για να βάλει «φρένο» σε μια πιθανή τραπεζική κρίση μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Οι αμερικανικές αρχές διαβεβαίωσαν τους καταθέτες του υπό εκκαθάριση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ότι θα τους επιτρέψουν να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους ήδη από σήμερα Δευτέρα.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα «λογοδοτήσουν». «Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση. Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται» δήλωσε. Ο Μπάιντεν αναμένεται να τοποθετηθεί δημόσια για την κατάρρευση των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τις ενέργειες των αρχών.

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι θα επιτρέψουν σε όλους τους πελάτες της υπό εκκαθάριση Silicon Valley Bank να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους ήδη από σήμερα Δευτέρα, απόφαση κάθε άλλο παρά συνηθισμένη, η οποία έχει σκοπό να καθησυχαστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι εποπτικοί φορείς των ΗΠΑ κλείνουν τη Signature Bank

Ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη (NYDFS) ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι πήρε στην κατοχή του τη Signature Bank, που εδρεύει στη μεγαλούπολη, και ότι διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC).

Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας. Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες.

Η Signature Bank δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε κάποιο σχόλιο.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε από κοινού με τους δύο προαναφερθέντες εποπτικούς φορείς ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Η αμαρτωλή ιστορία της «εκτροχιασμένης» σύμβασης 717 που θα απέτρεπε το δυστύχημα

Αλλοδαπός τράβηξε όπλο σε αστυνομικούς μετά από καταγγελία για πυροβολισμούς σε μπαρ στην Αλεξάνδρας


Η Άντζελα Μπάσετ δεν φάνηκε να χάρηκε με το Όσκαρ της Κέρτις - Δεν χειροκρότησε την «αντίπαλό» της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης