Στον δρόμο προς τις κάλπες: Mάχη διαρκείας με την ακρίβεια

Στον δρόμο προς τις κάλπες: Mάχη διαρκείας με την ακρίβεια

Η κυβέρνηση βάζει στο επίκεντρο την πάταξη της αισχροκέρδειας στα προϊόντα και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού - Παράλληλα ετοιμάζει την απάντησή της στην αντιπολίτευση που «επενδύει» στη σκανδαλοθηρία δηλητηριάζοντας την πολιτική ζωή

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
supermarket_arthro
Σταθερά προσηλωμένοι στη μάχη για την αναχαίτιση της ακρίβειας, από την οποία όλα δείχνουν ότι θα κριθούν οι μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις και άρα η έκβαση των επερχόμενων εκλογών, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρούν αμετάβλητα τα πλάνα τους για στήσιμο διπλής κάλπης κατά το δεύτερο μισό της προσεχούς άνοιξης.

Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται από ορισμένα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης ότι η «υπόθεση Πάτση» αφήνει αρνητικό αποτύπωμα στην κοινή γνώμη, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι «δεν θα βρει έρεισμα η προσπάθεια που καταβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση για να δημιουργήσει τοξικό κλίμα στην προεκλογική αντιπαράθεση με ακατάσχετη σκανδαλολογία και διαρκή σκανδαλοθηρία».

«Με καταγγελίες για... απλήρωτους λογαριασμούς κοινοχρήστων σε ιδιοκτησίες κυβερνητικών στελεχών ή με δημοσιευμένες στη “Διαύγεια” αποφάσεις για προμήθειες χριστουγεννιάτικου διάκοσμου αξίας λίγων χιλιάδων ευρώ δεν μετατρέπεσαι από τη μια στιγμή στην άλλη σε κυνηγό σκανδάλων, όταν δεν υπάρχουν πραγματικά σκάνδαλα», υποστηρίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. «Ούτε μπορείς να επιβάλεις το τοξικό κλίμα που σε βολεύει για να μην κριθούν στις κάλπες οι προτάσεις διακυβέρνησης που θα έχουν ενώπιόν τους οι ψηφοφόροι», συμπληρώνουν.
super_market_arthro

Υπό αυτό το πρίσμα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους και τις δημοσκοπήσεις που επιμένουν ότι η ακρίβεια αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο απασχολεί τους πολίτες, στρέφουν την προσοχή τους στην κατά το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και στην πάταξη της αισχροκέρδειας.

Στην πιο πρόσφατη άλλωστε μέτρηση που είδε το φως της δημοσιότητας (MRB για OPEN), το 51,9% των ερωτηθέντων υποδεικνύει ως υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα την ακρίβεια. Αξιο επισήμανσης είναι εξάλλου ότι ακολουθεί με 11% το «σκάνδαλο Πάτση» και έπονται η ανεργία, η οποία ούτως ή άλλως κινείται πτωτικά, τα Ελληνοτουρκικά και πολύ πιο κάτω ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το «καλάθι του νοικοκυριού»

Από τα ευρήματα της ίδιας έρευνας προκύπτει ότι περισσότεροι από έξι στους δέκα πολίτες (61,1%) είναι απαισιόδοξοι για τη συμβολή που θα έχει το αποκαλούμενο «καλάθι του νοικοκυριού» στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, εκτιμώντας ότι δεν θα βοηθήσει αισθητά στην αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών. Το κυβερνητικό επιτελείο δείχνει να έχει επίγνωση ότι το μέτρο αυτό που ξεκίνησε να λανσάρει το υπουργείο Ανάπτυξης από την προηγούμενη εβδομάδα δεν μπορεί να αποτελέσει πανάκεια που θα αποτρέψει τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις που δέχονται σχεδόν όλες οι οικονομίες του πλανήτη.

Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι «το “καλάθι του νοικοκυριού” αποτελεί ένα από τα πολλά μέτρα για τη στήριξη των πολιτών». Τηρώντας χαμηλούς τόνους, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιτυχία του «καλαθιού» που προβλέπεται να ισχύσει για το επόμενο πεντάμηνο ανακουφίζοντας κυρίως τις πλέον ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού. Οι τιμές που ανακοινώθηκαν στο ξεκίνημα του νέου μέτρου θα ισχύουν μέχρι το μέσον της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς προβλέπεται ότι μπορεί να αλλάζει κάθε Τετάρτη η σύνθεση του «καλαθιού» που προτείνει καθένα από τα 13 σούπερ μάρκετ που έχουν ενταχθεί στον νέο θεσμό.

Η υποχρέωση για αναγραφή των παλαιότερων τιμών που ίσχυαν στις αρχές Οκτωβρίου αποτελεί εχέγγυο ότι θα αποφευχθούν φαινόμενα παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξηγούν ότι ο πληθωρισμός αποτελεί αυτή την περίοδο το σοβαρότερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, καθώς, σύμφωνα με τη Eurostat, έφτασε τον Οκτώβριο σε νέο ιστορικό υψηλό της τάξης του 10,7%. Είναι άκρως ενδεικτικό άλλωστε ότι ακόμη και σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου αποτελούσε θέμα ταμπού, εκτοξεύτηκε στο 11,6%.
Κλείσιμο
oikonomia-2
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης υπερασπίστηκε τη θέση της κυβέρνησης για «διαφάνεια παντού» στη συνάντηση που είχε με τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Με ένα νόμο και με ένα άρθρο»;

Ο πρωθυπουργός λέει σε συνομιλητές του ότι ο ίδιος «δεν προτίθεται να ακολουθήσει την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται ότι θα λύσει και το θέμα της ακρίβειας με... ένα νόμο και ένα άρθρο, όταν η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έξαρση πληθωρισμού τα τελευταία 50 χρόνια». Συνεργάτες του εξηγούν ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν είναι το μόνο μέτρο που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση, καθώς μόνο για τη συγκράτηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν διατεθεί πάνω από 7 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις γίνονται στο φυσικό αέριο και έχουν γίνει και στα καύσιμα.

Αρωγός στην κυβερνητική προσπάθεια να περιοριστούν στο ελάχιστο οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ενέργειας που είχαν αναστατώσει την ελληνική κοινωνία, την περασμένη άνοιξη, αποτελεί η αναδρομική φορολόγηση με ποσοστό 90% των υπερκερδών που είχαν οι εταιρείες προμήθειας ενέργειας από τον Οκτώβριο του 2021. Το συνολικό ποσό που έχει υπολογιστεί ότι θα ανακτηθεί από το Δημόσιο φτάνει στα 2,69 δισ. ευρώ και σε αυτό αναμένεται να προστεθούν και άλλα 373 εκατ. ευρώ από τα υπερκέρδη που υπολόγισε η ΡΑΕ ότι αποκόμισαν οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Πρώτιστη μέριμνά μας αποτελεί η διατήρηση προσιτών τιμών στους λογαριασμούς των καταναλωτών έως το τέλος της μεγάλης πανευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης», επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, διαβεβαιώνοντας ότι ισχύει η πρωθυπουργική δέσμευση ότι «δεν θα επιτρέψει κανενός είδους αισχροκέρδεια».
Θέλοντας πάντως να διατηρήσει το πολιτικό momentum που παραμένει με το μέρος της καθώς και την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων σε όλο το εύρος της δημόσιας ζωής, η κυβερνητική ηγεσία επιδεικνύει ευελιξία προσαρμογής στα δεδομένα που δημιουργούνται από την ακρίβεια, αλλά και από τα άλλα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα.
kalpi_psifodeltia

Σε αυτό το πλαίσιο και παρά το γεγονός ότι η υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ που αποκαλύφθηκε στις αρχές Αυγούστου φαίνεται να παρέρχεται χωρίς μεγάλες επιπτώσεις για την απήχησή της στο εκλογικό σώμα, η κυβέρνηση δείχνει διάθεση να προχωρήσει σε νομοθετικές αλλαγές ώστε να περιοριστούν χρόνιες παθογένειες και να αποτραπεί η επανάληψη κρουσμάτων που θέτουν εν αμφιβόλω το κράτος δικαίου στη χώρα μας. Με αυτό το πνεύμα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης υπερασπίστηκε τη θέση της κυβέρνησης για «διαφάνεια παντού» κατά τη συνάντηση που είχε με τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία βρέθηκαν στην Ελλάδα για να ερευνήσουν την υπόθεση των υποκλοπών.

Επέμεινε ότι ο πρωθυπουργός, αμέσως μόλις περιήλθαν σε γνώση του τα στοιχεία για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, έδρασε αποφασιστικά, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει ευρύτερη νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου, η οποία θα προβλέπει αφενός σκληρές ρυθμίσεις έναντι των κακόβουλων λογισμικών και αφετέρου ενίσχυση του καθεστώτος διαφάνειας των νόμιμων επισυνδέσεων.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, έτοιμη να προτείνει ρυθμίσεις για ενίσχυση του πλαισίου νόμιμης άρσης απορρήτου για πολιτικά πρόσωπα, όπως και αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για περισσότερο εσωτερικό έλεγχο, διαφάνεια, εξωστρέφεια και καλύτερη εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της υπηρεσίας.

Προτείνεται επίσης απαγόρευση εμπορίας προς ιδιώτες λογισμικών παρακολούθησης και θέσπιση αυτοτελούς διάταξης που να τιμωρεί την εμπορία (πώληση και αγορά) λογισμικών παρακολούθησης προς ιδιώτες, καθώς και παρεμβάσεις στο πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων, οργανωτική ενίσχυση της ΑΔΑΕ για την επιτέλεση του συνταγματικού της ρόλου, δημιουργία φορέα κυβερνοασφάλειας ως συντονιστικού μηχανισμού κ.ά.

Αλλά και στην «υπόθεση Πάτση», η οποία φαίνεται να τραυματίζει περισσότερο την εικόνα της κυβέρνησης λόγω της δραστηριότητας που είχε αναπτύξει ο εκλεγμένος με τη Ν.Δ. βουλευτής Γρεβενών, τόσο μέσω της εμπλοκής του σε εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων, που θεωρείται απεχθής δραστηριότητα από την κοινή γνώμη, όσο και με τις ασυμβίβαστες με το αξίωμά του αμοιβές που είχε εξασφαλίσει από τα ΕΛ.ΤΑ., η κυβερνητική ηγεσία επιθυμεί να στείλει επίσης μήνυμα ότι κινείται με γνώμονα την πάταξη των κρουσμάτων διαφθοράς.
EKLOGES_PARAVAN

Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρουν επιτελικά στελέχη του, δεν περιορίστηκε μόνο στη διαγραφή του κ. Πάτση από την Κ.Ο. της Ν.Δ. μόλις έγινε γνωστή η δράση του. Ασκήθηκε ταυτόχρονα πίεση προς την Επιτροπή της Βουλής που ελέγχει τα «πόθεν έσχες» για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος στην προβληματική περιουσιακή κατάσταση του εν λόγω βουλευτή που καθυστερούσε για περισσότερο από δύο χρόνια.

Η αποστολή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές πορίσματος με τις παραβιάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας από τον βουλευτή ήταν η πρώτη συνέπεια που δρομολογήθηκε και είναι πολύ πιθανό ότι θα οδηγήσει στην έκπτωσή του από το βουλευτικό αξίωμα. Πολύ σύντομα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα ακολουθήσουν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να κλείσουν τρύπες στον θεσμό του «πόθεν έσχες», όπως αυτές που επέτρεψαν στον κ. Πάτση να παραμένει στο απυρόβλητο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος είχε, κατά πληροφορίες, αναλάβει να ετοιμάσει την αναμόρφωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που ισχύει από το 2003, αλλά μέχρι πρότινος η σχετική προσπάθεια δεν είχε τελεσφορήσει. Υπό τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η υπόθεση Πάτση, η κυβερνητική ηγεσία εμφανίζεται αποφασισμένη να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και στόχο την εμπέδωση της μεγαλύτερης δυνατής διαφάνειας στον έλεγχο των εισοδημάτων και της περιουσιακής κατάστασης του πολιτικού προσωπικού.

Στην Αίγυπτο για τη σύνοδο του ΟΗΕ

Λόγω της άτυπης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, ο πρωθυπουργός έχει περιορίσει τα ταξίδια του στο εξωτερικό και, όποτε θεωρεί απαραίτητο να ταξιδέψει, οι επισκέψεις του είναι σχετικά σύντομες. Παρά ταύτα, έκρινε ότι δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP27, στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί εκεί για να παρουσιάσει τις στρατηγικές που υλοποιεί η Ελλάδα ώστε να αναμορφώσει το ενεργειακό μείγμα της, να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να παραμείνει ένας από τους πρωτοπόρους στο κρίσιμο μέτωπο της πράσινης μετάβασης, προς όφελος του περιβάλλοντος αλλά και της οικονομίας.

Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προτίθεται να επισημάνει τη σημασία της αυξημένης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οποία είναι κομβικής σημασίας για τη μείωση των βλαβερών ρύπων, αλλά ταυτόχρονα, λόγω της ουκρανικής κρίσης, έχει αποκτήσει πλέον γεωπολιτική διάσταση, καθώς είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της χρόνιας εξάρτησης της Ευρώπης από τις μεγάλες εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και από συγκεκριμένους προμηθευτές ή αγωγούς.

Απευθυνόμενος σε ομολόγους του, αλλά και άλλες διεθνείς προσωπικότητες που θα ταξιδέψουν επίσης στoν δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Ερυθράς Θάλασσας Σαρμ ελ Σέιχ, όπου θα λάβει χώρα η Σύνοδος για το Κλίμα, ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η χώρα μας είναι ένας από τους πρωτοπόρους στην υιοθέτηση των ΑΠΕ.

Και αυτό διότι, όπως θα εξηγήσει, από το 2020 έχει προσθέσει στο δίκτυό της ηλιακές και αιολικές υποδομές που υπερβαίνουν σε ισχύ τα 3.800 MW, αυξάνοντας σχεδόν κατά 40% τη συνολική εγχώρια παραγωγή από ΑΠΕ. Παράλληλα η Ελλάδα, όπως θα πει ο πρωθυπουργός, αναπτύσσει κρίσιμες υποδομές και διασυνδέσεις που θα της επιτρέψουν να υποδέχεται, να αποθηκεύει και να προωθεί ενεργειακά φορτία στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, όπως η πλωτή μονάδα για LNG ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και ο κάθετος ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WILLIAM FAITHFUL, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI


Όλες οι Ειδήσεις

MyΘέρμανση - Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα

Σελένα Γκόμεζ: Σάλος με ντοκιμαντέρ για τη ζωή της - Δεν θεωρεί φίλη τη γυναίκα που της έδωσε το νεφρό της

Champions League: Τιτανομαχίες στη φάση των «16» - Ολα τα ζευγάρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης