Άρειος Πάγος: Η Ολομέλεια αποφάσισε ότι τα funds μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς

Άρειος Πάγος: Η Ολομέλεια αποφάσισε ότι τα funds μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς

Με πλειοψηφία 56-9 η απόφαση της Ολομέλειας - Αφορά 700.000 ενυπόθηκα ακίνητα, αξίας 45 δισ. ευρώ

arios-pagos
Με ισχυρότατη πλειοψηφία (56-9) η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, τάχθηκε υπέρ των funds.

Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες δεχόμενη την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα, αποφάνθηκαν ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds. Κατά συνέπεια, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου άναψε το φως στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομά τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.

Η υπόθεση απασχόλησε την Ολομέλεια του Αρείου μετά από συναφείς, αλλά και αντίθετες αποφάσεις του Α2 Πολιτικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η εισήγησης της κυρίας Τζαβέλλα, βασίσθηκε σε νομική ανάλυση του καθηγητού Πολιτικής Δικονομίας στο ΕΚΠΑ Στέφανου-Σπυρίδωνα Πανταζόπουλου, ο οποίος δέχεται την άποψη, ότι επιτρέπεται στα funds να γίνονται διάδικοι και να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες. Με άλλα λόγια, τόσο η κυρία Τζαβέλλα όσο και η πλειοψηφία της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, τάχθηκε υπέρ των θέσεων και της επιχειρηματολογίας τραπεζών και εταιρειών διαχειρίσεως δανείων (funds).

Το νομικό ζήτημα που είχε ανακύψει ήταν η ερμηνεία δυο νόμων: του νόμου 4354/2015 για τα «κόκκινα» δάνεια, ο οποίος προβλέπει ειδική νομιμοποίηση στους servicers να γίνονται διάδικοι, ενώ ο νόμος 3156/2003 δεν έδιδε την δυνατότητα στα funds να γίνονται διάδικοι και να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες επί των ακινήτων που είχαν περιέλθει στην κυριότητά τους.

Σήμερα, τα funds κάνουν χρήση και των δύο νόμων, επιλεκτικώς ανάλογα τι τα εξυπηρετεί και κατά περίπτωση των συμφέροντά τους. Πρέπει να επισημανθεί ότι το νομικό πλαίσιο έχει δώσει φοροαπαλλαγές στις εταιρείες διαχειρίσεως «κόκκινων» δανείων, ενώ παρέχει στα funds 14 απαλλαγές από φόρους, τέλη κ.λπ.

Κλείσιμο
Παράλληλα, από τις 14 αυτές απαλλαγές των φόρων, τελών, κ.λπ., δεν αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο τεράστιο ποσό (ζημιά 58,80 δις ευρώ). Μόνο από τη μη απόδοση φόρου εισοδήματος το Δημόσιο έχασε 15,2 δισ. ευρώ και από το φόρο μεταβίβασης δεν εισήλθαν στον κρατικό κορβανά 12 δισ. ευρώ.

Η δημοσίευση της απόφασης των αρεοπαγιτών, η οποία αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, σηματοδοτεί νέο κύμα πλειστηριασμών σπιτιών κόκκινων δανειοληπτών, τα δάνεια των οποίων έχουν αγοραστεί από τα funds.

Σύμφωνα με γνωμοδότηση που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο την ημέρα της συζήτησης της υπόθεσης, στα χέρια των Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων του εξωτερικού αλλά και των funds που έχουν συστήσει Ελληνικές Τράπεζες (ως θυγατρικές), έχουν περιέλθει 700.000 ακίνητα αξίας 45 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την επίμαχη μελέτη μέχρι 31.12.2022 τα funds είχαν αγοράσει από τις τράπεζες 700.000 ενυπόθηκα ακίνητα, αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον 45 δισ ευρώ, τα οποία έχουν μεταβιβαστεί και αναμεταβιβαστεί τουλάχιστον 5 φορές το καθένα.

Πολλά από αυτά τα ενυπόθηκα ακίνητα κινδυνεύουν να βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ουσιαστικά να έχουν οι ιδιοκτήτες τους δυνατότητες νομικής άμυνας.

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός στην Τουρκία: Έκανε πίσω η Άγκυρα, δεν δέχεται βοήθεια από την Κύπρο

Υπουργείο Υγείας: Εθνικό σχέδιο «εξάλειψης» των λοιμώξεων από τα νοσοκομεία

Σεισμός στην Τουρκία: Οργή κατά Ερντογάν για το 12ωρο λουκέτο στο Twitter
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης