Ρεύμα: Εισαγωγές ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας την τελευταία εβδομάδα από τις γειτονικές χώρες

Ρεύμα: Εισαγωγές ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας την τελευταία εβδομάδα από τις γειτονικές χώρες

Φτάσαμε σχεδόν στο 40% του ενεργειακού μείγματος, παραμένει η Ελλάδα η ακριβότερη αγορά της Ευρώπης - Έπεσε στα επίπεδα Φεβρουαρίου η τιμή του φυσικού αερίου (TTF)

REVMA
Εξαρτημένη από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό άνω του 35% εμφανίζεται και σήμερα η ελληνική αγορά, ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών χονδρεμπορικής που μας κατατάσσουν στις ακριβότερες αγορές της ΕΕ. Παρά την οριακή μείωση κατά 4% σε σχέση με χθες, οι τιμές παραμένουν στα 239,10 ευρώ η μεγαβατώρα, ως αποτέλεσμα της δομής της αγοράς, η οποία λειτουργεί με το μοντέλο month ahead, αναγκάζοντας τους παραγωγούς να αγοράζουν το αέριο του επόμενου μήνα με τις τιμές του προηγούμενου εξαιτίας της απουσίας spot αγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπόλοιπες αγορές της ΕΕ εμφανίζουν τιμές προ κρίσης με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να έχουν σήμερα τιμή χονδρεμπορικής 145 ευρώ/MWh, την Ιταλία 175,79 ευρώ/MWh, τη Γαλλία 51,54 ευρώ/MWh, τη Γερμανία 45,9 ευρώ/ ΜWh και το Βέλγιο 51ευρώ/MWh.

Το ηλεκτρικό σύστημα της Ελλάδας είχε εισαγωγικό χαρακτήρα και την προηγούμενη εβδομάδα, με τις καθαρές εισαγωγές να ανέρχονται στις 215,313 ΜWh, καταγράφοντας υψηλό 35 εβδομάδων, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο report (από 19 έως 25 Δεκεμβρίου) του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Οι αθρόες εισαγωγές, έφτασαν σε πρωτόγνωρο ποσοστό στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου που αντιστοιχούσε στο 24%, εξέλιξη που αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στην ετοιμότητα των γειτονικών χωρών να εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια και στην ανταγωνιστική τιμή ηλεκτρισμού που προσέφεραν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισαγωγές την Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου σκαρφάλωσαν στο 39,1% του μίγματος ενώ σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και τις παραμονές των Χριστουγέννων φτάνοντας στο 37,65% και σήμερα στο 35,23%, φέρνοντας στην δεύτερη θέση το φυσικό αέριο (32,68%) και ακολουθούν οι ΑΠΕ (17,44%), ο λιγνίτης (8,38%) και τα υδροηλεκτρικά (2,10%).

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Λεηλασίες σε καταστήματα και χιλιάδες ακυρωμένες πτήσεις από τη «χιονοθύελλα του αιώνα» στις ΗΠΑ

Ηλιοφάνεια και μικρή πτώση της θερμοκρασίας σήμερα - Πού αναμένονται βροχές

Ο Μητσοτάκης στην Κρήτη και η εκλογολογία στην Αθήνα καλά κρατεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης