Η επιστήμη και η τέχνη του project management στο real estate

Η επιστήμη και η τέχνη του project management στο real estate

Κορυφαίος μηχανικός κτιρίων αποκαλύπτει τα «μυστικά» της σωστής αξιοποίησης ακινήτων

skalistiras_main
Ο Γρηγόρης Σκαλιστήρας είναι ένας μηχανικός κτιρίων, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αναπτύσει συνεχώς νέες πρωτοβουλίες, με επιχειρηματικές επενδύσεις σε ακίνητα, τα οποία φροντίζει να αναμορφώνει με τέχνη και αισθητική ζηλευτή.

Σε μια κοινωνία με ανάγκη επιτακτική πλέον τις νέες προτάσεις και σε συνάρτηση πάντα με την εκτόξευση του ενδιαφέροντος σε επίπεδο επενδύσεων, ο κ. Σκαλιστήρας εξηγεί την απόφαση του για στοχευμένη δράση στην αξιοποίηση ακινήτων και στην ουσιαστική αναμόρφωση -ακόμη και σε επίπεδο αισθητικής κτηρίων.

Με την δράση του τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έφερε τη γνώση και αισθητική της Ευρώπης και της Αμερικής, όπου και εργάστηκε επί σειρά ετών και έδωσε ένα διαφορετικό στίγμα, αξιοποιώντας εγκαταλελειμμένα κτίρια, τα οποία και σήμερα αποτελούν κοσμήματα αρχιτεκτονικής και σίγουρα αναβαθμίζουν τις περιοχές στις οποίες φιλοξενούνται, αποτελώντας ακόμη και πόλο έλξης με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από την ανάπτυξη και αξιοποίηση ακινήτων, τονίζει ότι είναι ένας επιχειρηματικός κλάδος που εξελίσσεται διαχρονικά και επηρεάζει δραστικά την παγκόσμια οικονομία. Είτε πρόκειται για τουριστικές αναπτύξεις, είτε πρόκειται για εμπορικές αναπτύξεις, είτε πρόκειται για βιομηχανικές αναπτύξεις, είτε πρόκειται για γραφεία, είτε για κατοικίες, τα ακίνητα αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο και το αποδοτικό real estate project management αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για κάθε τέτοιου είδους επένδυση. «Στη δική μου περίπτωση οι αναπτύξεις που κυρίως εξειδικεύομαι τα τελευταία 15 χρόνια είναι οι τουριστικές και οι οικιστικές» σημειώνει.

Αναλύοντας πόσο επηρεάζει το real estate project management την απόδοση των επενδύσεων σε ακίνητα, λέει χαρακτηριστικά πως «είναι επιστήμη και τέχνη. Γιατί ο τρόπος που θα εφαρμοστεί στις πραγματικές συνθήκες απαιτεί πολλές και διαφορετικές δεξιότητες, οι οποίες είναι και εξαιρετικά επίκαιρες. Όπως η καινοτομία, η προσαρμοστικότητα, η διορατικότητα, η επίλυση σύνθετων προβλημάτων, η χρήση τεχνολογίας, η λήψη αποφάσεων και η συνεργασία».

«Το real estate project management περιλαμβάνει μεθόδους, τεχνικές, εργαλεία, διαδικασίες, ανθρώπους και σίγουρα δεν γίνεται τυχαία. Η βάση του real estate project management είναι ο καθορισμός του προφίλ κινδύνου (risk appetite) του επενδυτή και η αναγνώριση των σχετικών κινδύνων, καθώς και ενεργειών διαχείρισής τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η υψηλή απόδοση της επένδυσης μετρημένη με όλους τους σχετικούς δείκτες. Στη δική μου περίπτωση τόσο οι σπουδές μου όσο και η πολυετής εμπειρία μου αφορούν στο real estate project management γεγονός που χαρακτηρίζει και το τελικό αποτέλεσμα των αναπτύξεων που έχω ολοκληρώσει στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της νοτιανατολικής Ευρώπης» προσθέτει.

Κλείσιμο
Κλείνοντας, μιλά για τις προκλήσεις στις επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2023 θα είναι μία ακόμη προκλητική χρονιά, λόγω του πληθωριστικού περιβάλλοντος, αλλά και των δύσκολων συγκυριών που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία. Τις συνέπειες λίγο ή πολύ τις αντιμετωπίζουμε όλοι. Οι επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία αποτελούν αμυντικό μηχανισμό σε περίοδο αυξημένου πληθωρισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επηρεάζονται άμεσα, λόγω της αύξησης των πρώτων υλών ή έμμεσα λόγω της μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Το κόστος χρήματος διαμορφώνει τις επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία το οποίο υπάρχει πρόβλεψη να αυξηθεί».

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόταση μομφής: Καταψηφίστηκε με 156 ψήφους έναντι 143

Ρόδος: Ισχυροί άνεμοι μέχρι και 10 μποφόρ «χτυπούν» το νησί - Δείτε βίντεο

Australian Open - Τζόκοβιτς - Πολ 3-0: Ραντεβού με τον Τσιτσιπά στον τελικό έκλεισε ο «Νόλε»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης