Τράπεζα της Ελλάδος: Ο Γιάννης Στουρνάρας προτείνει στοχευμένα μέτρα για τους ευάλωτους

Τράπεζα της Ελλάδος: Ο Γιάννης Στουρνάρας προτείνει στοχευμένα μέτρα για τους ευάλωτους

«Καμπανάκι» για τον πληθωρισμό: Κίνδυνος ανακατανομής του εισοδήματος εις βάρος των φτωχών

giannis-stournaras
Άμεσα υπέρ των στοχευμένων και επιδοματικών μέτρων προστασίας των φτωχότερων και πιο ευάλωτων εισοδηματικά τάξεων, τάσσεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Στην ενδιάμεση έκθεσή της για την ελληνική Οικονομία προειδοποιεί ότι, παρά την σημαντική υποχώρηση που αναμένεται να σημειώσει ο πληθωρισμός το 2023, θα κινηθεί στα επίπεδα του 5,8%, υψηλότερα δηλαδή και από 5% που εκτιμά στον προϋπολογισμό η κυβέρνηση.

«Ο πληθωρισμός έχει σημαντικές αναδιανεμητικές επιδράσεις, πλήττοντας περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα που έχουν υψηλότερη ροπή προς κατανάλωση» τονίζει στην έκθεσή της η ΤτΕ.

Ο διοικητής της,  Γιάννης Στουρνάρας συστήνει στην κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών. Αλλά αυτά θα πρέπει να είναι προσωρινά και «να στοχεύουν στους πλέον ευάλωτους, ώστε να περιορίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού στην κατανάλωση από αυτές τις εισοδηματικές ομάδες».

Αντιθέτως, η ΤτΕ προειδοποιεί ότι «η λήψη μόνιμων οριζόντιων μέτρων στήριξης ενέχει τον κίνδυνο τροφοδότησης του πληθωρισμού από την πλευρά της ζήτησης».

Δίλημμα

Στη βάση αυτή, η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνει ότι αποκρούει τις εκκλήσεις για οριζόντιες μειώσεις φόρων. Εκτάκτως, συντάσσεται με την άποψη για μέτρα «επιδοματικού» χαρακτήρα.

Αυτή είναι η απάντηση της ΤτΕ στο δίλημμα που ανακύπτει λόγω της συγκυρίας. Όπως τονίζεται στην έκθεση «στο σημερινό διεθνές περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και συνεχούς ανόδου των επιτοκίων και διάχυτης αβεβαιότητας, τόσο οι νομισματικές όσο και οι δημοσιονομικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Στο ψυχιατρείο ο 29χρονος που σκότωσε τη μητέρα του στη Θεσσαλονίκη - Αποφασίστηκε ο εγκλεισμός του

Η τραγική μοίρα της Charlbi Dean: Πέθανε από σήψη - Πώς σχετίζεται ένα τροχαίο προ 10 ετών

O διασυρμός του Salt Bae στο Κατάρ για τα like στα social media
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης