Φυσικό αέριο: Γέμισαν οι αποθήκες LNG στην Ευρώπη και εξαερώνονται 5 δισ. δολάρια

Φυσικό αέριο: Γέμισαν οι αποθήκες LNG στην Ευρώπη και εξαερώνονται 5 δισ. δολάρια

Ο μέχρι τώρα καλός καιρός στην Ευρώπη «γκρέμισε» την κατανάλωση και τις τιμές - Σε ατελείωτη ουρά τα πλοία για να ξεφορτώσουν, μετατρέπονται σε πλωτές αποθήκες - Ανεβαίνουν τα ναύλα έως $400.000 την ημέρα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
LNG-mak
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε ενεργειακό χάος στην Ευρώπη. Η εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου κυρίως από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και από το πετρέλαιο ήταν πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα η εύρεση επαρκών εναλλακτικών πηγών σε σύντομο χρονικό διάστημα -καθώς ο χειμώνας πλησιάζει- να δημιουργήσει επιπλέον ανωμαλίες στην ενεργειακή αγορά, αυξάνοντας τις τιμές, αλλά και επηρεάζοντας παραπλεύρως ακόμα και τη ναυτιλία.

Η μόνη άμεση εναλλακτική στο ρωσικό φυσικό αέριο αποδείχτηκε η μαζική εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κυρίως από τις ΗΠΑ και τις χώρες του Περσικού Κόλπου. Η στροφή της Ευρώπης προς προμηθευτές υπερπόντιους έφερε αυτομάτως και αύξηση της ζήτησης για πλοία μεταφοράς LNG. Η απότομη και μεγάλη αύξηση της ζήτησης στη συγκεκριμένη -σχετικά ρηχή σε αριθμό διαθέσιμων πλοίων- αγορά οδήγησε τα ναύλα σε νέα υψηλά ιστορικά ρεκόρ, καθώς η Ευρώπη πάσχιζε όχι μόνο να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες για τον χειμώνα, αλλά και να έχει γεμάτα τα αποθέματα ασφαλείας. Η νέα πραγματικότητα είναι ένας αγώνας δρόμου για το ποιος θα καταφέρει να κλείσει τα περισσότερα φορτία LNG προς την Ευρώπη και κατά συνέπεια ποιος θα ναυλώσει και τα περισσότερα πλοία, εγείροντας φόβους ότι ορισμένοι αγοραστές μπορεί να βρεθούν χωρίς μέσα μεταφοράς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το κόστος ναύλωσης ενός πλοίου LNG στον Ατλαντικό εκτινάχθηκε στα 397.500 δολάρια την ημέρα ξεπερνώντας το ιστορικό υψηλό που σημειώθηκε στον Ειρηνικό πέρυσι. Στις αρχές Οκτωβρίου το υπό ελληνική σημαία LNG Carrier «Yiannis», μεταφορικής ικανότητας 174.000 κυβικών μέτρων, συμφερόντων Μαρίας Αγγελικούση, ναυλώθηκε από τη Shell αντί 400.000 δολαρίων την ημέρα, για να φορτώσει αμερικανικό LNG στα τέλη Οκτωβρίου και να το μεταφέρει στην Ευρώπη αρχές Νοεμβρίου.


Διαβάστε τη συνέχεια στο newmoney.gr

Όλες οι Ειδήσεις

MyΘέρμανση - Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα

Σελένα Γκόμεζ: Σάλος με ντοκιμαντέρ για τη ζωή της - Δεν θεωρεί φίλη τη γυναίκα που της έδωσε το νεφρό της

Champions League: Τιτανομαχίες στη φάση των «16» - Ολα τα ζευγάρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης