H πορεία αποκρατικοποίησης στα πέντε περιφερειακά λιμάνια της χώρας

H πορεία αποκρατικοποίησης στα πέντε περιφερειακά λιμάνια της χώρας

Δύο διαγωνισμοί βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσής τους (Ηγουμενίτσα, Καβάλα), το τρίτο έχει προσφάτως ακυρωθεί (Αλεξανδρούπολη) και δύο ακόμη διαγωνισμοί (Βόλος, Ηράκλειο) βρίσκονται στο στάδιο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος

limani
Η χρονική περίοδος 2020-2022 σηματοδοτήθηκε από την έναρξη των προγραμμάτων αποκρατικοποιήσεων των περιφερειακών οργανισμών λιμένων που λειτουργούν ως Ανώνυμες Εταιρείες.

Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη, με δύο διαγωνισμούς να βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσής τους (Ηγουμενίτσα, Καβάλα). ‘Ένας τρίτος έχει προσφάτως ακυρωθεί (Αλεξανδρούπολη). Δύο ακόμη διαγωνισμοί (Βόλος, Ηράκλειο) βρίσκονται στο στάδιο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση GREPORT που συνέταξαν οι καθηγητές, Γιώργος Βαγγέλας, Θάνος Πάλλης, Εύη Κλαδάκη.

«Oι αλλαγές αυτές αναμένεται να μετασχηματίσουν την ελληνική λιμενική αγορά, αυξάνοντας τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην παροχή λιμενικών υπηρεσιών» και προσθέτουν:

“Από πλευράς νομοθετικών πρωτοβουλιών, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επικεντρώθηκε σε νομοσχέδια που αφορούν τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής αλλά και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη και λειτουργία των πλοίων αναψυχής. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες με αντικείμενο τους λιμένες ήταν περιορισμένες. Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, το αρμόδιο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας τους Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ξεκίνησε παράλληλα με τις προαναφερθείσες διαδικασίες στους πέντε Οργανισμούς Λιμένος, διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων και σε τρεις μαρίνες.

Κλείσιμο
Στους Οργανισμούς Λιμένος, οι σχετικοί διαγωνισμοί χαρακτηρίζονται από την επέκταση του ιδιαίτερου μοντέλου αποκρατικοποιήσεων που έχει ακολουθήσει η χώρα μας σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, δηλαδή την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του αντίστοιχου λιμένα σε τρίτους”.

Δείτε αναλυτικά ανά λιμάνι στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

«Τους έλεγα "σταματήστε, πονάω", δεν άκουγαν» λέει ο 15χρονος για τους βιασμούς στο Ίλιον

Ρεπουμπλικανός βουλευτής παραδέχτηκε ότι έλεγε ψέματα στο βιογραφικό του για σπουδές και εργασία

«Δυτικοί γιατροί κρατούν στη ζωή τον Πούτιν, αλλά το τέλος του είναι ορατό» λέει πολιτικός επιστήμονας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης