Οινούσσες: Το λίκνο της σύγχρονης ελληνικής ναυτιλίας

Οινούσσες: Το λίκνο της σύγχρονης ελληνικής ναυτιλίας

Η θαλασσοκράτειρα Εγνούσα, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, προετοιμάζει τη νέα γενιά αξιωματικών με την Ακαδημία Εμποροπλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού

oinouses
Με έκταση μόλις 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων το ακριτικό νησί των Οινουσσών αποτελεί το σύγχρονο λίκνο της ελληνικής ναυτιλίας. Από αυτόν τον ακριτικό τόπο βγήκαν σπουδαίοι καπεταναίοι και ναυτικοί κάποιοι εκ των οποίων έγιναν στην πορεία και καραβοκύρηδες, δημιουργώντας παραδοσιακά εφοπλιστικά τζάκια που πρωταγωνιστούν και σήμερα στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Εύστοχα ο Λέων Λαιμός είχε χαρακτηρίσει την Εγνούσα, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το νησί, «θαλασσοκράτειρα».

Όταν πλησιάζεις το λιμάνι αντικρίζεις στην μπούκα του το άγαλμα της Οινουσσιώτισσας Μάνας, η οποία κρατώντας το μαντίλι κατευοδώνει τα παλικάρια που φεύγουν για τα ταξίδια τους στις θάλασσες του κόσμου ενώ είναι εκείνη η ίδια που τα υποδέχεται στη γλυκιά επιστροφή τους.

Μόλις πατήσεις το πόδι σου στη στεριά αντικρίζεις την πλατεία του νησιού, την Πλατεία Ναυτοσύνης, όπως την ονόμασαν, όπου δεσπόζει το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη. Λίγα μέτρα πιο κάτω και στα αριστερά, βρίσκεται το Ναυτικό Μουσείο, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να δει αποδείξεις και μαρτυρίες του οινουσσιώτικου ναυτιλιακού θαύματος.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Κατολίσθηση στην Κρήτη: Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία - Πώς συνέβη η τραγωδία

Madonna: Ενα αστέρι πέφτει, πέφτει...


Δήμος Αθηναίων: Μειώνονται τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για το 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης