Fitch Ratings: Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε ΒΒ+

Fitch Ratings: Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε ΒΒ+

Σταθερό outlook, καλύτερη πορεία σε έλλειμμα και χρέος - Σταϊκούρας: Εφικτός ο εθνικός στόχος για επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023

fitch-ratings-m
Σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από ΒΒ σε ΒΒ+, με σταθερό outlook, προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings, φέρνοντας την Ελλάδα μολις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.

Εξηγώντας την απόφασή του, ο οίκος Fitch αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι αναμένει πλέον καλύτερες επιδόσεις στο έλλειμμα και το χρέος την περίοδο 2022-2024 λόγω υψηλότερης ανάπτυξης, καλύτερης εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ευνοϊκού προφίλ εξυπηρέτησης χρέους.

Ο οίκος προβλέπει πλέον περαιτέρω μείωση του ελλείμματος γενικής κυβέρνησης στο 1,8% του ΑΕΠ το 2024, από εκτιμώμενο 3,8% το 2022. Αυτό ταυτόχρονα σημαίνει βελτίωση στο πρωτογενές ισοζύγιο κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, σε πλεόνασμα 0,9% το 2024 (και μηδενικά επίπεδα το 2023).

Ο οίκος, πάντως, δεν παραλείπει να τονίσει ότι υπάρχει κάποια αβεβαιότητα για τις δημοσιονομικές πολιτικές μετά τις επικείμενες εκλογές, αλλά παρατηρεί ότι τα ρίσκα είναι μετριασμένα, λόγω της ευρείας συναίνεσης και του καλού «ιστορικού» της Ελλάδας στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Σημειώνει ακόμη ότι «οι αρχές συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στη μεταρρυθμιστική ατζέντα τους, η οποία συνδέεται εν μέρει με ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο, σε συνδυασμό με το τελευταίο έτος απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα δώσει ισχυρή επενδυτική ώθηση».

Για τον πληθωρισμό, ο Fitch αναμένει σταθερή επιβράδυνση από το 9,3% πέρυσι στο 5% φέτος και στο 1,5% το 2024, σε εναρμόνιση με τη μείωση των τιμών ενέργειας και άλλων πρώτων υλών καθώς και λόγω αποτελεσμάτων βάσης. Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται επίσης να μειωθεί, αν και με πιο περιορισμένο ρυθμό.

Κλείσιμο
Για τους μισθούς σημειώνει ότι το γ' τρίμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά 7,3% σε ετήσια βάση για το σύνολο της οικονομίας, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 2010, ενώ οι κενές θέσεις εργασίας από το α' τρίμηνο έως το γ' τρίμηνο του 2022 ήταν οι περισσότερες εδώ και μία δεκαετία.

Σταϊκούρας: Ο εθνικός στόχος για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 είναι εφικτός

Σχολιάζοντας την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«O οίκος αξιολόγησης “Fitch Ratings” προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά μία βαθμίδα.

Έτσι γίνεται ο πέμπτος οίκος αξιολόγησης, και τρίτος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τοποθετεί τη χώρα ένα, μόλις, “σκαλοπάτι” πριν την επενδυτική βαθμίδα.
Πρόκειται για τη 12η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 3,5 χρόνια, παρά τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις.

Η παραπάνω θετική εξέλιξη αποτελεί ακόμα έναν καρπό -και, ταυτοχρόνως, πιστοποίηση- της υπεύθυνης, οικονομικά αποτελεσματικής και κοινωνικά δίκαιης οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, της διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, της διατήρησης των ταμειακών διαθεσίμων σε ασφαλή επίπεδα, της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, της βελτίωσης της σύνθεσης του ΑΕΠ μέσω της σημαντικής αύξησης των επενδύσεων και των εξαγωγών, της δραστικής μείωσης των “κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, της συρρίκνωσης της ανεργίας και της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, πρωτίστως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η σημερινή αναβάθμιση επιβεβαιώνει, επίσης, ότι ο εθνικός στόχος για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 – με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία – είναι εφικτός».

Ειδήσεις σήμερα:

Παρακολουθήσεις: Πολιτική σύγκρουση - Πού βρήκε τα ονόματα ο Τσίπρας;

Καιρός - Αρναούτογλου: Έρχεται τσουχτερό τον Φεβρουάριο - Μην πιστεύετε κανέναν, απαντά ο Κολυδάς

Τζούλια Φοξ: Ζει σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα, γεμάτο ποντίκια γιατί... απεχθάνεται την επίδειξη πλούτου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης