Πολλά λόγια και όχι αρκετή δράση για την Ελλάδα βλέπει ο Βάιντμαν

Πολλά λόγια και όχι αρκετή δράση για την Ελλάδα βλέπει ο Βάιντμαν

Ο πολλαπλασιασμός των πολιτικών θέσεων αναφορικά με την κρίση του χρέους, καθώς και η γερμανική απαίτηση για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη στήριξη των Αθηνών, προκαλούν προβλήματα στη ζώνη του ευρώ....

Πολλά λόγια και όχι αρκετή δράση για την Ελλάδα βλέπει ο Βάιντμαν
Πολλά λόγια και όχι αρκετή δράση για την Ελλάδα βλέπει ο Βάιντμαν
Ο πολλαπλασιασμός των πολιτικών θέσεων αναφορικά με την κρίση του χρέους, καθώς και η γερμανική απαίτηση για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη στήριξη των Αθηνών, προκαλούν προβλήματα στη ζώνη του ευρώ, εκτιμά ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας.

"Το κοντσέρτο των φωνών που εκφράσθηκαν δημόσια αυτές τις τελευταίες εβδομάδες --και όχι μόνο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα-- δεν συνέβαλε στο να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη όσον αφορά τη δυνατότητα να επιλυθούν τα προβλήματα", δήλωσε ο Γενς Βάιντμαν στο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Ντι Τσάιτ" που κυκλοφορεί αύριο.

"Για να αρθεί η αβεβαιότητα, τα κράτη της ζώνης του ευρώ πρέπει τώρα και επειγόντως, να δείξουν πως είναι ικανά να δράσουν", πρόσθεσε ο Βάιντμαν, ο οποίος ανέλαβε την 1η Μαΐου επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ και έγινε έτσι μέλος του Συμβουλίου Κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο γερμανός αξιωματούχος επέκρινε ιδιαίτερα την επιμονή της γερμανικής κυβέρνησης να απαιτεί μια συμβολή των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας στο νέο σχέδιο στήριξης, που συζητείται για τη χώρα αυτή.

"Μέσα στο σημερινό περιβάλλον, η σύνδεση της χορήγησης νέων αρωγών με την υποχρέωση να συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας δημιουργεί περισσότερους κινδύνους απ' ό,τι ευκαιρίες για να πετύχουμε τη συμφωνία των κρατών", δήλωσε.
Κλείσιμο

Ο Βάιντμαν υπογραμμίζει πως η Μπούντεσμπανκ δεν αντιτίθεται σε μια συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, "αντιθέτως". "Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας ενός κράτους της ζώνης του ευρώ δεν μπορεί να αποκλειστεί επειδή τελικά αυτός επιφέρει πειθαρχία στη χρηματοπιστωτική πολιτική του. Σε μια οικονομία της αγοράς, κατ' αρχήν, όλοι όσοι δρουν πρέπει να αναλαμβάνουν τις συνέπειες των πράξεών τους".

 Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας, ο Βάιντμαν εκτιμά ότι πρέπει να συγκρίνει κανείς τα πλεονεκτήματα μιας συμμετοχής των τραπεζών με τους κινδύνους που αυτή δημιουργεί, "για παράδειγμα με τις επιπτώσεις της διάχυσης και του βάρους που αυτή θα δημιουργούσε στους φορολογουμένους", συμφωνώντας με την άποψη της ΕΚΤ.

Ο Βάιντμαν εκτιμά ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί υπεύθυνοι πρέπει επίσης να προβλέψουν "ένα σχέδιο" σε περίπτωση αποτυχίας του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, "ώστε να περιορίσουν τις επιπτώσεις της διάχυσης", που θα είχε ως αποτέλεσμα.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε, εξ άλλου, τη θέση της ΕΚΤ να μην αποδέχεται πλέον ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έναντι των δανείων της προς τις τράπεζες σε περίπτωση στάσης πληρωμών της χώρας αυτής. "Αφορά την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας", δήλωσε, προσθέτοντας: "Δεν είναι ο ρόλος μας να χρηματοδοτούμε τις αφερέγγυες τράπεζες και ακόμη λιγότερο τα κράτη". "Η βούληση να περιορίσουμε την κρίση δεν πρέπει να μας κάνει να εγκαταλείπουμε λίγο-λίγο τις αρχές μας. Γι' αυτό πρέπει να χαράξουμε μια κόκκινη γραμμή", επισήμανε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης