Αυξημένες οι τιμές ενοικίασης γραφείων - καταστημάτων στο α' εξάμηνο - Τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος

Αυξημένες οι τιμές ενοικίασης γραφείων - καταστημάτων στο α' εξάμηνο - Τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος

Αύξηση 2,5% για τα ενοίκια καταστημάτων και 0,9% για αυτά των γραφείων, με την περιοχή της Αθήνας να είναι αυτή που καταγράφεται η μεγαλύτερη ενίσχυση

akinita_eurokinissi_psigeio
Σημαντικά αυξημένες ήταν οι τιμές για την ενοικίαση τόσο γραφείων όσο και καταστημάτων το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με την Αθήνα να είναι η περιοχή που καταγράφεται η μεγαλύτερη άνοδος και στις δύο κατηγορίες.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος το α΄ εξάμηνο του 2022, ο ρυθμός μεταβολής των τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 0,7% και των μισθωμάτων γραφείων στο 0,9% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2021. Οι τιμές στην περιοχή της Αθήνας εμφάνισαν άνοδο 2%.

Στο ίδιο διάστημα ο ρυθμός μεταβολής των τιμών καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 2,4% και των μισθωμάτων καταστημάτων στο 2,5% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2021, ενώ στην Αθήνα η αύξηση ξεπέρασε το 3%.

Δείκτες γραφείων

Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, το α΄ εξάμηνο του 2022 οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 0,7% για το σύνολο της χώρας σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2021. Κατά την ίδια περίοδο, οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 2,0% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και 0,4% στη Θεσσαλονίκη, ενώ μειώθηκαν κατά 0,9% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2021 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 1,6%. Ο αντίστοιχος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για την Αθήνα ήταν 4,4%, για τη Θεσσαλονίκη 0,6% και για την υπόλοιπη Ελλάδα -1,6%.

Το α΄ εξάμηνο του 2022, τα μισθώματα των γραφείων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2021 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, τα μισθώματα των γραφείων αυξήθηκαν κατά 2,9% το α΄ εξάμηνο του 2021 και 0,3% το β΄ εξάμηνο του 2021, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Για το σύνολο του 2021, τα μισθώματα των γραφείων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,8%.

pinakas


Δείκτες καταστημάτων

Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, το α΄ εξάμηνο του 2022 οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2021. Κατά την ίδια περίοδο, οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 3,1% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, 1,4% στη Θεσσαλονίκη και 1,5% στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2021 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών διαμορφώθηκε στο 2,3% για το σύνολο της χώρας, ενώ οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης των τιμών ήταν 2,3% για την Αθήνα, 0,9% για τη Θεσσαλονίκη και 2,5% για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2022, τα μισθώματα των καταστημάτων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2021 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, τα μισθώματα καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 0,3% το α΄ εξάμηνο του 2021 και κατά 1,4% το β΄ εξάμηνο του 2021, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Για το σύνολο του 2021 τα μισθώματα των καταστημάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 1,0%.

Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος.

Περισσότερες πληροφορίες:
1. Αναλυτικοί πίνακες για τις τιμές και τα μισθώματα των γραφείων και καταστημάτων κατά γεωγραφική περιοχή δημοσιεύονται στο «Στατιστικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας» (Πίνακες ΙΙ.9, ΙΙ.10, ΙΙ.11 και ΙΙ.12) και έχουν αναρτηθεί στον ιστοχώρο της Τράπεζας της Ελλάδος στην ενότητα «Αγορά Ακινήτων».

2. Με σκοπό την κατασκευή των δεικτών για την παρακολούθηση και ανάλυση της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων, το Τμήμα Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος συγκεντρώνει, σε εξαμηνιαία βάση, στοιχεία από τις Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΠΕΕ 9/10.01.2013) και τα πιστωτικά ιδρύματα (ΠΕΕ 23/26.07.2013) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και από άλλες πηγές, όπως ιδιωτικές εταιρίες συμβούλων ακινήτων, διαχείρισης χαρτοφυλακίων, ανάπτυξης ακινήτων, κτηματομεσιτικά γραφεία, φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα κ.ά. Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δεδομένα εκτιμήσεων εμπορικής αξίας, μισθώσεων, αγοραπωλησιών, επενδύσεων και αποδόσεων επαγγελματικών ακινήτων και αντίστοιχων χαρτοφυλακίων.

3. Οι δημοσιευόμενοι δείκτες είναι εξαμηνιαίοι, με έτος βάσης το 2010, και αφορούν τις χρήσεις γραφείων και καταστημάτων. Οι δείκτες τιμών γραφείων και καταστημάτων αφορούν επενδυτικά ακίνητα υψηλών προδιαγραφών και προκύπτουν από εκτιμώμενες αξίες και όχι από πραγματικές συναλλαγές. Επομένως εκτιμάται ότι οι συγκεκριμένοι δείκτες εμφανίζουν σχετική υστέρηση στην αποτύπωση ειδικά των αρνητικών μεταβολών. Επιπλέον, σε συνθήκες περιορισμένων συναλλαγών οι αξίες συμπεριλαμβάνουν και «προεξοφλούν» τις τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς. Τέλος, σημειώνεται ότι οι δείκτες αποτυπώνουν τα επίπεδα τιμών και μισθωμάτων στο τέλος του εκάστοτε εξαμήνου αναφοράς.

Κλείσιμο
4. Τυχόν διαφορές μεταξύ επιπέδων δεικτών και μεταβολών στον Πίνακα οφείλονται σε στρογγυλοποίηση.


Ειδήσεις σήμερα:

Άδωνις Γεωργιάδης για το καλάθι του Άγιου Βασίλη: Δεν θα είναι τσουρούτικο, θα έχει μεγάλη χαρά

Μουντιάλ 2022, Λουίς Ενρίκε: «Θέμα ημερών η απομάκρυνση του», αναφέρουν ισπανικά ΜΜΕ

Δίκη για Μάτι: Φωτογραφίες των θυμάτων στα έδρανα του Εφετείου από τους συγγενείς τους
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης