Τους δίνουν 8% για να τους πείσουν για τα ελληνικά ομόλογα!

Τους δίνουν 8% για να τους πείσουν για τα ελληνικά ομόλογα!

Οι Financial Times μιλούν για …τοκογλυφικές αποδόσεις ως δέλεαρ προκειμένου να μετακυλήσουν το χρέος που κατέχουν

Τους δίνουν 8% για να τους πείσουν για τα ελληνικά ομόλογα!
Οι διοικήσεις των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών θα συναντηθούν εκτάκτως την Τετάρτη στο Παρίσι σε μια ακόμα προσπάθεια να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία για τους όρους και τη διαδικασία της αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, την περιβόητη πλέον διαδικασία του roll over των ελληνικών ομολόγων λήξης της περιόδου 2012 – 2014.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT που επικαλείται τραπεζικές πηγές, αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η “αναμόρφωση” των όρων της αρχικής γαλλικής πρότασης για το 30ετές roll over των ελληνικών ομολόγων.

Η περί ης ο λόγος πρόταση αφορούσε στην παροχή κουπονιού 5,5% στα νέα ομόλογα συν ενός κυμαινόμενου επιτοκίου που θα μπορούσε να φτάσει στο 2,5% (αναλόγως των αναπτυξιακών ρυθμών που θα παρουσιάσει στο μεσοδιάστημα η ελληνική οικονομία), με αποτέλεσμα η συνολική απόδοση των νέων τίτλων να αγγίξει το 8%.

Και αυτή τη συνάντηση πραγματοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας του επικεφαλής του Institute of International Finance, του κυρίου Τσαρλς Νταλάρα που έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή της όλης διαδικασίας.
Επίσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα “πέσει” και το έτερο πλάνο του IIF για επαναγορά μέρους του ελληνικού χρέους.

Το πρόβλημα είναι πως ενώ οι γαλλικές και βελγικές τράπεζες έχουν ήδη συναινέσει στη συμμετοχή τους στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, οι γερμανικές τράπεζες, αλλά και οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι Φινλανδίας, Αυστρίας και Ολλανδίας εξακολουθούν να εγείρουν ενστάσεις και να ζητούν εγγυήσεις για τη συμμετοχή τους, ενώ είναι ενδεικτικό το ότι ειδικά οι γερμανικές τράπεζες δείχνουν διατεθειμένες να “γυρίσουν” ομόλογα συνολικής αξίας μόλις 3,2 δις ευρώ από το σύνολο των 16 δις που διακρατούν σε ελληνικό χρέος, καθώς θεωρούν πως η μετακύλιση σε ορίζοντα 30ετίας είναι “υψηλού ρίσκου” επιλογή.
Κλείσιμο

Έτσι, στη νέα συνάντηση του Παρισιού θα υπάρξει μια νέα “παραλλαγή” του γαλλικού σχεδίου που προβλέπει αλλαγές τόσο στο κουπόνι, όσο και στο ποσοστό του ελληνικού χρέους που θα μπει στην διαδικασία του rollover. Με βάση τα νέα δεδομένα, το επιτόκιο θα πέσει στο 5,76% (ήτοι στο επίπεδο του Euribor 3μηνών – σήμερα στο 1,56%, συν ένα “μπόνους” της τάξης του 1,7%) με πρόβλεψη για περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου (έως 2,5%) αναλόγως όχι των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά του ύψους του προϋπολογισμού.

Τέλος, υπάρχει και η πρόβλεψη να αυξηθεί το συνολικό ποσοστό του χρέους που θα τεθεί στη διαδικασία του roll over με στόχο από τα περίπου 100 δις ευρώ των ομολόγων που λήγουν ως το 2014 να “ανακυκλωθούν” τουλάχιστον τα 30 δις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης