Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο «φώτο φίνις» η επικράτηση των αγοραστών - Ράλι για Jumbo, βουτιά για ΕΛΠΕ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο «φώτο φίνις» η επικράτηση των αγοραστών - Ράλι για Jumbo, βουτιά για ΕΛΠΕ

Οριακή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος παρέμεινε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 11μήνου - Η κόπωση έφερε απώλειες στις τράπεζες, ποια blue chips ξεχώρισαν

xrimatistirio_comeback
Έντονη νευρικότητα επικράτησε την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να «παίρνουν» τη νίκη στο… παρά πέντε της συνεδρίασης, χάρη σε επιλεγμένα στηρίγματα από τα blue chips. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το ανοδικό σερί και το υψηλό 11μήνου έχουν προκαλέσει αγοραστική κόπωση, με αρκετούς επενδυτές να σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

Οι τράπεζες, για παράδειγμα, ήταν οι πρώτες που ανέκρουσαν πρύμναν, καθώς -για δεύτερη ημέρα- αναδιπλώθηκαν στα όρια των 700 μονάδων. Από τα υπόλοιπα blue chips, τα ΕΛΠΕ δέχθηκαν αξιοσημείωτη πίεση, καθώς από σήμερα διαπραγματεύονταν χωρίς το δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα. Αντίθετα, η Jumbo ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 20μήνου, ενώ πολύ καλή ήταν η «εικόνα» του Τιτάνα, ο οποίος συνέχισε το ράλι του Ιανουαρίου.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,15% και διαμορφώθηκε στις 963,70 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (962,22 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε οκτώ μονάδες (από 958,68 έως 966,75 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε 78 εκατομμύρια ευρώ.

Διόρθωσαν Πειραιώς, Alpha

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος «έλαμψε» καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών (+9,5% μέσα στο 2023), χάρη στα σχέδια απο-επένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), έκλεισε διορθωτικά στο -0,17% και τις 700 μονάδες. Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, υποχώρησε στο -2,3% και το 1,57 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank μειώθηκε στο -1% και το 1,12 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 0,9% και προσέγγισε το όριο των 4 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να έπεται στο +0,6% και το 1,14 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Κλείσιμο
Alpha Bank -1,05% 1,128 ευρώ
Eurobank +0,61% 1,149 ευρώ
Εθνική Τράπεζα +0,91% 3,984 ευρώ
Πειραιώς -2,35% 1,576 ευρώ

Συνεχίστηκε η αφομοίωση των 960 μονάδων

Η Λεωφόρος Αθηνών συνέχισε την αφομοίωση των 960 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών. Άλλωστε, όπως φάνηκε από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, οι επενδυτές δεν είχαν «όρεξη» να αναλάβουν πρόσθετο ρίσκο, επιλέγοντας μια ασφαλέστερη στρατηγική.

Ο τραπεζικός κλάδος, σε κάθε περίπτωση, εξακολουθεί να «πρωταγωνιστεί» σ’ αυτό το ανοδικό ξεκίνημα του 2023 (January Effect), στο οποίο ο Γενικός Δείκτης μετράει κέρδη της τάξης του +3,5%. Κι αυτό οφείλεται κυρίως στο σχέδιο απο-επένδυσης του ΤΧΣ, το οποίο προλειαίνει το έδαφος για την πλήρη επιστροφή των τραπεζών στα «χέρια» των ιδιωτών.

Το ανοδικό «story» βρίσκει ερείσματα και σε μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως τα εταιρικά αποτελέσματα, τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και οι ανθεκτικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

«Η υπέρβαση των 950 μονάδων οδηγεί στην αναμέτρηση με την περιοχή των 971 – 973 μονάδων, όπου στις 11 Φεβρουαρίου του 2022 είχε καταγραφεί η υψηλότερη περσινή επίδοση» σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κίνδυνοι εξακολουθούν να ελλοχεύουν. Η υψηλή αβεβαιότητα στο διεθνές σκηνικό, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες και φυσικά, ο κίνδυνος πολιτικής αβεβαιότητας στο εσωτερικό (εντός του β’ τριμήνου αναμένεται να στηθούν «διπλές» βουλευτικές κάλπες) συνιστούν εξελίξεις, οι οποίες μπορούν να ανατρέψουν τη μέχρι στιγμής καλή εικόνα και να επαναφέρουν στο προσκήνιο μια νέα καθοδική κίνηση.

Στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στη διεθνή νομισματική πολιτική, καθώς την Πέμπτη οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν τα στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό του Δεκεμβρίου, τα οποία εν πολλοίς θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα στην πορεία αύξησης των επιτοκίων.

Αυτήν τη στιγμή, το βασικό επιτόκιο της ομοσπονδιακής τράπεζας (Federal Reserve) κυμαίνεται στο 4,25% – 4,50%, με τους αναλυτές να προεξοφλούν τουλάχιστον ακόμη μία παρέμβαση (δίχως να αποκλείεται και μία 2η τον Μάρτιο). Ωστόσο, οι νέες αυξήσεις αναμένονται να είναι μικρότερου μεγέθους σε σχέση με ό,τι συνέβαινε μέσα στο 2022, κάτι που λειτουργεί ενθαρρυντικά για οικονομία, ομόλογα και μετοχές.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει ήπια άνοδο στο +0,51% και τις 447 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,94%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,87%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,92% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,62%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones εμφανίζει οριακή αύξηση κατά 100 μονάδες, εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παρουσιάζουν ήπια κέρδη, εν μέσω των στοιχημάτων για την πορεία της ζήτησης μέσα στο 2023. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,76% και τα 76,44 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +1,84% και τα 81,57 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διευρύνεται το +0,11% και τα 1.878 δολάρια ανά βαρέλι (υψηλό 8μήνου).

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Η κυβέρνηση αποφασίζει για την ταφή του Κωνσταντίνου - Τι θα συζητηθεί στο Μαξίμου

Πώς ήρθαν οι Γλύξμπουργκ στην Ελλάδα: Από τον βασιλιά Γεώργιο στον Κωνσταντίνο

Γέλη Παπαγιαννοπούλου - Αγγελοπούλου: Η γυναίκα πίσω από τον «εμφύλιο» μιας δυναστείας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης